Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Σινά: Μια χερσόνησος πυριτιδαποθήκη !Αποτελεί τη νέα βάση για την εξάπλωση τρομοκρατικών υποδομών



Κάιρο, Αίγυπτος 
Μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, η έρημος του Σινά φαίνεται πως έχει γίνει το «άγριο σύνορο» της Αιγύπτου, προς ολοένα αυξανόμενη ανησυχία του Ισραήλ. Η μεγάλη έρημος που συνιστά το Σινά κατοικείται κατά κύριο λόγο από φυλές Βεδουίνων που επί δεκαετίες παραμένουν «λησμονημένες», περιθωριοποιημένες και μαστιζόμενες από την φτώχεια.

Όμως στους 18 μήνες από την «εκθρόνιση» του Μουμπάρακ, το Σινά έχει γίνει ακόμη πιο χαοτικό και επικίνδυνο, γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως το Ισραήλ για την επιδεινούμενη ασφάλεια των νοτίων συνόρων του.

Σύμφωνα με έκθεση του ισραηλινού αναλυτή Εχούντ Γιαάρι για το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, η χερσόνησος αποτελεί τη νέα βάση για την εξάπλωση τρομοκρατικών υποδομών. «Απαιτείται η υιοθέτηση μέτρων ώστε να αποφευχθεί μια συνολική κατάρρευση των υποδομών ασφαλείας εντός και γύρω από την χερσόνησο και να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κρατιδίου οπλισμένων Βεδουίνων.», αναφέρει.

Αύξηση όμως παρατηρείται και στους ένοπλους ισλαμιστές της περιοχής. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι έχει ανιχνεύσει στην περιοχή την παρουσία διεθνών ομάδων τζιχαντιστών, μερικών ακόμη και με σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την 33χρονη συνθήκη ειρήνης του με την Αίγυπτο αναλαμβάνοντας δράση το ίδιο. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, η χερσόνησος του Σινά αποτελεί αποστρατικοποιημένη ζώνη. Όμως η αιγυπτιακή επίθεση που σκότωσε 20 ισλαμιστές μαχητές ίσως αποτελεί το πρώτο βήμα του Καΐρου να ανακτήσει τον έλεγχου της περιοχής και να επιβάλει την τάξη.

Το Ισραήλ έχει παροτρύνει την αιγυπτιακή κυβέρνηση να λάβει σκληρά μέτρα ενάντια σε ενόπλους και λαθρέμπορους Βεδουίνους και μάλιστα έχει εξασφαλίσει και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειές της. μάλιστα σε επίσκεψή της στο Κάιρο τον περασμένο μήνα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε ότι το Σινά θα μπορούσε να γίνει «επιχειρησιακή βάση τζιχαντιστών» αν δεν αυξηθεί η ασφάλεια στην περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή υποφέρει από χρόνια παραμέληση των τομέων της εκπαίδευσης, της υγείας και των μεταφορών. Οι κάτοικοί της ανήκουν στους φτωχότερους της Αιγύπτου, ενώ στη συσπείρωσή τους σύμφωνα με τη φυλή στην οποία ανήκουν έρχεται να προστεθεί και ένας υπολογίσιμος αριθμός Παλαιστίνιων στον Βορρά της χερσονήσου, με οικογενειακούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Λωρίδα της Γάζας.

Στον Νότο, οι μαζικές επενδύσεις στο Σαρμ Ελ Σέιχ, άλλοτε ψαροχώρι των Βεδουίνων και σήμερα σημαντικό τουριστικό προορισμό, και ένα πρόγραμμα δημιουργίας μια «Ριβιέρας της Ερυθράς Θάλασσας» έχουν αποξενώσει περισσότερο τους Βεδουίνους. Συνεχίζουν να αποκλείονται από τους τομείς της εργασίας γεγονός που έχει συντελέσει στις αυξανόμενες ληστείες, αλλά και απαγωγές τουριστών.

Στο Βορρά η βία είναι σημαντικά περισσότερη. Ένας αγωγός ο οποίος προμηθεύει το Ισραήλ με φυσικό αέριο έχει πέσει θύμα βομβιστικών επιθέσεων περισσότερες από δέκα φορές , διακόπτοντας τη ροή και προκαλώντας οικονομική ζημία εκατομμυρίων δολαρίων. Οπλισμένες συμμορίες διακινούν τεράστιους αριθμούς ατόμων που προσπαθούν να γλιτώσουν από την φτώχεια, τον πόλεμο ή διώξεις σε άλλα μέρη της Αφρικής, χρεώνοντάς του χιλιάδες δολάρια με αντάλλαγμα το ασφαλές πέρασμά τους από το Σινά στο Ισραήλ. Δημιουργούνται ολόκληροι καταυλισμοί, από όπου βρίθουν φρικτές ιστορίες βιασμών, βασανιστηρίων, εκβιασμών, μιζέριας και εξαθλίωσης. Παράλληλα, σημαντική βιομηχανία αποτελεί και η διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: