Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

«Ανοίγουν πόρτα (στη Θράκη) για αυτονομήσεις!»



Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην προωθούμενη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στη Θράκη εκφράζει με ηχηρή παρέμβασή του ο σ. μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη διεξαγωγή στην Αλεξανδρούπολη του 3ου χρηματοοικονομικού συνεδρίου από το Economic Forum of Thrace, που εστιάστηκε στις προoπτικές της ΕΟΖ. Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνη και διόλου τυχαία» την εμμονή στην ιδεοληψία θεσμοθέτησης ΕΟΖ στη Θράκη, ενώ τονίζει ότι «η διαφοροποίηση του γεωγραφικού μας διαμερίσματος από την υπόλοιπη πατρίδα μας θα είναι απαρχή εδαφικής ανεξαρτητοποιήσεως».

Επιχειρηματολογώντας, ο ακρίτας ιεράρχης αναφέρει:

«Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η ΕΟΖ στη Θράκη θα είναι κάπως οικονομικά ευεργετική, τελικά θα αποτελέσει ομολογία ελλιποβαρούς σχέσεως της περιοχής με τον εθνικό κορμό, με εθνικά τραγικές συνέπειες. Θυμόμαστε όλοι ότι υπήρξαν ευεργετικοί αναπτυξιακοί νόμοι για την περιοχή μας, αλλά δυστυχώς σκυλεύτηκαν. Υπάρχουν ακόμα τρόποι για τη διακοπή της οικονομικής αιμορραγίας της βορείου Ελλάδος προς τις πέριξ βαλκανικές χώρες. Οχι όμως μόνο η Θράκη! Για το όνομα του Θεού! Ας μην ανοίξουμε την πόρτα σε κατεστρωμένα “σχέδια επί χάρτου”, που η επίκαιρη οικονομική δυσπραγία “βολεύει” την ύποπτη εφαρμογή τους. Οι “οικονομικοί παράδεισοι” οπουδήποτε εφαρμόσθηκαν άφησαν πίσω τους ερείπια για τους γηγενείς και πλούτο για τους αλλοδαπούς επενδυτές. Αραγε σκεφτήκαμε σοβαρά γιατί δεν επιλέγεται για ΕΟΖ η νότια Βουλγαρία;»

«Η μετατροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε ΕΟΖ θα υπονομεύσει τη συνοχή και την ενότητα του ελληνικού κράτους, θα τεμαχίσει και θα κατακερματίσει την ολότητα της ελληνικής επικράτειας σε αυτόνομες περιοχές, “ομοσπονδίες”, “ζώνες” και “περιφέρειες” και θα καταργήσει τη συνταγματική δέσμευση της ενιαίας και συνολικής έκφρασης του ελλαδικού χώρου. Οι σύγχρονες συνθήκες της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας δεν πρέπει να μετατραπούν σε εθνική κρίση. Δεν είναι καιρός για απομονωτισμούς. Το σοβαρό πρόβλημα της Θράκης είναι άλλης μορφής και όχι τόσο οικονομικό - ή, τουλάχιστον, είναι οικονομικό όσο είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Επίσης, ο σ. μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο του Economic Forum of Thrace, τονίζοντας:

«Επιμένω και θα συνεχίσω εντονότερα να επιμένω ότι το προβατόσχημο Economic Forum of Thrace και η προώθηση των απόψεών του θα είναι η καταστροφή της ιδιοπροσωπίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας της Θράκης.
Για να πέσουν τα προσωπεία, θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές να δημοσιοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του forum. Πόσα και ποια είναι τα μέλη του; Ποιες δράσεις, ποια έργα, ποιες πρωτοβουλίες του forum συνοδεύουν την προώθηση της ΕΟΖ; Ο λαός μας οφείλει να τα πληροφορηθεί, προκειμένου να αξιολογήσει τη συνολική πρόταση στην περιοχή».

Ο μητροπολίτης κλείνει την παρέμβασή του με ένα δηλητηριώδες υπονοούμενο: «Ας μην λησμονούμε, τέλος, τη γνωστή στους Ελληνες προειδοποίηση, που ήταν ο πραγματικός φόβος του Λαοκόοντος: φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: