Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΑ: Η ΠΟΛΗ ΣΑΦΙΤΑ KAI Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Η Σαφίτα είναι μια όμορφη, ήσυχη, και πράσινη μικρή πόλη στο νομό Ταρτούς της Συρίας. Εκτείνεται στα βουνά κοντά στη Μεσόγειο θάλασσα σε υψόμετρο μεταξύ 300 και 400 μέτρων. Η πόλη της Σαφίτας καταλαμβάνει τις κορυφές τριών λόφων και τις μεταξύ τους κοιλάδες. Οι λόφοι αυτοί είναι τμήμα των παραλιακών οροσειρών της Συρίας. Ο πληθυσμός του δήμου της Σαφίτας είναι 30.000 κατοίκοι. Περιλαμβάνει το κέντρο της πόλεως, τα 89 χωριά και τους 49 οικισμούς της γύρω περιοχής. Οι επισκέπτες στη Σαφίτας βλέπουν την ευγένεια και την καλοσύνη ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των κατοίκων της.
Παρ' ότι ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες και δόγματα, διατηρούν καλές σχέσεις μεταξύ τους και μοιράζονται ένα κοινό τρόπο ένδυσης, ήθη και έθιμα. Όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν στις γιορτές των συμπατριωτών τους καθώς επίσης και σε κάθε λύπη και χαρά. Αγαθοί, υπεύθυνοι και απλοί στις μεταξύ τους σχέσεις διατηρούν την ευγένεια και τους καλούς τρόπους στις συναναστροφές τους. Στις συνήθειές τους είναι και το θερμό καλωσόρισμα στον επισκέπτη, καθώς ανοίγουν τις καρδιές τους πριν τα σπίτια τους, όπου η φιλοξενία δεν έχει όρια. Μια από τις παλιές συνήθειες που κράτησαν μέχρι τις ημέρες μας είναι το νυφοπάζαρο (βόλτα) από τις 9 έως τις 10 το βράδυ.  
Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΑΦΙΤΑΣ
Ο πύργος της Σαφίτας πάνω στο τρίλοφο της πόλης
γεμίζει την καρδιά δέος και γαλήνη
όποιος σηκώσει το κεφάλι του προς τα πάνω
σκύβει το σύννεφο για να του φιλήσει το μέτωπο





Ο πύργος παρατηρητήριο της Σαφίτας είναι χαρακτηριστικά απλός με μερικά ανοίγματα για πυροβόλα, αλλά ο πρώτος όροφος είναι ακόμα σε χρήση και στεγάζει τη κύρια Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της πόλης που είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο επισκέπτης είναι δυνατό να σκαρφαλώσει τις απότομες σκάλες μέχρι επάνω στη στέγη, όπου η θέα είναι θαυμάσια - είναι δυνατό να δει την Ταρτούς και το κάστρο των Ιπποτών (Crak Des Chevaliers) από εδώ.



 
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ
Το κάστρο των ιπποτών είναι κτισμένο κοντά στη Σαφίτα. Το κάστρο Crak des Chevaliers (Το κάστρο των ιπποτών), που περιγράφεται από τον Τ.Ε. Λόρενς σαν "ίσως το καλύτερα συντηρημένο και το πληρέστερα αξιοθαύμαστο κάστρο στον κόσμο" είναι το ανατολικότερο μιας αλυσίδας πέντε κάστρων που εγκαθίστανται ώστε να εξασφαλιστεί το χάσμα της Χόμς... αυτό βρίσκεται 65 χλμ δυτικά της Χόμς στην κατεύθυνση της Ταρτούς, και φθάνει σε ένα ύψος κορυφής 750 μέτρων επάνω από τη στάθμη θάλασσας. Το κάστρο ελέγχει ένα στρατηγικό πέρασμα το αποκαλούμενο χάσμα της Χόμς στην κοιλάδα του Ορόντη. Το κάστρο καλύπτει μια έκταση 3 εκταρίων και έχει 13 πύργους που περιέχουν διάφορες αίθουσες, καταστήματα, περάσματα, στάβλους και γέφυρες. Ενσωματώνει τα υπολείμματα ενός προηγούμενου κάστρου, γνωστό ως Χόσν Αλ-Ακράντ, το Κάστρο των Κούρδων,που πήρε αυτό το όνομα από τους κούρδους στρατιώτες που εγκαθίδρυσαν φρουρά εκεί στον ενδέκατο αιώνα. Το κάστρο που οι Κούρδοι δημιούργησαν καταλήφθηκε από τον Κώμη της Τουλούζης το 1099 και έπειτα από τους σταυροφόρους, και από τον Τανκρέδο Αντιόχειας ακολούθως.Το έλαβε το 1110, και άρχισε την επέκταση του κάστρο, έως ότου μπορούσε να στεγάσει μια φρουρά των 2000 ανδρών.



ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝΚοντά στη Σαφίτα βρίσκεται επίσης το Ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ή Ντάιρ Μαρ Γκιρκίς στα Αραβικά. Αυτή η περιοχή ονομάζεται η κοιλάδα των Χριστιανών, και είναι κέντρο του Ελληνορθόδοξου δόγματος από την αρχή του χριστιανισμού. Σήμερα ζουν στη Συρία, πάνω από 1 εκατομμύριο Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί.Τώρα τελευταία πολλές εκκλησίες και μοναστήρια χτίστηκαν, και η μοναστική ζωή γίνεται πάλι δημοφιλής. Κάτω από τον επίσκοπο Ιωάννη Γιαζίγκι, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου αποκαταστάθηκε σε μοναστική κοινότητα το 1995. Ο πάτερ Ιωάννης Γιαζίγκι,ιερέας τότε, κλήθηκε από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος για να εκτελέσει αυτό το στόχο. Κάτω από την καθοδήγησή του, το μοναστήρι αποκαταστάθηκε, και με τη βοήθεια μερικών νέων και αφοσιωμένων σπουδαστών θεολογίας, έγινε για άλλη μια φορά ένα ισχυρό παράδειγμα μοναστικής ζωής. Σήμερα το μοναστήρι θεωρείται το πιο ενεργό στη Συρία και κατοικείται από 12 μοναχούς. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το μοναστήρι στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, και στις 14ς Σεπτεμβρίου, στη γιορτή του Τιμίου Σταυρού.



 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: