Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία



Του Μιχάλη Μιχελή
Ες αύριον τα ωραία. Όχι φυσικά στην Ελλάδα, αλλά στην Ιρλανδία. Γιατί εκεί γίνεται δημοψήφισμα, με ερώτημα, αν δέχονται τον μηχανισμό στήριξης.
Αυτό δηλαδή που στη δική μας περίπτωση, θεωρήθηκε «απαγορευμένη» κίνηση από τους μνημονικούς (εγχώριους και ξένους).
Η νομενκλατούρα των Βρυξελών, δεν αντιδρά στην περίπτωση των Iρλανδών, γιατί θεωρεί σίγουρο το αποτέλεσμα. Λένε ότι θα πιάσει ένα 60%.
Φυσικά εκεί, δεν χρειάστηκε να βγει τηλεοπτικώς ο Κον Μπεντίτ, γιατί οι Ιρλανδοί Πράσινοι, ψήφισαν στο εσωτερικό τους δημοψήφισμα, 62% υπέρ του «Ναι».
Θα μου πείτε, ότι φοβήθηκαν (;) από το προηγούμενο χουνέρι τους, με το Ευρωσύνταγμα και συμμορφώθηκαν; Γιατί όσοι δεν θυμούνται, όταν οι Ιρλανδοί Πράσινοι αποφάσισαν να ψηφίσουν (2007) «Όχι» στο τότε δημοψήφισμα, πήγε ο «μπαμπούλας» ο Κον Μπεντίτ και τους έτριξε τα δόντια. Τους απείλησε με διαγραφές κλπ κι αυτοί οι απτόητοι Ιρλανδοί, έβαλαν την ουρά τους στα σκέλια κι έτσι το πρώτο τους «Όχι», έγινε μετά «Ναι»! Αυτό σημαίνει σεβασμός της ιδιαιτερότητας και της αυτονομίας του κάθε Πράσινου κόμματος!
Από την άλλη πάλι, πως τώρα θα πούνε οι Ιρλανδοί Πράσινοι «Όχι», όταν ήταν στην «κυβέρνηση σωτηρίας», που έβαλε την Ιρλανδία στο μνημόνιο; Γι αυτό και στη συνέχεια τους τίμησαν οι ψηφοφόροι και τους έστειλαν έξω από το κοινοβούλιο.
Προς γνώση λοιπόν και συμμόρφωση. Τώρα οι Πράσινοι της Ιρλανδίας απολαμβάνουν το 2% του τελευταίου γκάλοπ και κάθονται και κάνουν σχέδια επί χάρτου, για την μελλοντική τους επάνοδο στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα.
Προς το παρόν το Sinn Féin,  έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ της Ιρλανδίας κι έτσι έχει φτάσει στο 24% , με συνεχή άνοδο, γιατί βροντοφωνάζει «Όχι» στα σχέδια της Μέρκελ (συνημμένη φωτογραφία).
Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν Fine Gael 32%, Labour 10% και Fianna Fáil 17% .



ΥΓ. Κι εκεί ο «φόβος» τρόμαξε τους Ιρλανδούς αναφέρει σε ανταπόκρισή της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και παραμέρισαν το θυμό τους οι αναποφάσιστοι. Έτσι το 40% των πριν 15 ημερών, έγινε τώρα ένα 57-60% υπέρ του «Ναι». Η αριστερά της Ιρλανδίας έχει πάρει τα πάνω της, από τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, συμπληρώνει ο αρθρογράφος. Ας σημειωθεί, ότι σε μια εκτενή τρομολαγνεία,  βγήκαν τα σενάρια της εξόδου της Ιρλανδίας από το ευρώ και άλλα παρόμοια με τα ελληνικά. Πάντως κι εκεί (στο Δουβλίνο), περιμένουν τη σωτηρία από τον Ολλάντ ( όπως έκαναν κάποτε με τον «οικολόγο» Ομπάμα οι Πράσινοι της Ευρώπης). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: