Ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ (Βούτσκοβιτς), ηγούμενος του μοναστηριού της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που λέγεται Lepavina, κοντά στην πόλη Zagreb, της Κροατίας, ανάρτησε πρόσφατα στο Διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη στήλη με τίτλο «Μορφές μοναχών», που απόσπασε μεγάλο ενδιαφέρον των χρηστών του Ιντερνετ. Για αυτόν τον πνευματικό πατέρα και για τη ζωή του γράφει η δημοσιογράφος Ljiljana Sinđelić Nikolić.
«Είμαι μοναχός εδώ και 50 χρόνια. Κατά τα πενήντα αυτά χρόνια επισκέφθηκα πολλά μοναστήρια, και ιδίως στο Άγιο Όρος, όπου έμενα ένα χρονικό διάστημα. Ποιος ξέρει τι θα γίνει κατά τα επόμενα 50 χρόνια της μοναχικής μου ζωή, ποιος ξέρει πού θα πάω, ίσως ξαναπάω στον Άθω.
Ο άνθρωπος επιθυμεί κάτι και το ονειρεύεται, όμως, ο Θεός είναι εκείνος που αποφασίζει»,- λέει ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ. Και πράγματι, ο ίδιος πέρασε τη μοναχική του ζωή σε πολλά μοναστήρια της Σερβίας, του Μαυροβούνιου, του Κοσσυφοπεδίου, στο Τούμανε, στο Πατριαρχείο Πεκίου, στο μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι, όμως, όπως λέει, στη μνήμη του έμειναν, σαν τα καλύτερα, τα χρόνια που πέρασε στο Άγιο Όρος. «Ακόμα και τώρα, στις σκέψεις μου, πάω εκεί και απολαμβάνω την ομορφιά αυτού του τόπου. Θα ήθελα και πάλι να πήγαινα εκεί»,- λέει ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, και αναφέρει ότι ο ίδιος είχε αρχίσει να ασχολείται με Διαδίκτυο και τους υπολογιστές μετά από ευλογία του Μητροπολίτη του, κυρίου Ιωάννη. Το Ιντερνετ, το Facebook και το Scype είναι τα μέσα επικοινωνίας στα οποία ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ διαδίδει το Λόγο του Θεού, και το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Το τελευταίο του σχέδιο, το οποίο ανάρτησε στο Διαδίχτυο λέγεται «Μορφές μοναχών», το οποίο απέσπασε μεγάλο ενδιαφέρον των χρηστών και προκάλεσε πολλές θετικές αντιδράσεις και σχόλια. Δίπλα στο κείμενο για τους μοναχούς και για τη μοναχική ζωή γενικά, ο π. Γαβριήλ αναρτεί και φωτογραφίες των μοναχών, που ακτινοβολούν τη γαλήνη και την αγάπη τους.
Στην Ι.Μ. Χιλιανδαρίου το 1971, με τον Προηγούμενο Μωυσή
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την αγάπη και τη στοργή των μοναχών απέναντι σε όλη την κτίση, στον άνθρωπο, στα ζώα και στη φύση. Δείχνουν τους μοναχούς και τις μοναχές στη Σερβία καθώς κάνουν τις καθημερινές δουλειές τους, προσεύχονται στο Θεό, φτιάχνουν το ψωμί, κόβουν το καρότο και φτιάχνουν διάφορα φαγητά, συναναστρέφονται με διάφορα ζώα – σκυλιά, λύκους, ακόμα και με αρκούδες, επειδή αυτά τα ζώα νιώθουν την αγάπη τους και ξέρουν πως οι μοναχοί θα τους ταϊσουν και θα τους προσέχουν. Έτσι, ο κόσμος των μοναχών παρουσιάζεται στους χρήστες του Ιντερνετ με όλη του την ομορφιά. «Στο Διαδίχτυο βλέπουμε μοναχούς και μοναχές από πολλές χώρες της Ευρώπης, Ρωμαιοκαθολικού θρησκεύματος, κι όμως δεν έχουμε ούτε καν ιδέα ότι μέσα σε μερικές απ’αυτές τις πόλεις υπάρχουν και Ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια, με δικούς μας μοναχούς»,- λέει ο πατήρ Γαβριήλ, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να αναρτήσει μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στους μοναχούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και αναφέροντας ότι ακόμα και στην αφριναική χώρα της Ουγκάντας ιδρύθηκε ένα ορθόδοξο μοναστήρι, που είναι «μακριά από μας, όμως, δεν είναι μακριά για το κήρυγμα του Θείου Λόγου».
Από το ημερολόγιο που κρατούσε στην Ι.Μ. Φιλοθέου (1978) |
Τέλος, ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, από το σερβικό μοναστήρι Lepavina, κοντά στο Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας, λέει πως έχει σκοπό να παρουσιάσει, στην ιστοσελίδα του, μοναχούς και μοναχές από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, και ιδίως από το Άγιο Όρος, οι οποίοι «προσεύχονται αδιάλειπτα για τους άλλους, προσεύχονται καθημερινά στο κελί τους, πριν από κάθε δουλειά που θα κάνουν»,- πράγμα το οποίο θα έπρεπε να κάνει κάθε πιστός.
Ljiljana Sinđelić Nikolić
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου