Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό

Η ελληνορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές πολλών Λιβανίων λόγω της μοναδικής του τοποθεσίας με θέα την πλατεία του Κοινοβουλίου στην καρδιά του κέντρου της πόλης της Βηρυτού. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι η Μητέρα Καθέδρα εκκλησία της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Βηρυτού. Είναι ο Θρόνος του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Βηρυτού και μετοχίων της. Ο καθεδρικός ναός είναι η παλαιότερη εκκλησία της πόλης της Βηρυτού, και μια από τις παλαιότερες στην περιοχή.

Στενοί δεσμοί είχαν αναπτυχθεί μεταξύ της Νομικής Σχολής της Βηρυτού και της Εκκλησίας. Ο επίσκοπος της Βηρυτού Ευστάθιος, με διάταγμα του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Θεοδοσίου Β΄ του έτους 449 ή 450, κατόρθωσε να δοθεί στην πόλη της Βηρυτού ο τίτλος της «μητρόπολης» προνόμιο που είχε μέχρι τότε η πόλη της Τύρου ως πρωτεύουσα της Φοινίκης.

Ο Ευστάθιος οικοδόμησε στη Βηρυτό κι ένα μεγάλο καθεδρικό ναό, το Ναό της Αναστάσεως, ο οποίος συνόρευε με τα “auditoria” ή αίθουσες διδασκαλίας της Νομικής Σχολής της Βηρυτού και όπου οι Χριστιανοί σπουδαστές εκκλησιάζονταν τις απογευματινές ώρες μετά τα μαθήματά τους. Η εκκλησία της Αναστάσεως καταστράφηκε το 551 μ.Χ. από ένα καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε τη Βηρυτό.


Μετά το σεισμό του 551, ο καθεδρικός ναός της Αναστάσεως χτίστηκε και πάλι γύρω στο δωδέκατο αιώνα. Το 1759 ο καθεδρικός ναός έπαθε και πάλι ολέθριες ζημιές από έναν άλλο σεισμό. Στη συνέχεια καταστράφηκε και πάλι για να ξαναχτιστεί με ένα βωμό, αυτή τη φορά αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Τελικά το σχέδιο αποδείχθηκε ότι ήταν ανεπαρκές. Ο καθεδρικός ναός κατέρρευσε και πάλι τρία χρόνια αργότερα και μετά ξαναχτίστηκε. Τέλος, το 1772 ξανακτίστηκε για άλλη μια φορά με τρεις νέους βωμούς ως έχει ακόμα και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του λιβανικού εμφυλίου πολέμου, ο καθεδρικός ναός υπέστη πολλές ζημιές λόγο κλοπών και βανδαλισμών, καθώς και από τα αποτελέσματα των επιπτώσεων της φύσης σε μια περιοχή που εθεωρείτο ως ζώνη πολέμου και γραμμή αντιπαράταξης. Το 1998, ξεκίνησε ένα έργο πολλών φάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών, και στις 15 Δεκεμβρίου του 2003, ο καθεδρικός ναός άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στους πιστούς.

Ο πρώτος χριστιανικός ναός που κατασκευάστηκε στην ίδια θέση πηγαίνει πίσω στα μέσα του έκτου αιώνα μ.Χ. και είναι στενά συνδεδεμένος με την περίφημη Νομική Σχολή της Βηρυτού.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: