Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η Μονή του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα στη Συρία

Η Μονή του Αγίου Μωυσή του Αιθίοπα (Ντάιρ Μαρ Μούσα αλ- Χαμπάσι) βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα πέρα από τα βουνά, στα ανατολικά της πόλης Νέμπεκ στην περιοχή Κάλαμος (Καλαμούν), 80 χλμ βορειοανατολικά της Δαμασκού. Βρίσκεται περίπου 1320 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα μοναστήρια της ερήμου στην σύγχρονη Συρία. Το μοναστήρι του Αγίου Μωυσή χτίστηκε αρχικά από Ασσύριους μοναχούς κατά τον έκτο αιώνα ως ένα απομακρυσμένο ασκητήριο, μακρυά από τον υλικό και πολιτικό κόσμο, και πήρε το όνομα Άγιος Μωυσής από έναν Αιθίοπα μοναχό.

Ο θρύλος λέει ότι ο Άγιος Μωυσής ήταν γιος του βασιλιά της Αιθιοπίας ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί το εκ γενετής δικαίωμά του στον θρόνο, προτιμώντας να γίνει Χριστιανός μοναχός. Περιπλανήθηκε από την Αίγυπτο μέχρι τη Συρία και έζησε ως ερημίτης στην κοιλάδα κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Μωησή μέχρι που μαρτύρησε από Βυζαντινούς στρατιώτες. Ωστόσο, σύμφωνα με το συναξάρι του, ο Μωυσής ήταν σκλάβος ενός κρατικού υπαλλήλου στην Αίγυπτο ο οποίος τον έδιωξε γιατί έκλεβε και επειδή υπήρχαν υπόνοιες ότι ήταν δολοφόνος. Έγινε αρχηγός μιας συμμορίας ληστών που γύριζαν τη κοιλάδα του Νείλου σπέρνοντας τον τρόμο και τη βία μέχρι που ασπάσθηκε τον χριστιανισμό και εγκατέλειψε τον παλιό τρόπο ζωής του. Ο Μωυσής έγινε ο πνευματικός ηγέτης μιας αδελφότητας ερημιτών στην αιγυπτιακή Δυτική Έρημο, και αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας. Είναι επομένως προφανές ότι οι δύο ιστορίες δεν συσχετίζονται και πολύ μεταξύ τους.
Η Μονή κάποτε ήταν ένα Ασσυριακό ( μονοφυσίτικο) Ορθόδοξο μοναστήρι και ήταν η έδρα της τοπικής επισκοπής και άκμασε μέχρι τον 15ο αιώνα, αλλά μετά από αυτό τον αιώνα έπεσε σε παρακμή. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα έπεσε στα χέρια της νεοσυσταθείσας Ασσυριακής Καθολικής Εκκλησίας και εγκαταλείφθηκε οριστικά κατά τη δεκαετία του 1830.
Η Μονή του Αγίου Μωυσή ανακαλύφθηκε και πάλυ το 1982 από ένα νεαρό Ιταλό Ιησουίτη ο οποίος ήρθε στα βουνά της Καλάμου (Καλαμούν) για να βρεί πνευματικό καταφύγιο. Από τότε, στο μοναστήρι του Αγίου Μωησή, ο Πατέρας Paolo dall'Oglio έχει δημιουργήσει μια μικρή οικουμενική κοινότητα από ιερείς, μοναχούς και μοναχές. Η κοινότητα είναι ενεργή σε πολλά μέτωπα: αφιερώνει πολύ χρόνο για την προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ διάφορων θρησκευτικών κοινοτήτων - Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Εβραίους, Ινδουιστές και Βουδιστές.
Η Μονή του Αγίου Μωυσή έχει προσελκύσει την προσοχή των ιστορικών τέχνης για τις τοιχογραφίες του ναού της, που μερικές χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Αυτές οι συναρπαστικές τοιχογραφίες που είναι το καμάρι του μοναστηριού έχουν αποκατασταθεί από το Κεντρικό Ινστιτούτο Αποκατάστασης Αρχαιοτήτων στη Ρώμη, στο πλαίσιο της Συρο- ευρωπαϊκής συνεργασίας. Σήμερα, η Μονή του Αγίου Μωησή έχει καταστεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Συρίας με χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκέπτονται. Το μοναστήρι στις μέρες μας δέχεται τόσους πολλούς επισκέπτες, που ένα νέο μοναστήρι είναι υπό κατασκευή στο φαράγγι, στην άλλη πλευρά του ποταμού. Οι επισκέπτες που είναι πάντα ευπρόσδεκτοι, είναι δυνατό να διανυκτερεύσουν, ή ακόμη και να μείνουν περισσότερο. Η βασασική στέγαση και τα απλά γεύματα είναι δωρεάν, αλλά οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν ενεργό μέρος στη ζωή της κοινότητας και να βοηθήσουν με το μαγείρεμα και άλλες εργασίες.

noctoc-noctoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: