Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οι Χριστιανοί της Τύρου του Λιβάνου

Το Λιμάνι της Παλιάς Τύρου -
Κτισμένη στη νότια ακτή του Λιβάνου, 83 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, η αρχαία πόλη της Τύρου ήταν η μεγάλη φοινικική πόλη που βασίλευε πάνω από τις θάλασσες και ίδρυσε ευημερούσες αποικίες, όπως την Κάδιξ και την Καρχηδόνα και σύμφωνα με το μύθο, ήταν ο τόπος ανακάλυψης της πορφύρας. Οι βιομηχανίες της πορφύρας βαφής έφεραν στην πόλη μεγάλο πλούτο και φήμη. Όντας εξαιρετικά ακριβά, τα ενδύματα βαμμένα με πορφύρα της Τύρου τα φορούσαν ως σήμα κατατεθέν οι αυτοκράτορες και οι βασιλείς. Αυτή η μεγάλη φοινικική πόλη που κυβερνούσε τις θάλασσες για αιώνες έπεσε σε παρακμή κατά το τέλος των Σταυροφοριών.
Στην αρχή της χριστιανικής εποχής, ο πληθυσμός της πόλης επηρεάστηκε από την Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση, που εισήλθε στην πόλη από τους Έλληνες και τους Βυζαντινούς. Αλλά όταν η Τύρος κατελήφθη από τους Σταυροφόρους το 1124, έγινε μια πόλη του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ, η έδρα του Αρχιεπισκόπου της Τύρου κάτω από την Καθολική Εκκλησία.
Χάρη στην ισχυρή οχύρωση της, η Τύρος ήταν σε θέση να αντισταθεί στις επιθέσεις των σταυροφόρων μέχρι 1124. Μετά από περίπου 180 χρόνια κάτω από την κηδεμονία των Σταυροφόρων, οι Μαμελούκοι ξαναπήραν την πόλη το 1291, στη συνέχεια πέρασε στους Οθωμανούς κατά τις αρχές του 16ου αιώνα.
Με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η Τύρος εντάχθηκε στο νέο κράτος του Λιβάνου. Η σημασία αυτής της ιστορικής πόλης και τα μνημεία της τονίστηκε το 1979, όταν η ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε την Τύρο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Εικόνα της Παναγίας της Τύρου -
Σήμερα, η Τύρος είναι μια κυρίως σιιτική μουσουλμανική πόλη με μια μικρή αλλά σημαντική χριστιανική κοινότητα. Ωστόσο, η πόλη της Τύρου είναι και σπίτι για περισσότερους από 60.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες οι οποίοι είναι κυρίως σουνίτες μουσουλμάνοι.
Υπάρχουν σήμερα περίπου 117.000 κάτοικοι στην Τύρο εκ των οποίων μόνο 2.000 είναι Χριστιανοί. Το μέγεθος της χριστιανικής κοινότητας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Η Τύρος είναι γνωστή στα Αραβικά ως Σουρ.


Δρόμος στη Παλιά Τύρο -
Η Παλιά Τύρος βρίσκεται στην περιοχή ακριβώς στα νότια και δυτικά του αλιευτικού λιμανιού στη χερσόνησο της Τύρου. Η γοητευτική πόλη είναι αρκετά συμπαγής και έχει κάποια όμορφη παλιά αρχιτεκτονική.
Η παλιά πόλη εξακολουθεί να έχει έναν πυρήνα που αποτελείται από δύο χάρας (συνοικίες), οι οποίες χωρίζονται από ένα δρόμο. Οι συνοικίες αυτές είναι γνωστές ως Χάρετ ελ Μασιχίγε (χριστιανική συνοικία) και Χάρετ ελ Νζαλάτζι (συνοικία του κάθε ανθρώπου - μουσουλμανική συνοικία) και ο δρόμος χτίστηκε το 1956 για να διαχωρίσει τη χριστιανική συνοικία, από την μουσουλμανική. Υπάρχει πολύ λίγη πρόσμιξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έστω και αν ζουν πλάι-πλάι.


Η Αγορά στη Παλιά Τύρο -
Υπάρχουν τέσσερις με πέντε εκκλησίες στην παλιά χριστιανική συνοικία της Τύρου . Δύο ελληνόρυθμες (ουνιτικές) καθολικές εκκλησίες (Άγιος Θωμάς, και Παναγία ελ Μπσιάρα), μία Μαρωνιτική εκκλησία (Παναγία των Θαλασσών), και μια μικρή Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.


Σύνδεσμος


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: