Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Φωτογραφίες από τον ήλιο όπως δεν τον έχετε ξαναδεί


Το 99,8% της συνολικής μάζας του ηλιακού μας συστήματος συγκεντρώνεται στον ήλιο –το μεγαλύτερο ποσοστό του ελάχιστου που απομένει, το συγκεντρώνει ο Δίας. Στον πυρήνα του ήλιου η θερμοκρασία ανέρχεται στους 15.327 βαθμούς Κελσίου. Στην επιφάνειά του, «πέφτει» στους 5.527 βαθμούς Κελσίου –πιθανότατα γι’ αυτό δεν έχουμε ποτέ σκεφτεί να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της ύπαρξης ζωής στον Ήλιο. Η απόστασή του από την Γη είναι 149,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Όσους ενδιαφέροντες αριθμούς και αν μάθετε για τον ήλιο, όμως, κανένας δεν είναι τόσο εντυπωσιακός όσο οι φωτογραφίες της πηγής ζωής του κόσμου μας όπως τον ξέρουμε.


Τα ηλιακά θραύσματα ανεβαίνουν από το εσωτερικό του ήλιου στη χρωμόσφαιρά του, με την υπερηχητική ταχύτητα των 48000 χιλιομέτρων την ώρα. Κάθε στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από 60.000 ενεργά θραύσματα στον ήλιο. Το καθένα εξ αυτών «ζει» για 5 λεπτά.

Μέρος ενός προγράμματος της NASA που παρέχει εικόνες 360 μοιρών της ηλιακής ακτινοβολίας, η φωτογραφία απεικονίζει τα δύο ημισφαίρια του ήλιου, φωτογραφημένα από αντίθετες πλευρές.


Η σκοτεινή σελήνη περνά ανάμεσα από τον ήλιο και τον φωτογραφικό εξοπλισμό του δορυφόρου της NASA Solar Dynamics Observatory (SDO), δημιουργώντας μερική έκλειψη


Ένα σύννεφο αερίου σε σχήμα δαχτυλιδιού εκρήγνυται στην επιφάνεια του ήλιου. Το φαινόμενο ονομάζεται ηλιακή προεξοχή, και μπορεί να παραμείνει στην ίδια θέση για μήνες. Η μεγαλύτερη γνωστή προεξοχή παρατηρήθηκε το 2010, και είχε μέγεθος 700.000 χιλιόμετρα



Οι μαύρες κηλίδες στην επιφάνεια του ήλιου προκαλούνται από έντονη μαγνητική δραστηριότητα, που προκαλεί τοπική πτώση της θερμοκρασίας. Οι κηλίδες μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο τα 80.000 χλμ, πράγμα που τις καθιστά συχνά ορατές με γυμνό μάτι από τη Γη


Ο ήλιος κάνει την εμφάνισή του στον ορίζοντα, καθώς ανατέλλει πάνω από την Γη


Το αεροσκάφος Atlantis περνά μπροστά από τον ήλιο, κατά την 30ή αποστολή του. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τοn Διαστημικό Σταθμό Κένεντι, πριν την τελευταία αποστολή του τηλεσκοπίου Hubble.


Ο αστροναύτης Joseph Tanner, σε μια διαστημική βόλτα έξω από το αεροσκάφος Discovery, σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. ήλιος φαίνεται σαν άστρο πίσω του, καθώς σε αυτό το ύψος δεν υπάρχει αρκετή ατμόσφαιρα για να διαχυθεί το ηλιακό φως.


Τα 97.000 χλμ σε ύψος μπορεί να φτάσουν οι καμάρες που υψώνονται –δημιουργώντας το φαντασμαγορικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας– όταν το πλάσμα θερμαίνεται και συντρίβονται στην επιφάνεια, με ταχύτητες που αγγίζουν τα 97 km/sec, όταν κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: