Αποκλειστικό θέμα της πρώτης πρωινής συνεδρίας της Παρασκευής θα είναι ο Οδυσσέας Ελύτης και το έργο του: «Το πάθος του Οδυσσέα Ελύτη για την ελληνική γλώσσα» (Δ. Ν. Μαρωνίτης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ), «Η μεταφυσική του Οδυσσέα Ελύτη» (Παναγιώτης Δόικος, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ), «Στοιχεία της ποίησης και της ποιητικής του Οδυσσέα Ελύτη» (Δημήτρης Κόκορης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ), «Ο αρχαίος λόγος στον “Mικρό Ναυτίλo” του Ελύτη» (Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Φιλολόγων).
Στις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, νεοελληνιστές, γλωσσολόγοι και παιδαγωγοί θα μιλήσουν για τη νεοελληνική γλώσσα στην παιδεία, θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους από τα νέα εγχειρίδια διδασκαλίας και θα προτείνουν αποτελεσματικότερους τρόπους διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων και αξιοποίησης των εκπαιδευτικών βιβλίων.
Χαιρετισμό θα απευθύνει κατά την έναρξη του συνεδρίου ο γλωσσολόγος Εμμανουήλ Κριαράς.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 8.00 μ.μ. από τον Δ. Ν. Μαρωνίτη και τον Γ. Παπαναστασίου η εκδοτική σειρά «Αρχαιογνωσία και αρχαιογλωσσία» του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών-Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου