Ο πατέρας Βασίλειος, κατά κόσμον Παναγιώτης Λαζαρίδης, ήταν ένα παιδί με έντονη δραστηριότητα, με πολλούς φίλους και ένα ευρύ κύκλο γνωριμιών που δεν είχε κανένα λόγο να τα εγκαταλείψει όλα και και να αναχωρήσει για το ΄Αγιο Όρος, μου είπε κάποιος από τον ευρύτερο περιβάλλον του.
Αλλά η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσος…Τίποτε δεν έδειχνε να τον κάλυπτε από όλα αυτά, συμπληρώνει.
Τον συνάντησα σε έναν περίπατο μου στην ασκητική περιοχή ΄΄Κατουνάκια΄΄ του Αγίου Όρους. Στην αρχή ήταν δισταχτικός, δεν μου μίλαγε για τη ζωή του.
Μετά από αρκετή ώρα βαθιάς πνευματικής συζήτησης άρχισε να μου ξετυλίγει τη ζωή του «προς όφελος των αναγνωστών», όπως μου είπε.
Απο την ηλικία των 24 ετων εγκαταβοιεί στην ερημο του Αγιου ορους . Μοναδικά του εφόδια η ταπεινοφροσύνη, η αγάπη η υπακοή αλλα και η πνευματική καθοδήγηση απο τον γεροντα του Πατέρα Βλάσιο.
Το δρόμο του πατέρα Βασίλειου λιγο αργότερα ακολούθησε και ο αδερφος του Πατέρας Δωρόθεος .
Μια απο τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του πατέρα Βασίλειου ηταν οταν η νονά του, χωρις να γνωρίζει οτι επρόκειτο να μονάσει, του χάρισε το δακτυλίδι των αραβώνων του .
“Αυτό το δακτυλίδι στο χαρίζω για τους αρραβώνες σου, όποτε κι αν γίνουν”, είπε με αγάπη στον 21χρονο Παναγιώτη, η νονά του, λίγο μετά τη διάκριση του με χρυσό μετάλλιο στη πάλη.
“Εγώ όμως αντί για μια κοσμική γυναίκα το δακτυλίδι το αφιέρωσα στην Παναγία όταν ήρθα στο Άγιο Όρος και έγινα μοναχός.΄΄εξηγεί σήμερα στο briefingnews ο 40χρονος μοναχός Βασίλειος.
Μια διαρκής δοκιμασία η ζωη του ασκητη, ωστοσο ο ιδιος δείχνει τοσο ηρεμος και γαλήνιος σαν να βιώνει κατι ξεχωριστό .
«Η αγάπη του Θεού και ιδιαίτερα η αγάπη της Παναγίας. Το περιβόλι της Θεοτόκου ήταν το πιο ιδανικό μέρος για να μπορέσω να σώσω πιο εύκολα την ψυχή μου. Η απομάκρυνση απο τα αίτια του κόσμου δηλ. τους πειρασμούς, τις αμαρτωλές επιθυμίες που κυοφορούνται μέσα στην κοινωνία βοηθούν σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Οι γήινες απολαύσεις, οι μάταιες και πρόσκαιρες ηδονές δεν οδηγούν πουθενά. Κύριος σκοπός εδώ είναι η κάθαρση της ψυχής αλλά και του σώματος. Μέσα σε αυτό το πνευματικό περιβάλλον όπου ο κάθε καλόγερος βιώνει στιγμές του παραδείσου» εξηγεί στο Briefingnews.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου