Από τον Νίκο Στεφάνου έως τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, κι από τον Αλέξη Βερούκα έως τον Μιχάλη Μαδένη. Εκατόν δεκατρείς καλλιτέχνες μιλούν για την «παράλογη αλήθεια» ενός παντοτινά συναρπαστικού συγγραφέα, του Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Του περιπατητή με «τα ακατάστατα γενάκια, την απεριποίητη περιβολή, τα λασπωμένα υποδήματα, το ξεθωριασμένο ημίψηλο, την παπαδίστικη κάννα με την ασημένια λαβή και το αυτοσχέδιο κολάρο με το μαύρο κορδόνι».
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
Εκθεση για την «παράλογη αλήθεια» του Παπαδιαμάντη
Εκατόν δεκατρείς καλλιτέχνες συμμετέχουν στο αφιέρωμα στο Αρχαιολογικό Πάτρας
Την έκθεση «Εικαστικό Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη: Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος» φιλοξενείται ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου.
Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίασή της στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η αφιερωματική έκθεση στον κορυφαίο έλληνα συγγραφέα που διοργάνωσε η καλλιτεχνική εταιρεία Μικρή Αρκτος μεταφέρεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας σε οργάνωση της Art in Progress «με την πεποίθηση ότι ο Παπαδιαμάντης σήμερα, λιτός και ταυτόχρονα εξαιρετικά διεισδυτικός και αυτογνωσιακός τόσο στον βίο όσο και στο έργο του, παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ». Συνεργάζονται η ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Οι 113 συμμετέχοντες καλλιτέχνες δημιουργούν επιτοίχια και γλυπτά έργα με αφετηρία τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, επιχειρώντας να διεισδύσουν σε μικρές πτυχές της ζωής και του έργου του: να μιλήσουν για τον Παπαδιαμάντη, τον ιδιόρρυθμο και μποέμ στον ιδιωτικό βίο του, τον περισσότερο εκκλησιαστικό παρά θρήσκο, τον «μοναχικό, ανέραστο και πάσχοντα», τον ασυλλόγιστα σπάταλο στη διάθεση των δύσκολα κερδισμένων χρημάτων του αν και εξαιρετικά απέριττο ως προς τις καθημερινές ανάγκες του, τον διασώστη και όχι καταποντιστή ψυχών, τον χρήστη μιας σπάνιας ιδιωτικής γλώσσας που αντλεί τόσο από τη δημοτική όσο και από την καθαρεύουσα, τον «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» και «σκοτεινό τρυγόνι» των ίδιων του των διηγήσεων, τον θαμώνα του καφενείου της Δεξαμενής, τον μοναχικό περιπατητή του Ψυρρή και τακτικό ψάλτη του Αγίου Ελισαίου που άλλοτε μνημονεύει τα αυτοβιογραφικά τοπία και τους ταπεινούς αλλά γεμάτους σκοτεινά πάθη ανθρώπους της Σκιάθου και άλλοτε σκιαγραφεί με ενδελέχεια τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και τους αλλόκοτους κατοίκους της.Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών Τηλ: 2613 616100
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου