Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012
Επαφίεται στο ελληνικό κράτος η δικαίωση των Διστομιτών
Του Παναγιώτη Στάθη
Στα χέρια του εκάστοτε Κράτους και εν προκειμένω του ελληνικού βρίσκεται (πέραν της ηθικής) και η επί του πρακτέου δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας μετά την ασπίδα προστασίας που όρθωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της Γερμανίας και των σε βάρος της χρηματικών διεκδικήσεων.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα στα φυσικά πρόσωπα, στα θύματα δηλαδή, να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ατομικά ή ομαδικά από τη Γερμανία, πλην, εναποθέτει αυτό το βάρος στο κράτος το οποίο χαρακτηρίζει «παντοδύναμο». Εν ολίγοις μπορεί πλέον το ελληνικό Κράτος, όπως έχει υποχρέωση, να κινήσει τις διαδικασίες, σε πολιτικό, διπλωματικό και δικαστικό επίπεδο για τα δικαιώματα των πολιτών του έναντι της Γερμανικής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η δήλωση της συνηγόρου των Διστομιτών Κέλλυς Σταμούλη, η οποία συνεχίζει τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε ο πατέρας της, δικηγόρος και ευρωβουλευτής Ι. Σταμούλης : «Η απόφαση της Χάγης ουσιαστικά εναποθέτει την ευθύνη της διεκδίκησης των αποζημιώσεων στο Κράτος. Μέχρι στιγμής το ελληνικό κράτος ποτέ δεν διεκδίκησε αυτά που δικαιούται από τη Γερμανία. Ελπίζουμε ότι η συντηρητική αυτή απόφαση της Χάγης θα κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δικαιωθούν και στην πράξη οι Διστομίτες αλλά και όλοι οι συγγενείς των θυμάτων ανά την Ελλάδα».
Η επισήμανση αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία να συνεκτιμηθεί η αποστροφή των δικαστών της Χάγης στην απόφασή τους, σύμφωνα με την οποία «το δικαστήριο απέχει από το να κρίνει τις αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Λειβαδιάς και του Ελληνικού Αρείου Πάγου».
Όχι στην Ιταλία
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δικαστήριο της Χάγης στο πολυσέλιδο σκεπτικό του αναφέρει ότι η Ιταλική Δημοκρατία πρέπει να σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο. Με την απόφαση αυτή δεν ισχύουν οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων με τις οποίες δικαιώθηκαν θύματα των ναζί κατά την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Με την ίδια απόφαση δεν ισχύουν και τα όσα έκρινε το εφετείο της Φλωρεντίας το 2008, επικυρώνοντας απόφαση του ελληνικού Αρείου Πάγου με την οποία δικαίωσε τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής που διεπράχθη στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου