Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Εγιναν... Τούρκοι με το «1453»



Γιώτα Βαζούρα

Διαφημίστηκε ως η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου, με συνολικό κόστος 17.000.000 δολάρια και γυρίσματα που διήρκεσαν τρία χρόνια. Και όμως, το χολιγουντιανών διαστάσεων εθνικιστικό εγχείρημα με θέμα την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, που την περασμένη Παρασκευή έκανε πρεμιέρα στην Τουρκία -στις 14.53 μ.μ. ακριβώς- και προετοιμαζόταν για το διεθνές ταξίδι του, έχει προκαλέσει την μήνιν ακόμη και των ίδιων των Τούρκων δημοσιογράφων και κριτικών.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που άσκησαν έντονη κριτική στην ταινία με τίτλο «Αλωση 1453», κατηγορώντας της για την εθνικιστική της ματιά αλλά και τον πομπώδη και μεγαλειώδη τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν οι Τούρκοι την επικράτησή τους στην Πόλη.

Ενας εξ αυτών που ύψωσαν τη φωνή τους ασκώντας δριμεία κριτική ήταν και ο αρθογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ, ένας από τους πιο γνωστούς συνεργάτες της εφημερίδας «Hurriet». «Αντί να μνημονεύουμε το 1453 σιωπηλά και κατ' ιδίαν, διατυμπανίζουμε θορυβωδώς σε όλον τον κόσμο πόσο πολύτιμη είναι για την Ευρώπη μια χώρα, η οποία περηφανεύεται ότι η μεγαλύτερη πόλη της κάποτε ανήκε σε ένα άλλο έθνος, και πώς αυτή κατακτήθηκε διά της βίας» έγραψε στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Hurriet» λίγες ώρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

«Δυστυχώς, εκατομμύρια Τούρκοι θα πάνε στις σκοτεινές αίθουσες για να αισθανθούν περήφανοι για τους προγόνους τους, αλλά και να δείξουν στα παιδιά τους ότι οι Τούρκοι όχι μόνο κυβέρνησαν με το σπαθί, αλλά το απολαμβάνουν κιόλας» τονίζει μέσα από το άρθρο του ο Μπ. Μπεκντίλ, ασκώντας έντονη κριτική στις εθνικιστικές κορόνες του φιλμ. «Αραγε θα υπάρξει και κάποιος άλλος Τούρκος παραγωγός, ο οποίος θα επιχειρήσει να κάνει ταινίες όπως “Αλωση 1974” ή “Αφανισμός 1915”;» συνέχισε με ειρωνικό ύφος ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, καταλήγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο για εκείνον να φανταστεί τους Βρετανούς να δημιουργούν ένα φιλμ γιορτάζοντας την Αλωση του Λονδίνου ή τους Γερμανούς την κατάκτηση του Βερολίνου.

«Και είναι αυτές οι ευσεβείς νεότερες γενιές, οι οποίες αισθάνονται προσβεβλημένες, όταν κάποιος ψελλίζει το πραγματικό όνομα της πόλης που οι πρόγονοί τους κατέκτησαν αρκετούς αιώνες πριν» τόνισε ο κ. Μπεκντίλ. «Κωνσταντινούπολη. Θα προτιμούσαν Ιστανμπούλ, χωρίς να γνωρίζουν ότι το τουρκικό όνομα προέρχεται και αυτό από την ελληνική έκφραση “εις την πόλη”» κατέληξε.

Το φιλμ, που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη σε 134 κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Τουρκία, σημείωσε επιτυχία, αφού τα εισιτήρια για την πολυσυζητημένη ταινία είχαν εξαντληθεί τρεις εβδομάδες πριν. Θέμα της, η κατάκτηση της Πόλης από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β' τον Πορθητή, ενώ μεγάλη έκταση στην υπόθεση καταλαμβάνει ο έρωτας του Ουλουμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του θρυλικού Οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού, την οποία ερωτεύεται και ο Ιουστινιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης.

Μέρες πριν είχαν προηγηθεί οργισμένες αντιδράσεις από τις χριστιανικές οργανώσεις της Γερμανίας. «Αντί να γιορτάζουν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι θα έπρεπε να ντρέπονται γι' αυτά που έκαναν στους χριστιανούς» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν μέλη χριστιανικών οργανώσεων στην Κολονία, προτρέποντας μάλιστα να μποϊκοτάρουν το προπαγανδιστικό, όπως το αποκάλεσαν, φιλμ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: