Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ούτια, λαγούτα και ταμπουράδες στο Μέγαρο Μουσικής




«Ήπαιρνε το λαγούτον του κι εσιγανοπερπάτει, κι εκτύπα το γλυκιά – γλυκιά ανάδια στο παλάτι. Ήτον η χέρα ζάχαρη, φωνή είχε σαν αηδόνι, κάθε καρδιά να του γρικά κλαίει κι αναδακρυώνει. Μ' από όλους τους άλλους πλιο γλυκά ήσα στην Αρετούσα, και τα τραγούδια ξυπνητή συχνά την εκρατούσα. Το διάβασμα εσκόλασε, το ξόμπλι δεν τσ' αρέσει, τον λαγουτάρη αναζητά, του τραγουδιού θυμάται»

Από τον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου


Τον πλούτο, την ποικιλία και τις τεχνικές που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά λαϊκά όργανα και τις φωνές στο δημοτικό τραγούδι θα απολαύσουν οι μικροί (και όχι μόνο) φίλοι του Μεγάρου Μουσικής αυτό το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου. Ένα χρόνο μετά τα δύο αφιερώματα στο λαϊκό κλαρίνο και τα παραδοσιακά κρουστά, το αφιέρωμα «Δεξιοτέχνες της Ελληνικής μουσικής παράδοσης» συνεχίζεται με δύο συναυλίες για τα όργανα της οικογένειας του λαγούτου.

Ο εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Λάμπρος Λιάβας, βάζει την υπογραφή του στην επιμέλεια του αφιερώματος που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με κορυφαίους δεξιοτέχνες των λαϊκών μας μουσικών οργάνων που παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια από πολλές περιοχές της Ελλάδος, καθώς και από τις «άκρες του Ελληνισμού» (Μικρά Ασία, Πόντος, Καππαδοκία)

Σάββατο 14 Ιανουαρίου

Η Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», φιλοξενεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στις 8.30 το βράδυ τα όργανα της οικογένειας του λαγούτου, που έχουν μακρά παρουσία στην ελληνική μουσική παράδοση. Στην αρχαία Ελλάδα ο τύπος αυτός ήταν γνωστός ως πανδούρα. Πέρασε στο Βυζάντιο ως θαμπούρα (όργανο του Διγενή –Ακρίτα- μουσικού στα Βυζαντινά έπη) για να γίνει στην νεώτερη Ελλάδα ταμπουράς.

Στην συναυλία μετέχουν τέσσερις από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στο ούτι, με κορυφαίο τον 79χρονο Νίκο Σαραγούδα. Μαζί του από την νεώτερη γενιά ο Χάιγκ Γιαζιτζιάν, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο Χρίστος Τσιαμούλης. Ο Χρήστος Ζώτος και ο Στέλιος Κατσιάνης θα παρουσιάσουν στο ελληνικό λαγούτο δείγματα από το ρεπερτόριο της στεριανής Ελλάδος, ο Στέλιος με τον Λεωνίδα Λαϊνάκη θα εκπροσωπήσουν την Κρήτη και ο Σωκράτης Σινόπουλος θα παίξει την παραλλαγή του οργάνου που προέρχεται από την αστική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, το πολίτικο λαγούτο η λάφτα.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ρεπερτόριο του ταμπουρά στην παράδοση της Πόλης, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας θα παρουσιάσουν οι δάσκαλοι του ταμπουρά στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, Βασίλης Μπαραμπούτης και Σταμάτης Μπαραμπούτης μαζί με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι) Στέλλα Βαλάση (σαντούρι) και Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

Κυριακή 15 Ιανουαρίου

Το μοναδικό αυτό αφιέρωμα, πολύτιμη εμπειρία για την νέα γενιά προτείνεται επίσης στους μικρούς φίλους του Μεγάρου την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11:30 το πρωί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών συναυλιών της σειράς «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο» που παρουσιάζει η Έφη Αβέρωφ – Μιχαηλίδη.

Στην συναυλία συμμετέχουν όλοι οι παραπάνω δίχως όμως τον Νίκο Σαραγούδα αλλά με την προσθήκη ομάδα μαθητών του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης.

Αξίζει να αναφερθούμε στους σολίστες με το ούτι που συμμετέχουν στην συναυλία

Νίκος Σαραγούδας

Ένας εκ των κορυφαίων μουσικών της μουσικής μας παράδοσης. Γεννήθηκε στα Σπάτα το 1932 με αρβανίτικη καταγωγή. Έγινε γνωστός με την «Σκανδαλιάρα», μεγάλη επιτυχία στο κύκλωμα του λαϊκοδημοτικού. Την μεγάλη φήμη του όμως την χρωστάει σε δύο αυτοσχεδιαστικούς δίσκους με ούτι που έβγαλε στην δεκαετία του '80 στην εταιρία των Αδελφών Φαληρέα: «Αυγή. Μακάμ με Ούτι» και «Εδώ Κωνσταντινούπολη». Αυτοί τον τοποθέτησαν στην κορυφή των μουσικών της «καθ' ημάς Ανατολής» Το 1992 ακολούθησαν οι «Ίωνες» με τον βιολιντζή Πέτρο Χάρο και την γυναίκα του Γιασεμή Σαραγούδα. Το 1997 κυκλοφόρησε ο «Χαιρετισμός» μια συνεργασία με τον τζαζ ντράμερ Γιώργο Τρανταλίδη και την Πίτσα Παπαδοπούλου.

Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Ιδρυτής και αρχηγός του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς», ένα πραγματικό μουσικό εργαστήρι ήχων της «καθ' ημάς Ανατολής» με έδρα την Θεσσαλονίκη. Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίες τους, οι λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Ανάμεσα σε συναυλίες του περιλαμβάνονται και πολλές σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Έχουν κυκλοφορήσει τους δίσκους 1) «Λέιλα και Μεντζούν», μουσική επένδυση στο ερωτικό έπος του Ιρακινού ποιητή Φουζουλή. 2) «Προσμονή» συνθέσεις των μελών αλλά και των Ρωμιών συνθετών της μεταβυζαντινής μουσικής. 3) «Θάλασσα Θυμήσου» σκοποί και τραγούδια των Οινουσσών 4) «Ζαχαρίας ο Χανεντές» και 5) «Πέτρος ο Πελοποννήσιος». Δύο δίσκοι με κοσμική και εκκλησιαστική μουσική δύο εκ μεγαλυτέρων Ρωμιών συνθετών της Πόλης του 18ου αιώνα.

Χρίστος Τσιαμούλης

Ιδρυτής του συγκροτήματος «Δυνάμεις Αιγαίου» μαζί με τον Νίκο Γράψα, Πέτρο Ταμπούρη, Μιχάλη Κλαπάκη και Γιάννη Ζευγώλη. Με τους δίσκους «Δυνάμεις του Αιγαίου» και «Ήχος Β!» ανέδειξαν ξεχασμένες μουσικές της ελληνικής παράδοσης και πυροδότησαν το νεοπαραδοσιακό κίνημα που βαστάει μέχρι τις μέρες μας. Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε ο παραγωγός του δεύτερου δίσκου τους «Ανατολικό Παράθυρο». Από το 1992 που διαλύθηκαν, ο Τσιαμούλης έχει κυκλοφορήσει τους δίσκους «Άθως ο εμός» «Ερωτόκαστρο», 'Αύρα Θαλασσινή» (με την Καίτη Κούλια) «Τραγούδια και Σκοποί του Πόντου» και «Σας τα' παν άλλοι» (δίσκος με κάλαντα του Δωδεκαημέρου)

Στην συναυλία της Κυριακής υπάρχουν ειδικές τιμές για όσους συνοδεύουν παιδιά μέχρι 15 ετών και για πολύτεχνους, αλλά και άνεργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: