Νέα Υόρκη
Εάν επιθυμείτε πνευματική διαύγεια και εγρήγορση, τότε αγοράστε ένα κουτάκι… τσίχλες. Αυτό συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου Saint Lawrence στη Νέα Υόρκη οι οποίοι ωστόσο θέτουν μια σημαντική παράμετρο στο όλο ζήτημα: όπως λένε, είναι καλύτερο να επιδοθείτε στο μάσημα της τσίχλας προτού κληθείτε να φέρετε εις πέρας μια δύσκολη πνευματική εργασία, όπως π.χ ένα διαγώνισμα, παρά κατά τη διάρκεια της νοητικής… εκγύμνασης. Για ποιον λόγο; Επειδή, όπως έδειξε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αppetite», η τσίχλα χαρίζει καλύτερα σκορ μόνο αν μασηθεί πριν τις εξετάσεις και όχι κατά τη διάρκειά τους.
Μάσηση και μνήμη
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μάσημα τσίχλας αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο βοηθώντας έτσι στη βελτίωση της μνήμης. Παρότι σε δοκιμές που έγιναν σε εθελοντές η επίδραση φάνηκε να διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μάσηση τσίχλας πριν τις εξετάσεις μπορεί να βοηθήσει ως έναν βαθμό μαθητές και φοιτητές.
«Δεν γνωρίζω πόσο βοηθητικό μπορεί να είναι το μάσημα τσίχλας όταν το άτομο εξετάζεται σε κάτι που έμαθε πριν από ημέρες ή εβδομάδες, αλλά με βάση τα ευρήματα της μελέτης, μπορώ να υποθέσω ότι εάν η λειτουργική μνήμη η επεισοδιακή μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών βελτιώνονται με την τσίχλα, τότε θα υπάρχει όφελος σε πολλές περιπτώσεις εξέτασης των πνευματικών ικανοτήτων» ανέφερε ο Σερζ Ονιπερ, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας που συμμετείχε στη μελέτη, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα επιστημονικού περιεχομένου LiveScience.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές εξέτασαν 224 προπτυχιακούς φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Saint Lawrence τους οποίους και χώρισαν σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα μασούσε τσίχλα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια υποβολής της σε διαφορετικά τεστ, η δεύτερη ομάδα μασούσε τσίχλα επί πέντε λεπτά προτού υποβληθεί στα τεστ ενώ η τρίτη ομάδα δεν μάσησε καθόλου τσίχλα πριν την υποβολή της στα τεστ.
Επίδραση επί 20 λεπτά
Όπως προέκυψε, μια «συνεδρία» τσίχλας πριν την εξέταση βελτίωνε τις επιδόσεις των φοιτητών, αλλά μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα η επίδραση ήταν ισχυρότερη αμέσως μετά το μάσημα της τσίχλας ενώ έπεφτε σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 20 λεπτά. Η επίδραση ήταν μάλιστα σημαντικότερη κυρίως σε ό,τι αφορούσε τις ασκήσεις μνήμης. «Μέσα σε αυτό το ‘παράθυρο’ των 15 ως 20 λεπτών, η ομάδα της… τσίχλας θυμόταν 25%-50% περισσότερες πληροφορίες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, γεγονός στατιστικά σημαντικό το οποίο όμως σε πρακτικούς όρους αντιστοιχεί σε διαφορά μόλις δυο με τριών λέξεων» σημείωσε ο Ονιπερ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η βελτίωση στην πνευματική λειτουργία οφείλεται στο ότι η διαδικασία της μάσησης τσίχλας «προθερμαίνει» τον εγκέφαλο αυξάνοντας τη ροή του αίματος (άρα και του σακχάρου που περιέχει και αποτελεί «καύσιμο» για την παραγωγή ενέργειας).
Όχι κατά τη διάρκεια της εξέτασης
Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν αντίστοιχα σε ό,τι αφορούσε τα άτομα που μασούσαν τσίχλα καθόλη τη διάρκεια των τεστ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επιπλέον εγκεφαλική ενέργεια που απαιτείται για την ίδια τη μάσηση στερεί από τον εγκέφαλο πολύτιμη «δύναμη» για να φέρνει εις πέρας τα τεστ. Το γεγονός αυτό εξηγεί το γιατί προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση του μασήματος της τσίχλας στον εγκέφαλο είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα: στις περισσότερες περιπτώσεις οι εθελοντές εξετάζονταν ενώ μασούσαν τσίχλα.
Πάντως, ο δρ Ονιπερ τονίζει πως εξαιτίας του ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης ζητήθηκε από τους εθελοντές να μασήσουν τσίχλα, ίσως υπήρξε και… υπερβάλλων ζήλος στη διαδικασία ο οποίος επηρέασε τα αποτελέσματα. «Σε πραγματικές συνθήκες το μάσημα της τσίχλας αναμένεται να είναι πιο αυτοματοποιημένο με αποτέλεσμα να μη συμμετέχει όσο πρέπει ο εγκέφαλος και να μην υπάρχει σοβαρή επίδραση στις πνευματικές επιδόσεις» καταλήγει ο καθηγητής.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου