Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τουριστική "στροφή" στην Ορθοδοξία




Της Έφης Καραγεώργου

Την ανάπτυξη του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα “βάζει μπροστά” το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Γιώργος Νικητιάδης. Στόχος είναι η προσέλκυση Ορθόδοξων τουριστών, αλλά και φοιτητών αρχαιολογικών και βυζαντινών σπουδών από τα πανεπιστήμια του κόσμου.

Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα για καθαρά θρησκευτικούς λόγους υπολογίζονται σε 10.000 άτομα, και ο αντίστοιχος αριθμός των Ελλήνων που ταξιδεύουν στο εσωτερικό είναι 50.000 άτομα.

Την ίδια ώρα το Βατικανό προσελκύει 4,5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, η Παναγία της Λούρδης (Γαλλία) 7 εκατ.
τουρίστες, η Φατίμα στην Πορτογαλία 5,4 εκατ. τουρίστες, οι Άγιοι Τόποι 2,7 εκατ., η Σαν Ζακ ντε Κομποστέλ στην Ισπανία 4 εκατ τουρίστες το χρόνο.

Ο κ. Νικητιάδης παρουσίασε μελέτη για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου προϊόντος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χθες, στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στην οποία παρέστησαν ο υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού Π. Αλιβιζάτος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος (πρώην Ζακύνθου), ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκηνυματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων ( ΗΑΤΤΑ) Γ. Τελώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο στο κομμάτι του προσκυνηματικού-θρησκευτικού τουρισμού, καθώς διαθέτει πλήθος Βυζαντινών Μνημείων, όπως είναι το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, η Πάτμος-το νησί της Αποκάλυψης με την Μονή του Αγ. Ιωάννη του θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αλλά και πλήθος άλλων θαυματουργών προσκυνημάτων όπως είναι η Παναγία της Τήνου, η Παναγία Σουμελά κλπ.

Πολιτεία, Εκκλησία και οι τουριστικοί φορείς σκοπεύουν να ενισχύσουν το προϊόν με την ανάδειξη πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, τη συμμετοχή σε θρησκευτικές –εορταστικές εκδηλώσεις και στην οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων που αναφέρονται στον θρησκευτικό τουρισμό(συνέδρια, σεμινάρια κλπ).

Σε πρώτη φάση έχουν καταγραφεί 100 θρησκευτικά μνημεία με στόχο ο τελικός αριθμός να ανέλθει σε τριακόσια μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά θα είναι σύντομα διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους από το διαδίκτυο, μέσω της σελίδας του ΕΟΤ, όπου θα μπορούν πέρα από την πληροφόρηση που θα έχουν να κάνουν και απευθείας κρατήσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα.

Στις προτάσεις της επιτροπής για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Νικητιάδης, θα οργανωθεί η συμμετοχή της πολιτείας και της εκκλησίας της Ελλάδος στην έκθεση τουρισμού ΜΙΤ στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, δεδομένου ότι στη Ρωσία λόγω ορθοδοξίας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δυνητικούς τουρίστες να επισκεφθούν θρησκευτικά μνημεία στη χώρα μας.

πηγή

Διαβάστε επίσης:Οι ξενοδόχοι των Τρικάλων επενδύουν στον Θρησκευτικό τουρισμό
και:Παρουσίαση της μελέτης για το Θρησκευτικό Τουρισμό στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: