Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011
Ο κ. Παπαδήμος και το αγγλικό "διαβατήριο" του PSI
Του Γιάννη Αγγέλη
Η σημασία των συναντήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού σήμερα και αύριο σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο αναμφισβήτητα συνδέεται με τις διεργασίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης για την οποία διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι ότι θα λήξει το αργότερο πριν από το τέλος του μήνα, παρά την γερμανική επιμονή στις "υπογραφές" του κ. Σαμαρά.
Η ανησυχία όμως του Έλληνα πρωθυπουργού δεν αφορά μόνο την 6η δόση. Αφορά ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις για το PSI και κυρίως για τους όρους που θα συνοδεύουν τα νέα ομόλογα με τα οποία θα ανταλλαγούν τα "παλιά", αυτά δηλαδή που θα κουρευτούν κατά 50%.
Η επιμονή του IIF στις διαπραγματεύσεις πέραν του υψηλού επιτοκίου και των εγγυήσεων συγκεντρώνεται κυρίως στο νομικό καθεστώς έκδοσης των νέων ομολόγων.
Οι τραπεζίτες ζητούν τα νέα ομόλογα να εκδοθούν με βάση το αγγλοσαξωνικό και όχι το ελληνικό δίκαιο. Αντίθετα δηλαδή από τα προς "κούρεμα" ομόλογα (205 δισ. ευρώ) τα οποία είναι εκδόσεις με βάση το ελληνικό δίκαιο.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο ανά πάσα στιγμή μπορεί με μία αλλαγή στην νομοθεσία να αλλάξει την διαδικασία και τους όρους αποπληρωμής των ομολόγων που έχει εκδώσει.
Το αντίθετο θα συμβεί στην περίπτωση που τα νέα ομόλογα εκδοθούν με το αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Τότε το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορεί να επιβάλει καμία αλλαγή ούτε στους όρους αποπληρωμής ούτε στο νόμισμα στο οποίο έχουν εκδοθεί (αν παρ΄ ελπίδα αυτό στο μεταξύ αλλάξει είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο).
Με άλλα λόγια το ελληνικό δημόσιο θα είναι δεσμευμένο για τα επόμενα 30 χρόνια (τόση θα είναι η διάρκεια του βασικού "εναλλακτικού" ομολόγου που θα ανταλλαχθεί με τα υπάρχοντα) με μία υποχρέωση σε ευρώ την οποία δεν θα μπορεί να επηρεάσει με κανένα τρόπο!
Ήδη όμως ένα άλλο μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους, αυτό που έχει "μετατραπεί" σε διμερή δάνεια προς τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης (από το Α πακέτο στήριξης), έχει επίσης μετατραπεί σε χρέος υπό το αγγλοσαξωνικό νομικό καθεστώς. Αν τελικά η διαπραγμάτευση για το PSI οδηγήσει σε ανάλογο αποτέλεσμα τότε η πλειονότητα του ελληνικού χρέους θα έχει περάσει σε καθεστώς το οποίο δεν θα μπορεί να επηρεάσει ούτε νομικά ούτε νομισματικά το ελληνικό δημόσιο!
Στην περίπτωση δε που η ελληνική οικονομία είτε από επιλογή είτε με εξαναγκασμό υποχρεωθεί να αλλάξει νόμισμα, θα είναι υποχρεωμένη να αποπληρώσει το χρέος αυτό σε ευρώ και εφόσον δεν μπορεί σε "είδος" με τα περιουσιακά της στοιχεία. Θα πρόκειται για τη μοναδική, από όσο γνωρίζουμε, περίπτωση χώρας με δημόσιο χρέος το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα είναι εκτός "ελέγχου" του.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου