Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Αποκλεισμένοι στη Γαύδο

Αρχείο:Kinotita Gavdou.png

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της Γαύδου οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα επιβίωσης, καθώς η νήσος παραμένει για δέκατη μέρα σε ακτοπλοϊκή απομόνωση. Ηδη, σημειώνονται απώλειες σε φάρμακα, νερό, καύσιμα. Σαν να μη φτάνουν αυτά, δεν έχουν ούτε ταχυδρομείο, μέσω του οποίου καλύπτονται οι οικονομικές ανάγκες της μικρής κοινωνίας της νήσου. Ο λόγος; Η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία.

Δέκα μέρες πλέον εκρεμμεί η υπογραφή του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Σφακιά - Γαύδος.

Αρχείο:Gavdos, potamos beach from Ambellos path.jpg

Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο δήμαρχος Γαύδου Στρατής Λαμπάκης, τονίζει χαρακτηριστικά ότι έχουν προκύψει πολύ σοβαρά προβλήματα σε ζωτικής σημασίας θέματα για τους κατοίκους.

Για το Ταχυδρομείο αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε στην Γαύδο δεν υπάρχουν Τράπεζες ούτε άλλο σύστημα ανάληψης μετρητών και όλη η διακίνηση χρημάτων στο νησί όπως οι μισθοδοσίες, συντάξεις, αγοραπωλησίες, αγορά προμηθειών κ.λπ. γίνονται με ταχυδρομικές επιταγές και εμβάσματα. Δυνατότητα που δίνεται μόνο από την Παλαιόχωρα που βρίσκεται ΕΛΤΑ και δεν δίνεται από την γραμμή των Σφακίων αφού δεν υπάρχει ούτε υποκατάστημα τράπεζας ούτε ΕΛΤΑ».

Για τα φάρμακα σημειώνει: «Το αγροτικό Ιατρείο του νησιού ανήκει στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, και οι προμήθειες του Ιατρείου γίνεται από την Παλαίχωρα που απέχει μόλις 14 χλμ. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι στο νησί υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που η ζωή τους είναι άμεσα εξαρτώμενη από την τακτική λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Φάρμακα που προμηθεύονται από τα Φαρμακεία της Παλαιόχωρας. Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι στη Χώρα Σφακίων δεν υπάρχει Φαρμακείο».

Για τα καύσιμα γράφει: «Τα λιγοστά αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για άλλη μια φορά είναι το νερό αφού τα αντλιοστάσια των γεωτρήσεων είναι πετρελαιοκίνητα».

Για το νερό υπογραμμίζει: «Σας αναφέρουμε ότι το νερό των γεωτρήσεων της Γαύδου δεν είναι πόσιμο. Οπότε το εμφιαλωμένο νερό είναι από τις πιο σημαντικές προμήθειες του νησιού».

"Αίτημα των κατοίκων του νησιού αλλά και των φίλων και επισκεπτών της Γαύδου είναι το νησί επιτέλους να αποκτήσει μια συγκοινωνία μόνιμη, τακτική με πλοία αξιόπλοα και ασφαλή» καταλήγει



Η ΓΑΥΔΟΣ και ο φυσικός της πλούτος γίνεται αντικείμενο ενδιαφέροντος του επεισοδίου της σειράς ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ. Η αφηγήτρια κάνει λόγο για τις φυσικές ομορφιές του νησιού, την ιστορία του, τη μορφολογία του εδάφους, την αρχιτεκτονική των οικημάτων και τη ζωή των κατοίκων που έχουν απομείνει. Επισημαίνει την ανάγκη προστασίας των καλλιεργήσιμων εδαφών, ώστε να συνεχιστεί η παραδοσιακή γεωργία, τις ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί η πολιτεία, προκειμένου να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής και να διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σε συνάρτηση πάντα με την ισσορροπημένη αναπτυξιακή εξέλιξη της ΓΑΥΔΟΥ προς όφελος των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: