Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Ξένες τράπεζες επιστρέφουν στην Ελλάδα για ενέργεια και ναυτιλία
Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Την ώρα που ξένες τράπεζες όπως η BNP Paribas φεύγουν από την ελληνική αγορά και άλλες έχουν πρακτικά παγώσει κάθε δραστηριότητά τους, μια παλιά γνώριμη της χώρας επιστρέφει. Ο λόγος για την ολλανδική κρατικοποιημένη ABN Amro Bank η οποία όχι μόνο ξανάνοιξε γραφεία στην Αθήνα, αλλά στοχεύει να διπλασιάσει τις χορηγήσεις της στην εγχώρια αγορά. Πρώτος στόχος η ναυτιλία, κλασσική της δραστηριότητα που γιγαντώθηκε στα ‘90s καθώς η εμπειρία της από δάνεια σε ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις είναι μελανή. «Κλείνει όμως το μάτι», όπως θα δούμε, και στα ενεργειακά projects που κυοφορούνται.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από δηλώσεις του επικεφαλής της μονάδας της ABN για τον κλάδο ενέργειας, μεταφορών και εμπορευμάτων (Εnergy, Commodities & Transport ή ECT), Χάρη Αντωνίου. Ο Έλληνας τραπεζίτης ξανάνοιξε στα μέσα του έτους το ελληνικό desk στην Αθήνα, του οποίου ηγείται ο Γιώργος Αρκάδης, πρώην επικεφαλής της Fortis στην χώρα, ενώ πλαισιώνεται και με τρία στελέχη στο τμήμα των χορηγήσεων.
Η ABN δηλώνει πως θα επιδιώξει την αύξηση της έκθεσής της στην Ελλάδα στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας και μιλά για διπλασιασμό του δανειακού της χαρτοφυλακίου στην ποντοπόρο σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αντωνίου στην ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds. Αυτή τη στιγμή έχει χορηγήσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων, το 1 δισ. εκ των οποίων είναι σε Έλληνες επιχειρηματίες. Οι δεδηλωμένες προθέσεις της είναι να δώσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην εθνική μας βιομηχανία και έτσι προκύπτει ότι σκοπεύει να χορηγήσει τουλάχιστον με ένα ακόμα δισ. δολ. τους Έλληνες εφοπλιστές.
Άνοιξε ήδη τον χορό με την εισηγμένη στον Nasdaq, DryShips, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου πριν τρεις εβδομάδες (ο οποίος έχει μεγάλα συμφέροντα και στις πλωτές πλατφόρμες εξόρυξης υδρογοναναθράκων από μεγάλα θαλάσσια βάθη με την εταιρεία του Ocean Rig) παρέχοντας της γραμμή χρηματοδότησης ύψους 141 εκατομμυρίων δολαρίων (σε συνεργασία με την κορεατική The Export-Import Bank of Korea). Με τα κεφάλαια αυτά ο Οικονόμου θα χρηματοδοτήσει την απόκτηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων που έχουν παραγγελθεί στα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries. Πολιτική της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση καινούργιων (έως 5 ετών) πλοίων. Λειτουργεί σήμερα, με την προσθήκη της Αθήνας, 4 γραφεία στις διεθνείς αγορές με τα άλλα τρία αυτά του Άμστερνταμ, του Οσλο και του Ρότερνταμ ενώ αναμένεται να ανοίξει άλλα οκτώ έως τα τέλη του έτους σε χρηματοοικονομικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη.
Η κρατικοποιημένη ολλανδική τράπεζα ABN Amro Bank μετά την κρίση που ξέσπασε το 2008 απορρόφησε το ολλανδικό τμήμα της καταρρέουσας τότε Fortis ενώ το μειοψηφικό μερίδιο του 25% της γαλλικής πλευράς πέρασε στον έλεγχο της BNP Paribas. Mε την Fortis παρελθόν και την BNP εκτός παιχνιδιού, η ΑΒΝ βάζει και πάλι ένα μεγάλο στοίχημα στην Ελλάδα. Το όλο ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρων καθώς η ABN Amro ανακοίνωσε την Παρασκευή καθαρές ζημιές στο τρίτο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της έκθεσής της σε δάνεια προς ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε ζημιές 54 εκατ. ευρώ για την περίοδο, σε σχέση με τα κέρδη 341 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ ενέγραψε προ φόρων απομειώσεις 500 εκατ. ευρώ για δάνεια που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Όπως ανέφερε το Capital.gr την περασμένη Παρασκευή η ABN Amro, η οποία έχει χαρτοφυλάκιο τέτοιων δανείων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εξοφληθεί μέχρι τώρα, αλλά «η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μπορεί να περιορίσει την ποιότητα της εγγύησης» και ότι ίσως δεν πληρωθεί όλα τα δάνεια.
Όμως διαχωρίζει σαφώς την στάση της έναντι την ναυτιλίας γεγονός που αποκαλύπτει ότι μπορεί μεταξύ των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας να υπάρχουν ακόμα πολλές πολλά υποσχόμενες, τουλάχιστον με βάση τα κριτήρια, της κρατικοποιημένης επαναλαμβάνουμε, τράπεζας.
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στις χορηγήσεις της βιομηχανίας υπεράκτιων γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες με έδρα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το Όσλο της Νορβηγίας -όπου υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως τα ελληνικά ενεργειακά προγράμματα σύντομα θα αποτελέσουν νέο πεδίο ανταγωνισμού για τον τραπεζικό δανεισμό. Εκείνων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, βέβαια, που θα διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για να αναλάβουν τόσο μεγάλες χορηγήσεις.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου