Στις 5 Νοεμβρίου παρουσιάζει έργο - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι
Ο Κωνσταντίνος Β. παρουσιάζει το έργο του «Transformations Live», η παραγωγή του οποίου διήρκεσε τέσσερα χρόνια
Το προσεχές Σάββατο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο Κωνσταντίνος Βήτα, θα ταξιδέψει. Σε ένα ταξίδι όμως που γνωρίζει καλά. Σε αυτό του Μάνου Χατζιδάκι. Παρουσιάζει το έργο του «Transformations Live», η παραγωγή του οποίου διήρκεσε τέσσερα χρόνια και όπως έχει σημειώσει ο ίδιος ο δημιουργός, «Ο Μάνος δεν ήταν παρά ο ορισμός του μέτρου, της λιτής φόρμας και της βαθιάς ενατένισης των πραγμάτων. Μέσα από την μουσική του αγάπησε την φύση και τον άνθρωπο. Εγώ μέσα από το Transformations προσπάθησα να τον ξαναδιαβάσω με έναν δικό μου τρόπο. Οι "Μετασχηματισμοί" θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια ανάγνωση του έργου του συνθέτη. Το φαντάστηκα σαν μια περιπλάνηση σε ένα αστικό τοπίο της Ευρώπης του σήμερα».
Ποια είναι όμως η Ευρώπη του σήμερα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βήτα; Όπως υπογραμμίζει , «όλοι λένε πως υπάρχει Ευρώπη. Νομίζω πως δεν έχω την κατάλληλη αρμοδιότητα να απαντώ σε τέτοια σημαντικά ζητήματα. Νιώθω πως υπάρχει απλά μια Ευρώπη που για κάποιο λόγο τρέμει και βλέπω παράλληλα την Αμερική να έχει βάλει το βαθύ της χέρι πίσω από όλα αυτά. Σίγουρα υπάρχει μία κάστα ανθρώπων κάπου που προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο χάρτη του κόσμου. Εδώ και πολλές δεκαετίες η Αμερική είναι αυτή που ανακατεύει τις τράπουλες…»
Το τελευταίο διάστημα έχει… ανακατευτεί και η Ελλάδα αν και μένει να δούμε πως … υπάρχει και αυτή. «Υπάρχει και η Ελλάδα νομίζω», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Βήτα και συνεχίζει: «γενικότερα θα έλεγα ότι υπάρχει μια διάσπαση του νου εδώ και χρόνια που έχει επιφέρει στον τόπο μία δική της λογική και ο κόσμος έμαθε μέσα στον χρόνο να πιστεύει αυτή την λογική. Αυτή η λογική είχε επιβάλλει τα δικά της κατεστημένα και τώρα ερχόμαστε σε ρήξη κατά κάποιο τρόπο με όλα αυτά.. Είναι σαν να έμεινε έξω από όλο αυτό που σχεδιάσαμε η ανθρώπινη ψυχή την οποία φαίνεται πως κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά. Νιώθω περισσότερο την φωνή της ψυχής να έχει μείνει έξω από την Ελλάδα και τώρα να βιώνουμε αμήχανα όλο αυτό το κενό που δημιουργήθηκε από όλους μας. Οπου δεν υπάρχει ψυχή, αγάπη και σεβασμός τι είδους απόφαση μπορεί να πάρει κάποιος; Θα είναι μια σκληρή απόφαση, για αυτό είναι και σκληρή αυτή η πραγματικότητα».
_ Η κρίση που όλοι βιώνουμε καθημερινά είναι μόνο οικονομική; Η΄ πρόκειται και για κρίση αξιών;
«Νομίζω πως είναι μια κρίση που έρχεται από το γεγονός ότι καταπατήθηκαν οι αξίες, το ήθος. Μέχρι πόσο μπορεί να βασιλεύει ο αμοραλισμός και η αλαζονεία. Πιστεύω πως πέρα από την οικονομική κρίση που σαφώς υπάρχει, πίσω απ όλα αυτά υπάρχει μία βαθιά πνευματική κρίση, ίσως χρειάζεται να θυμηθούμε ότι έχουμε σαν
άνθρωποι και μια πνευματική υπόσταση. Όταν οι άνθρωποι δεν κινούνται μέσα από την καρδιά και την λογική τότε ενεργοποιούν αντίστοιχους νόμους. Ισως είναι η ώρα να εξετάσουμε τι δημιουργεί το κενό μέσα μας».
_ Πως αντιλαμβάνεσαι την Ελλάδα του αύριο;
«Δεν γνωρίζω. Ισως ο καθένας από μας μπορέσει να βρει αυτό το φως που θα ζεστάνει κάτι μέσα του, ίσως είναι καιρός να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και αυτούς που είναι δίπλα μας με περισσότερο σεβασμό, αλληλεγγύη και κατανόηση. Είναι δύσκολοι καιροί, ότι και να πεις παρερμηνεύεται, αλλοιώνεται, χρειάζεται να εμβαθύνουμε, αν οι πράξεις μας γίνουν καλύτερες τότε θα αρχίσει να αλλάζει και η Ελλάδα. Με τα λόγια δεν αλλάζει τίποτε».
_ Η μουσική τι ρόλο παίζει σε όλο αυτό το σκηνικό;
«Η μουσική και γενικά οι Τέχνες αποτελούν πνευματική τροφή και βοηθούν την εξέλιξη και τον πολιτισμό. Σκεφτείτε πόσο φτωχή θα ήταν η Ευρώπη αν δεν υπήρχε ο Βίκτωρ Ουγκό. Νομίζω πως η Τέχνη θα επαναπροσδιοριστεί γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έκανε τίποτε άλλο από το να δημιουργεί ένα εντυπωσιακό κενό για το κενό. Το είχαν εκφράσει εξαιρετικά οι Pet shop Boys στο Flamboyant, που ουσιαστικά πιάνει κάθε status».
5 Νοεμβρίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεωνάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου