Τρία Αφρικανικά κράτη – η Σομαλία , το Τσαντ και το Σουδάν – βρίσκονται ξανά στην κορυφή του Πίνακα των Αποτυχημένων Κρατών. Αυτός ο Πίνακας φτιάχνεται από την οργάνωση Fund for Peace και δημοσιεύεται από το περιοδικό FOREIGN POLICY, όπου εκεί είναι καταγεγραμμένες οι πιο ευάλωτες χώρες του πλανήτη. Για τέσσερα χρόνια κατά σειράν, η Σομαλία κρατάει την πρώτη θέση, πράγμα που καταδεικνύει το βάθος της κρίσης της χώρας αυτής σε παγκόσμια κλίμακα.
Foreign Policy
Η νέα έκδοση του Πίνακα των κρατών έχει στηριχτεί σε περίπου 130.000 πηγές -οι οποίες είναι προσβάσιμες στο κοινό- και εκεί εξετάζονται 177 χώρες και κατατάσσονται σύμφωνα με 12 δείκτες, οι οποίοι δείχνουν τις μικρές ή τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκαν τα κράτη αυτά κατά τη διάρκεια του 2010 – από το κύμα φυγής των κατοίκων μέχρι το επίπεδο της φτώχειας και από την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών μέχρι τις συνθήκες ασφαλείας μιας χώρας. Εξεταζόμενοι εν τω συνόλω τους όλοι αυτοί οι παράγοντες μας δείχνουν πόσο σταθερή ή ασταθής είναι μια χώρα. Τα τελευταία αυτά στοιχεία μας δείχνουν επί πλέον πόσο η οικονομική κρίση του 2008 και οι συνέπειές της –από την κατάρρευση των εμπορικών συναλλαγών μέχρι την ταχεία άνοδο της τιμής των τροφίμων και την στασιμότητα των επενδύσεων – πλήττουν ακόμη την παγκόσμια κοινότητα.
Τα ατέλειωτα βάσανα της Σομαλίας φαίνεται ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Και ενώ κάποιες από τις 20 χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα αυτού παρουσιάζουν μια βελτίωση, κάποιες άλλες συνεχίζουν να βυθίζονται στο χάος. Το Αφγανιστάν και το Ιράκ βελτίωσαν κάπως τη θέση τους, μέσα σε αυτή την μεταπολεμική περίοδο, καθώς οι ΗΠΑ επιζητούν μια στρατηγική βιώσιμης εξόδου από τις χώρες αυτές. Η Κένυα βελτίωσε επίσης, τη θέση της δείχνοντας ότι η χώρα συνεχίζει να αναλαμβάνει από τον μετεκλογικό εμφύλιο πόλεμο των τελευταίων ετών, που είχε τα χαρακτηριστικά μιας εθνοκάθαρσης. Η Λιβερία και το Ανατολικό Τιμόρ, στις οποίες βρίσκονται στρατεύματα των ΗΕ εδώ και καιρό, διάγουν εν ηρεμία. Αλλά η Αϊτή, η οποία πλέον είναι ένα απέραντο τοπίο μιζέριας, χειροτέρευσε και ανέβηκε κατά 6 θέσεις στον πίνακα αυτό, έχοντας συντριβεί πλήρως από τον τραγικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010 που άφησε πίσω του 300.000 νεκρούς – παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή. Μια άλλη πρώην αποικία της Γαλλίας, η Ακτή του Ελεφαντοστού, επανήλθε στην ομάδα των χειρότερων 10 κρατών, επαληθεύοντας τις ζοφερές προβλέψεις, οι οποίες ακολούθησαν την μετεκλογική κρίση αυτού του έτους, η οποία απερήμωσε ολόκληρη την χώρα. Τέλος τα εύθραυστο κράτος του Νίγηρα χειροτέρευσε κατά τέσσερεις θέσεις εν μέσω μας οξυτάτης σιτοδείας.
Οι κίνδυνοι μιας περαιτέρω ολίσθησης είτε οι ελπίδες μιας ανορθωτικής πορείας διακυβεύονται τα μάλα τη χρονιά που διανύουμε, επειδή το έτος 2011 είναι ένα έτος προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών για 27 χώρες. Όσο πολύ οι εκλογές μπορεί να συνεισφέρουν σε μια δημοκρατική ανέλιξη μιας χώρας, τόσο πολύ εύκολα μπορούν να εκτροχιαστούν και να οδηγήσουν σε συγκρούσεις – σαν και αυτές που ήδη έχουν στείλει ξανά στις τάξεις των αποτυχημένων κρατών μιας σειρά από εύθραυστες χώρες. Η επανεκλογή του πρώην Προέδρου της Ουγκάντας Yoweri Museveni, τον περασμένο Φεβρουάριο, εθεωρήθη άκυρη από μερίδα λαού της χώρας αυτής και την ημέρα της ορκωμοσίας του άρχισαν μια σειρά από βίαιες διαδηλώσεις. Στη Νιγηρία, μια χώρα που είχε μείνει σταθερή και το 2010 στη θέση 14, μετά τις εκλογές του Απριλίου, άρχισαν ταραχές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 800 άτομα. Η χώρα του Σουδάν, ύστερα από το δημοψήφισμα που έγινε τον Ιανουάριο και που οδήγησε στην ανεξαρτησία του το Νότιο τμήμα της χώρας αυτής, ενώ όλα έγιναν αναίμακτα, πράγμα ανέλπιστο, σήμερα φαίνεται να επιστρέφει στο χείλος της αβύσσου.
Και σαν να μην ήταν τα τραύματα του περασμένου έτους αρκετά εφιαλτικά, η Αϊτή του 2011 ετοιμάζεται να ξαναγίνει το πειραματόζωο για πιο σκληρές δοκιμασίες, καθώς οι υποσχέσεις των δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, μένουν ανεκπλήρωτες και χιλιάδες ζουν ακόμη μέσα σε άθλιες συνθήκες, αγωνιζόμενοι να επιβιώσουν ενάντια στην επιδημία της χολέρας, η οποία ήδη έχει σκοτώσει 4.600 άτομα. Ύστερα από ένα πρώτο γύρο φρικτής απάτης, οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου έφεραν στην εξουσία έναν τυχοδιώκτη χωρίς κυβερνητική εμπειρία που έχει το παρατσούκλι “Sweet Micky.”
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους το έτος 2011 να είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η επιρροή της Αραβικής επανάστασης η οποία ξεκίνησε στην Τυνησία και γρήγορα επεξετάθη στην Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία. Λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι η ταπείνωση ενός πλανόδιου μικροπωλητή, θα αποτελούσε το έναυσμα για να τεθεί μια ολόκληρη περιοχή στις φλόγες, με συνέπειες που φτάνουν πολύ πέραν της Μέσης Ανατολής. Τελικά αν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μπορούν να ανατρέψουν έναν εδραιωμένο δικτάτορα στο Κάιρο, γιατί κάτι τέτοιο να μην γίνει και στους ανελεύθερους δρόμους της Τασκένδης και του Ραγκούν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου