Η Έλενα Κατρίτση παρουσιάζει προσωπικές ιστορίες με την υπογραφή των ανθρώπων που τις έζησαν. Καθημερινές ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων, οι οποίοι καταθέτουν τις σκέψεις τους και αφηγούνται στιγμές- σταθμούς της ζωής τους. Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, αφηγήσεις, ρεπορτάζ και έρευνα αναδεικνύονται μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής μας.
Ακόμη, στην εκπομπή παρουσιάζονται υποθέσεις και πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη , προκαλώντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση.
Μέσα από τα έντονα βιώματα αυτών των ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων μιλούν πρώτη φορά δημόσια, περνούν μηνύματα αισιοδοξίας. Όπως οι ίδιοι βρήκαν τη δύναμη να προχωρήσουν και να ξεπεράσουν καταστάσεις που τους
σημάδεψαν και άλλαξαν τη ζωή τους έτσι κι όλοι όσοι περνούν παρόμοιες καταστάσεις μπορούν και πρέπει να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν…
Τα παιδιά των Ρωμιών που ζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη μας ελπίδα να κρατηθεί ζωντανός ο ελληνισμός της Πόλης. Κάθε χρόνο ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά. Οι δάσκαλοι που δεν εγκατέλειψαν την Πόλη αγωνίζονται καθημερινά για το παρόν και το μέλλον αυτών των παιδιών.
Ελάχιστοι είναι σήμερα οι Ρωμιοί μαθητές που φοιτούν στα ελληνικά ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης. Ο αριθμός τους που μειώνεται κάθε χρόνο δραματικά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ομογενείς της Πόλης. Από τα 19 υπάρχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελληνικής ομογένειας, στην πραγματικότητα λειτουργούν μόνον επτά, από τα οποία τα τρία παρέχουν και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι Ρωμιοί μαθητές υπολογίζονται σήμερα στους 110.
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εικόνα και τι πρέπει να γίνει για να αντιστραφεί;
Συναντήσαμε τα παιδιά, τους γονείς και του δασκάλους και μιλήσαμε μαζί τους για τα όνειρα και τις αγωνίες τους. Αυτό που ξαφνιάζει είναι ότι μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες τους, αφορά στην οικονομική κατάσταση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα… Άλλωστε η καρδιά και η σκέψη των ομογενών είναι πάντα κοντά μας.
Ο δάσκαλος του Γένους, όπως τον αποκαλούν, Δημήτρης Φραγκόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους μαθητές του και στο όνειρό του για τη διατήρηση της ελληνικής παιδείας αλλά και στις προσπάθειες να μείνει ζωντανό το ελληνικό στοιχείο στην Πόλη, θυμάται τα παιδικά του χρόνια, μιλά για το χθες και το σήμερα με λόγια που σε μαγεύουν και σε συνεπαίρνουν … «Η πόλη έχει μια ιδιαίτερη σημασία, μιλά μέσα στην ψυχή μας. Ακόμη και οι πέτρες της πόλης μιλούν στην ψυχή μας…».
Οι έλληνες δάσκαλοι που δεν εγκατέλειψαν την Πόλη μιλούν για τον καθημερινό τους αγώνα να μεταδώσουν την αγάπη για την Πόλη στα παιδιά ώστε να συνεχίσουν κι αυτά να κάνουν τα όνειρά τους εκεί.
Κάθε σχολείο είναι ξεχωριστό. Το καθένα με τη δική του ιστορία. Στέκουν αγέρωχα για πολλές δεκαετίες χάρη στους μεγάλους ευεργέτες της εποχής (Χρηστάκης Ζωγράφος, Αφοί Ζάππα κ.α). Από το Ζωγράφειο , στο Ζάππειο και στη Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, μέχρι τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την Κοινοτική Αστική Σχολή της Χαλκηδόνας.
Παραγωγή:Ελληνική
Σκηνοθέτης: Μάνος Βελάνης
Αρχισυνταξία:Έλενα Κατρίτση
Επιμέλεια Εκπομπής:Μαρία Θανοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θανάσης Δαλμάτσος
Παρουσιαστής: Έλενα Κατρίτση
Σκηνοθέτης: Μάνος Βελάνης
Αρχισυνταξία:Έλενα Κατρίτση
Επιμέλεια Εκπομπής:Μαρία Θανοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θανάσης Δαλμάτσος
Παρουσιαστής: Έλενα Κατρίτση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου