Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Περί δηλώσεων Σιφουνάκη ο λόγος...


του Νίκου Παπαχρήστου

Βαρύγδουπες οι πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σιφουνάκη. Δεν θα σταθώ ιδιαιτέρως στις αναφορές του περί «ακροδεξιών φαντασμάτων» στο εσωτερικό της Ιεραρχίας αλλά ούτε και στις αναζητήσεις του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αρκούμαι στις απόψεις του για το ζήτημα της μισθοδοσίας του Ιερού κλήρου, έτσι όπως τις επαναδιατυπώνει στην σημερινή συνέντευξή του στην Κυριακάτική Ελευθεροτυπία.

«Κάνουν, μάλιστα, πως δεν ξέρουν ότι πουθενά στον κόσμο οι ιερωμένοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι» δηλώνει ο κύριος υπουργός αναφερόμενος στα «ακροδεξιά φαντάσματα» της Ιεραρχίας που «επανεμφανίσθηκαν για να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια του κόσμου με εύκολο λαϊκισμό». Είπαμε, ας αφήσουμε τα λογής, λογής «φαντάσματα» που κατατρέχουν την σκέψη και την ζωή του κυρίου υπουργού.

Απλά διερωτώμαι πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο κ.υπουργός ότι οι ιερείς στην Ελλάδα δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Εκτός και αν ο ίδιος τους θεωρεί δημοσίους υπαλλήλους, οπότε μάλλον την ίδια άποψη θα έχει για τους δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Ως προς την ουσία περιορίζομαι να αναφέρω απλώς ότι και στο Βέλγιο οι θρησκευτικοί λειτουργοί όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Δεν άκουσα, όμως, κάποιον Βέλγο υπουργό να διαμαρτύρεται.

Ας δούμε όμως την συνέχεια των δηλώσεων του κ.υπουργού:

«Στην Ελλάδα της ταύτισης Εκκλησίας-Κράτους, οι ιερωμένοι συχνά λαμβάνουν δύο μισθούς από το Δημόσιο, θέλουν να μην φορολογούνται και να πολιτεύονται».

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε απάντησή της στη Βουλή, μόνον 303 ιερείς λαμβάνουν και δεύτερο μισθό για την εκ παραλλήλου άσκηση του επαγγέλματος- λειτουργήματος του εκπαιδευτικού (όλων των βαθμίδων).

Δηλαδή από τους περίπου δέκα χιλιάδες (10.000) κληρικούς, μόνον τριακόσιοι τρεις (303) λαμβάνουν δύο μισθούς, σύμφωνα μάλιστα και με σχετική πρόβλεψη Νόμου. Εισοδήματα για οποία φορολογούνται κανονικότατα. Τι είπε ο κ.υπουργός; «Οι ιερωμένοι συχνά λαμβάνουν δύο μισθούς από το Δημόσιο, θέλουν να μην φορολογούνται».

Και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος εκτιμά:

«Τώρα, που οι περιστάσεις και οι δανειστές μας αναγκάζουν να κάνουμε χρήση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, η ίδια η Εκκλησία έπρεπε αυτόβουλα να αναλάμβανε μέρος της μισθοδοσίας των ιερωμένων ελαφρύνοντας, έτσι, τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι μια πρόκληση και μια ιστορική απόφαση για την Εκκλησία».

Και επειδή το καλό παράδειγμά κύριε υπουργέ μας, οφείλετε να το δίνετε οι πολιτικοί αυτού του τόπου, περιμένουμε όλοι εμείς, το πλήρωμα της Εκκλησίας που όπως δηλώνετε σέβεστε, να δούμε τα πολιτικά κόμματα να παραιτούνται από την κρατική επιχορήγηση - την οποία, κάποια από αυτά, λέγεται ότι έχουν ήδη προεισπράξει για τα επόμενα δέκα χρόνια. Να επιστρέψουν, λοιπόν, στα κρατικά ταμεία αυτά τα χρήματα και να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.

Και επειδή στα γραφεία τους απασχολούν αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους - προφανώς όχι αυτούς που η Κυβέρνηση θέτει σε εργασιακή εφεδρεία- τα Κόμματα θα έπρεπε αυτόβουλα να αναλάβουν την μισθοδοσία τους, «ελαφρύνοντας, έτσι, τον κρατικό προϋπολογισμό».

Έχετε αντίρρησή κύριε Σιφουνάκη;

Δυστυχώς, το πιο εύκολο για τον καθένα στην Ελλάδα είναι να λαϊκίζει. Να πετάει ένα λεκτικό πυροτέχνημα, να αποπροσανατολίζει και να φανατίζει, να στηρίζει τον λόγο του όχι σε όλη την αλήθεια αλλά σε εκείνο το μέρος που τον εξυπηρετεί (αν φυσικά δεν υιοθετεί ανακρίβειες) με σκοπό να γίνεται αρεστός στ’ αυτιά του ακροατηρίου του, συμπαθής στα μάτια του περιγύρου του.

Βεβαίως, αυτό δεν ισχύει για τους πολιτικούς μας οι οποίοι καθώς φαίνεται δεν έχουν «συναντηθεί» με τον λαϊκισμό.

Αφορά όλους εμάς, κύριε υπουργέ, τους απλούς πολίτες, τα μέλη της Εκκλησίας, που έχουμε το θράσος να υποστηρίζουμε όλα τα παραπάνω προκειμένου τα υδροκεφαλικά και κρατικοδίαιτα Κόμματά να περιορίσουν τις δαπάνες τους, «τώρα, που οι περιστάσεις και οι δανειστές μας αναγκάζουν να κάνουμε χρήση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο».

Όσο για τις δηλώσεις σας, μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες για να αντλήσω κάποιες ιδέες πολύ χρήσιμες για να διατυπώσω το παρόν σχόλιο...

Αμήν!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: