Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

«Καύσιμο» στο πορτοφόλι ο... ήλιος


Δεν χρειάζεται ειδική άδεια στην πολεοδομία αλλά μία αίτηση στη ΔΕΗ. Κέρδος έως 8.000 ευρώ μέσω πώλησης ενέργειας στη ΔΕΗ. Ποιο το κόστος και οι κινήσεις και ποιους αφορά


«Καύσιμο» στο πορτοφόλι ο... ήλιος

Εγγυημένο ετήσιο εισόδημα από 650 μέχρι και 8.000 ευρώ για 25 χρόνια μπορεί να σας αποφέρει ο ήλιος. Αν εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκό στη στέγη ή σε άλλο μέρος της κατοικίας σας μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, το οποίο πολύ απλά προβλέπει την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ με συγκεκριμένες τιμές. Eτσι, μειώνετε τη δαπάνη ρεύματος για το σπίτι σας και το ποσό που περισσεύει το βάζετε στην άκρη. Τα έσοδα για τους οικιακούς καταναλωτές είναι αφορολόγητα, ενώ η απαλλαγή ισχύει και για τις μικρές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού.

Δε χρειάζεται να βγάλετε καμία ειδική άδεια από την πολεοδομία, αν το κτίριο είναι σε οικόπεδο εντός σχεδίου. Το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κτίρια αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (kWp) στο δώμα ή τη στέγη νομίμως υφισταμένου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί από 1 έως και 9 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και στην εξοχική κατοικία. Το πρόγραμμα αφορά σε ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι σε κατασκευές που πρόκειται να υλοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά τις πολυκατοικίες, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν. Αν το σύστημα μπει σε στέγαστρο βεράντας διαμερίσματος, προφανώς μπορούν να μπουν περισσότερα συστήματα σε μια πολυκατοικία. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σε κτίριο μικρής επιχείρησης επιτρέπεται μόνο από τον κύριο ιδιοκτήτη και εφόσον αυτή στεγάζεται σε δικό του κτίριο.

Ενα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5- 10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού
Ενα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5- 10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού

Δαπάνες
Εξαρτάται από το τι σύστημα θα βάλετε και πού. Χοντρικά, ένα φωτοβολταϊκό κοστίζει όσο και ένα αυτοκίνητο (π.χ. ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 2 κιλοβάτ κοστίζει όσο και ένα φθηνό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού, ενώ ένα μεγαλύτερο σύστημα των 5- 10 κιλοβάτ όσο ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού). Μόνο που ενώ το αυτοκίνητο έχει συνεχώς έξοδα για τα επόμενα χρόνια, το φωτοβολταϊκό, αντίθετα, έχει έσοδα και σας αποφέρει και κέρδη. Κι ενώ το αυτοκίνητο μετά βίας θα βγάλει τη δεκαετία, το φωτοβολταϊκό θα αντέξει και θα σας αποφέρει κέρδη για πάνω από 25 χρόνια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουμε, το κόστος των φωτοβολταϊκών πέφτει διαχρονικά. Η νέα νομοθεσία δίνει κίνητρα ώστε, σε κάθε περίπτωση, να κάνετε απόσβεση του συστήματός σας και να έχετε και ένα λογικό κέρδος.

«Καύσιμο» στο πορτοφόλι ο... ήλιος

Δεν είναι ανάγκη να βάλετε όλο το ποσό από την τσέπη σας. Μπορείτε να καλύψετε ένα μικρό μόνο μέρος της δαπάνης (π.χ. 25%) και το υπόλοιπο να το καλύψετε με δάνειο από κάποια τράπεζα.

Τραπεζικά δάνεια και προϋποθέσεις

Δάνεια με ελκυστικά επιτόκια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προσφέρουν οι τράπεζες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες και ταράτσες σπιτιών, ενώ οι δανειολήπτες "κερδίζουν" από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ.

«Καύσιμο» στο πορτοφόλι ο... ήλιος

Τα επιτόκια διαμορφώνονται από 5% (δάνεια με προσημείωση) ως 8,5% (δάνεια χωρίς προσημείωση). Ταυτόχρονα η σύμβαση που υπογράφει ο δανειολήπτης με τη ΔΕΗ του εξασφαλίζει ετήσιο έσοδο ως 7.500 ευρώ.

Ανάλογα δάνεια χορηγούν οι: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Εμπορική, Κύπρου, Marfin, Αττικής.

Τι απαιτείται
Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα κινήτρων:

1. Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).

«Καύσιμο» στο πορτοφόλι ο... ήλιος

2. Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας), και

3. Αν έχετε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.

Τα βήματα για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος

1. Εξοπλισμός και εγκατάσταση
Ελάτε σε επαφή με μία εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση για να αποφασίσετε τι σύστημα θα επιλέξετε τελικά και πώς θα εγκατασταθεί.

2. Αιτηση προς τη ΔΕΗ
Με τη βοήθεια της εταιρείας-εγκαταστάτη, κάνετε αίτηση στην τοπική μονάδα Δικτύου της ΔΕΗ (Περιοχή) στην οποία γνωστοποιείτε και την έναρξη εργασιών, υπογράφοντας εσείς και ο υπεύθυνος για την εγκατάσταση μηχανικός. Η ΔΕΗ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός 20 ημερών από την παραλαβή της αίτησης στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει για τρεις μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. Αφού κάνετε αποδεκτή την προσφορά όρων σύνδεσης, υπογράφετε τη σύμβαση καταβάλλοντας τη σχετική δαπάνη στην Περιοχή ΔΕΗ. Η ΔΕΗ κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης εντός 20 ημερών από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου (πέραν της εγκατάστασης νέου μετρητή).

3. Υπογραφή σύμβασης
Υποβάλλετε αίτηση κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ, ή στα γραφεία άλλου προμηθευτή (εφόσον η ΔΕΗ δεν είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μετρητή κατανάλωσης με τον οποίο θα γίνεται συμψηφισμός). Η Σύμβαση υπογράφεται εντός 15 ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

4. Ελεγχος και ενεργοποίηση
Υποβάλλετε αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης στην Περιοχή ΔΕΗ. Η ΔΕΗ σας ειδοποιεί τηλεφωνικά για τον ορισμό της ημερομηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης. Η ενεργοποίηση της σύνδεσης γίνεται αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου.

Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.150-1.500 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWh/kWp ανά έτος). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ό,τι στις βόρειες.

Εξυπνο project από τη New Planners

Η κατασκευή βιοκλιματικών κατοικιών που εξοικονομούν ενέργεια και δαπάνες για τους ιδιοκτήτες είναι ένας νέος κλάδος στην οικονομία που γέννησε η ανάγκη της κρίσης καθώς και του νέου μοντέλου παραγωγής που είναι η "πράσινη" ανάπτυξη. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι η "New Planners" η οποία έχει βγει δυναμικά στην αγορά, παρουσιάζοντας ένα project για την κατασκευή οικολογικής κατοικίας η οποία έρχεται σχεδόν δωρεάν σε όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στην ταράτσα και με τα έσοδά του καλύπτεται το κόστος αγοράς.

Oπως εξηγεί στις "Επαγγελματικές Ευκαιρίες" ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Ζαχαράτος "το πρόγραμμα "δωρεάν σπίτι από τον ήλιο" προβλέπει την κατασκευή κατοικίας 82 τ.μ. με υλικά που έχουν οικολογικό προσδιορισμό. Συνδυάζονται υλικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης και καινοτόμα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Επίσης λαμβάνονται υπόψη ο σωστός προσανατολισμός, η σωστή διάταξη των χώρων της κατοικίας, η μέγιστη εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός, η κατάλληλη σκίαση και η ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών αγωγιμότητας, αερισμού και εξάτμιση. Ετσι η κατοικία είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης", λέει ο κ. Ζαχαράτος και συνεχίζει: "Στη στέγη της κατοικίας τοποθετείται φωτοβολταϊκό σύστημα. Αυτό παράγει ετησίως 12.000 έως 15.000 κιλοβατώρες. Το συνδέουμε με τη ΔΕΗ και με τιμή εγγυημένη για 25 χρόνια υπάρχει ένα μόνιμο μηνιαίο έσοδο 641 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή 14.000 κιλοβατώρες επί 0,55 ευρώ η τιμή, προκύπτει έσοδο 7.700 ευρώ τον χρόνο. Για την κατασκευή της κατοικίας απαιτούνται 115.000 ευρώ. Μ' ένα στεγαστικό δάνειο κι επιτόκιο 4,5% η δόση του δανείου είναι 640 ευρώ τον μήνα για 25 χρόνια". Η εταιρεία αναλαμβάνει επίσης όλες τις επαφές με την τράπεζα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: