Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Έγινε ρεπορτάζ

Οι αφηγήσεις μου για τον Σοχό φαίνεται ότι έχουν ενδιαφέρον και για μη Σοχινούς. Ο δημοσιογράφος Νίκος Μόσχοβος, ανακάλυψε τη σελίδα κι έγραψε ένα ωραίο άρθρο γι αυτήν και το χωριό μας. Τον ευχαριστώ πολύ για τα καλά του λόγια.

Blogger ετών 80!

ESPRESSO 23.7.2011

Blogger ετών ογδόντα! Την ίδια ώρα που κάποιοι συνομήλικοί του περνούν τις ώρες τους στο καφενείο, αναπολώντας «παλιές καλές στιγμές», ο Γιώργος Αδαμίδης όχι μόνο σερφάρει στο Διαδίκτυο, αλλά έχει και το δικό του ιστολόγιο.

Ο 80χρονος, από τον Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, έμαθε τα «μυστικά» των κομπιούτερ, να «φορτώνει» κείμενα και φωτογραφίες και έστησε ένα φοβερό blog για την περιοχή όπου ζει.

Η ιστοσελίδα έχει ως επικεφαλίδα τη φράση «Σοχός – έθιμα και παραδόσεις» και έγινε από τον «διαδικτυακό παππού» με σκοπό να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία του τόπου του. «Στοιχεία ενός τρόπου ζωής και μιας παράδοσης που εκλείπει, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν ο Σοχός άλλαξε, πληθυσμιακά και ρυμοτομικά, αλλά και η χώρα ολόκληρη απέχει πολύ από την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.

Κλείνοντας, λοιπόν, την 8η δεκαετία της ζωής μου και χάρη στην τεχνολογία και τη βοήθεια των παιδιών μου, που με βοήθησαν να την ανακαλύψω, αποφάσισα να αποτυπώσω στο ιστολόγιο αυτό όσα θυμάμαι και πολλά που μου έχουν αφηγηθεί» αναφέρει ο κ. Αδαμίδης στο ημερολόγιό του.

Για την καταγραφή αυτή διευκρινίζει πως δεν βασίζεται σε επιστημονικές μεθόδους και πιθανότατα θα περιέχει λάθη, «λαϊκούς μύθους» ή φήμες. «Είμαι σίγουρος ότι θα ξυπνήσει συγκινητικές αναμνήσεις στους παλιότερους και θα φωτίσει άγνωστα σημεία για τους νεότερους Σοχινούς ή Σοχάληδες».

Οσο για τους επισκέπτες που δεν έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, «η δική τους ανάγνωση είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς σημαίνει ότι αγάπησαν την πατρίδα μας και ψάχνουν στοιχεία για το παρελθόν και το παρόν μας» επισημαίνει ο 80χρονος blogger.

O ηλικιωμένος blogger αυτοπροσδιορίζεται ως συνταξιούχος, πατριώτης, Σόχαλης και φυσικά είναι μανιώδης λάτρης των παραδόσεων του Σοχοού του νομού Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα του αριθμεί ήδη 6.452 επισκέπτες και άρχισε να εμφανίζεται με κείμενα στον «αέρα» του Διαδικτύου από τον Μάρτιο του 2011.

Μέχρι στιγμής ο 80χρονος έχει αναρτήσει διάφορα άρθρα που αναφέρονται στα έθιμα και στις παραδόσεις, σε ιστορικά γεγονότα, στα παραδοσιακά επαγγέλματα, στην τοπογραφία, στα καρναβάλια του «Μέριου» και στους Δώδεκα Απόστολους «Μπας», που αποτελούν μέρος της ζωής του τόπου του!

Μεταξύ άλλων, έχει δημοσιεύσει και γενικότερα άρθρα για τον Μητροπολίτη Τανζανίας, Δημήτριο και τον βουλευτή Σωτήριο Παπάζη, ο οποίος καταγόταν από τον Σοχό. Ο κ. Αδαμίδης διαθέτει και ένα αρχείο με φωτογραφίες 100 χρόνων από την ιστορία της περιοχής και το οποίο παρουσιάζεται σε βίντεο μέσω της ιστοσελίδας του.

Συμπαραστάτες στο blog www.sohalis.wordpress.com, ο 80χρονος έχει τον γιο και την κόρη του, οι οποίοι δούλεψαν γι’ αυτό το πολύ ωραίο ιστολόγιο, καθώς του έδειξαν τα βασικά στοιχεία, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται μόνος του το εικονικό περιβάλλον της ιστοσελίδας. Ο ίδιος διηγείται ανθρώπινα, αλλά με μεστή γλώσσα που θα ζήλευαν κάποιοι γνωστοί συγγραφείς, διάφορα περιστατικά από τα οποία αναδεικνύεται ανάγλυφα η ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα.

«Ισως είναι μια από τις καλύτερες καταγραφές ξεχασμένων στοιχείων του λαογραφικού μας πολιτισμού που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο» επισημαίνουν πολύπειροι bloggers της Θεσσαλονίκης για την ιστοσελίδα του 80χρονου. Μέσα στην ιστοσελίδα μπορεί να ανιχνεύσει ο κάθε πλοηγός του Διαδικτύου και διάφορες σπάνιες φωτογραφίες της Ελλάδας του παρελθόντος. Μια από αυτές αφορά στον προσκοπισμό της δεκαετίας του ‘50 στον Σοχό και είναι αναρτημένη με αντίστοιχο κείμενο στην ιστοσελίδα του ηλικιωμένου blogger.

«Οσα παιδιά περάσαμε από τον προσκοπισμό γίναμε καλοί άνθρωποι στην κοινωνία με μια καλή εργασία। Κάθε βράδυ μαζευόμασταν στη λέσχη και παίζαμε ή κάναμε μάθημα και αυτό ήταν για μας μόρφωση και παιδεία. Οσο ήταν ο Ανδρέας Παπαθεοδώρου στον Σοχό, έως το 1960, είχε άνθηση ο προσκοπισμός. Εγώ έστειλα και τα δικά μου παιδιά αργότερα στον προσκοπισμό» διηγείται ο κ. Αδαμίδης με μια γραφή που θυμίζει αγαπημένα πράγματα σε πολλούς ανθρώπους.


το όμορφο ιστολογιό του εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: