Η επιβολή της θανατικής ποινής για τον Ιρανό πάστορα Youcef Nadarkhani, ο οποίος έχει καταδικαστεί για «αποστασία», έχει γίνει δεκτή και επιβεβαιωθεί από το Ιρανικό Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο πάστορας Youcef, κατέχει ηγετική θέση σε ένα δίκτυο κατ’οίκον εκκλησιών με την ονομασία "Εκκλησία του Ιράν", συνελήφθη και φυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 όταν διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης που απαιτούσε ο γιος του να μελετάει το Κοράνι.
Ο Youcef φυλακίστηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2006, κατηγορούμενος για ‘αποστασία’ από το Ισλάμ και ευαγγελισμό μουσουλμάνων. Αφέθηκε ελεύθερος δύο εβδομάδες αργότερα, χωρίς να ειπωθεί τίποτα για τις κατηγορίες.
Το 2009, Yousef ανακάλυψε μια πρόσφατη αλλαγή στην ιρανική εκπαιδευτική πολιτική που ανάγκαζε όλους τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του, να διαβάζουν από το Κοράνι. Μόλις ο Youcef έμαθε για αυτή την αλλαγή, πήγε στο σχολείο και διαμαρτυρήθηκαν, βασιζόμενος στο γεγονός ότι το ιρανικό σύνταγμα εγγυάται την ελευθερία άσκησης της θρησκείας. Η διαμαρτυρία του καταγγέλθηκε στην αστυνομία, που τον συνέλαβε και τον οδήγησε ενώπιον δικαστηρίου στις 12 Οκτωβρίου 2009, με την κατηγορία της ‘διαμαρτυρίας’. Η κατηγορία αργότερα μετατράπηκε σε ‘αποστασία’ και ευαγγελισμό, οι ίδιες κατηγορίες με τις οποίες είχε αρχικά συλληφθεί το 2006. Κρατήθηκε σε μια φυλακή στην Lakan, ένα προάστιο του Rasht.
Ο 32χρονος Nadarkhani γεννήθηκε σε μια μουσουλμανική οικογένεια, αλλά αποφάσισε να πιστέψει στο Χριστό σε ηλικία 19 ετών. Όταν ανακρίθηκε, ο Nadarkhani προσφέρθηκε να γράψει την ομολογία του, δηλώνοντας ότι έφυγε από το Ισλάμ για τον Χριστιανισμό. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, εντούτοις, κατέθεσε ότι πιέστηκε να κάνει αυτή τη δήλωση.
"Δεν είμαι ένας αποστάτης ... πριν από την ηλικία των 19 χρονών δεν είχα δεχθεί οποιαδήποτε θρησκεία," είπε ο Nadarkhani στη δίκη. "Ο Ανακριτής μου με έπεισε να σκεφτώ ότι ένα άτομο που γεννιέται από μουσουλμάνους γονείς, και δεν δέχεται άλλη θρησκεία έξω από το Ισλάμ πριν φτάσει σε ώριμη ηλικία - κατά την θρησκεία - είναι αυτόματα μουσουλμάνος."
Διαβάστε:
Ιράν: Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου χριστιανός πάστορας
Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων χριστιανών
Τον Σεπτέμβριο, το 11ο Ποινικό Δικαστήριο Εφέσεων του Ιράν της επαρχίας Gilan δέχθηκε την ποινή του θανάτου για τον πάστορα Youcef επικυρώνοντας την καταδίκη του για αποστασία. Η εκτέλεση της θανατικής ποινής, ωστόσο, καθυστέρησε. Πολλοί πιστεύουν ότι η καθυστέρηση ήταν ένα μέσο για να πιεσθεί ο Nadarkhani, να αποκηρύξει την πίστη του στον Χριστό μέσα στη φυλακή.
Με την καταδίκη τώρα να έχει γίνει δεκτή και να έχει επιβεβαιωθεί, είναι πιθανό ότι οι αρχές θα του ζητήσουν να αποκηρύξει την πίστη του και εφόσον αυτός αρνηθεί, θα τον εκτελέσουν, χωρίς προειδοποίηση - ένα τυπικό μοτίβο που ακολουθούν οι αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις.
Αν ο πάστορας Youcef πράγματι εκτελεστεί, του θα είναι η πρώτη δικαστική εκτέλεση χριστιανού στο Ιράν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Δεν είναι όμως παρά ένα από τα πολλά μέλη της εκκλησίας του, που συνελήφθησαν από Ιρανούς αξιωματούχους, ενώ και η σύζυγός του έχει βρεθεί για αρκετό χρόνο στη φυλακή εξαιτίας της πίστης της στο Χριστό.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Nuno MELO της Κoιvoβoυλευτικής Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Youcef Nadarkhani, η οποία ήταν η εξής:
Ο Youcef Nadarkhani, χριστιανός ιερέας, είναι φυλακισμένος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ έχει καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράν, επειδή άσκησε κριτική στο μουσουλμανικό μονοπώλιο στη θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι καταγραφές για τη θρησκευτική ελευθερία της ιρανικής κυβέρνησης ήταν αρνητικές, ειδικά για τους μπαχάι, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους σούφι, ενώ έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σωματικής βίας και οι κρατήσεις. Ακόμη και οι μη μουσουλμανικές αναγνωρισμένες θρησκευτικές μειονότητες όπως οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι ασσύριοι χριστιανοί, καθώς και ο ζωροαστρισμός, που προστατεύονται από το ιρανικό σύνταγμα, αντιμετώπισαν την αύξηση των διακρίσεων και της καταπίεσης.
Η εν λόγω θανατική ποινή είναι απαράδεκτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να κινητοποιηθεί για να επιτύχει την ανατροπή της, όπως έκανε πρόσφατα με την ιρανή Sakineh Ashtiani.
Ερωτώ, συνεπώς, την Επιτροπή:
Με ποιον τρόπο θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά την εν λόγω απόφαση καταδίκης σε θάνατο του χριστιανού ιερέα Youcef Nadarkhani;
Στις 29 Οκτωβρίου 2010, η Επιτροπή για της Θρησκευτικές Ελευθερίες των ΗΠΑ ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιέσει το Ιράν να ελευθερώσει τον Yousef.
Δεν γνωρίζουμε αν ο Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα έκανε τίποτα. Ούτε οι αγρυπνούντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χλωμό το βλέπω.Οι «ευαισθησίες» των παραπάνω αφορούν «καταπιεσμένες μειονότητες», πολεμικές επιχειρήσεις κατά κακών ηγετών, καταδίκη της ‘ομοφοβίας’, της ‘ξενοφοβίας’, της ‘ισλαμοφοβίας’ και ‘αντισημιτισμού’ και νεφελώδη λογίδρια περί "ανεκτικότητας". Κάπου εκεί οι «ευαισθησίες» τελειώνουν. Τι να κάνουμε; Όποιος καταγγέληθηκε καταγγέλθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου