Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μέλι Αγίου Όρους

ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΑΝΘΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Στα προστατευόμενα (συνθήκη NATURA 2000) δάση καστανιάς του Αγίου Όρους παράγεται το καλύτερο μέλι καστανιάς της Ελλάδος. Ιδιαίτερο και μοναδικό για τις ιδιότητές του με έντονη, πιπεράτη γεύση, ιδιάζον άρωμα, λιγότερο γλυκό από τα άλλα μέλια με ελαφρά πικρή επίγευση. Με τις λέξεις αυτές θα μπορούσαμε να δώσουμε μια πρώτη γρήγορη περιγραφή των μακροσκοπικών γνωρισμάτων του. Τα ουσιαστικά όμως προτερήματα αυτού του μελιού είναι όσα δεν φαίνονται «δια γυμνού οφθαλμού».

21.jpg

Το μέλι καστανιάς είναι πλούσιο -ίσως το πιο πλούσιο- σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες λόγω του δένδρου της καστανιάς. Στο μέλι αυτό εντοπίζετε μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων (κόκκοι γύρης) που του προσδίδουν μια πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του αφού η έντονη παρουσία της γύρης του αυξάνει τη θρεπτική αξία. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό τονωτικό'.. Επιπλέον διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Συνιστάται σε όσους αθλούνται στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Μπορεί να δράσει και ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.

Το μέλι της καστανιάς σε συνδυασμό (συνέργεια) με συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, πρόπολη και γύρη δίνει τα προπολομέλια (Arohoney, Aromiel, Αρωμέλια), σκευάσματα με ιδιαίτερη θεραπευτική αξία σε μεγάλο φάσμα παθήσεων.

Κρυσταλλώνει μόνο μετά από πολύ καιρό, 1,5 - 2 χρόνια.

Είναι μέλι μεικτής προέλευσης, από νέκταρ ανθέων καστανιάς και από μελιτώδεις εκκρίσεις. Επιστημονικά όμως κατατάσσετε στα ανθόμελα λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών (τα ζάχαρά του είναι αριστερόστροφα). Οι μελισσοκόμοι όταν θέλουν να δυναμώσουν τα μελισσοσμήνη, τα πηγαίνουν στην καστανιά. Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα άνθη της, διεγείρονται σύντομα και γίνονται μέχρι και επιθετικές γύρω από τις κυψέλες. Καθημερινά μαζεύουν το νέκταρ μέχρι αργά, ακόμη και μετά το ηλιοβασίλεμα.

Στην χώρα μας το μέλι καστανιάς δυστυχώς είναι ελάχιστα γνωστό. Το γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητο για τις ευεργετικές ιδιότητές του στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας.


Προτάσεις:

" Δοκιμάστε να ρίξετε σταγόνες μελιού καστανιάς σε ώριμα και παλαιωμένα τυριά. Θα εκπλαγείτε από την γεύση που θα προκύψει.

" Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Θα διαπιστώσετε την αρμονία των δυο κατά βάση «πικρών» όπως είναι το φασκόμηλο και το μέλι της καστανιάς.

.

.

ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ

Μόνον αυτός που είχε την ευλογία να περπατήσει ήρεμος στα βουνίσια μονοπάτια και τους μικρούς κάμπους του Αγίου Όρους μπορεί να σας μιλήσει για την πανδαισία λουλουδιών που συνάντησε στο διάβα του. Σ΄ αυτόν τον τόπο βγαίνει δυο ίσως και τρις φόρες, αν θέλει ο Θεός, εξαιρετικό, αρωματικό ανθόμελο.

Τα ανθόμελα παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και περιέχουν γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες. Οι φυσικοχημικές, και θεραπευτικές τους ιδιότητές καθώς και το χρώμα τους διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Συνήθως κανένας τύπος γυρεόκοκκου δεν ξεπερνά το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσε να δώσει αμιγή χαρακτήρα στο εν λόγω μέλι.

22.jpg

Το ανθόμελο:

είναι το ποιο «γλυκό» από τα μέλια της Ελλάδος

έχει απαλή γεύση

χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωμάτων λουλουδιών

βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης

βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών

δίνει ενέργεια και αντοχή

ρυθμίζει την εντερική λειτουργία

ενισχύει τη λειτουργία του ύπατος.

Κρυσταλλώνει συνήθως 4-6 μήνες μετά τη συλλογή του

.

.

ΜΕΛΙ ΠΕΥΚΟΥ

Στα αδιατάρακτα πευκοδάση της Καψάλας και της Γιοβάνιτσας στο Άγιον Όρος παράγεται το αγιορείτικο μέλι πεύκου την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε χρόνου. Το πευκόμελο προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις και αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Προτιμάτε από τους καταναλωτές γιατί δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό σε σύγκριση με το ανθόμελο.

23.jpg

Η θρεπτική αξία του πευκόμελου οφείλεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα ιχνοστοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις χαρακτηρίζοντάς το ως μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και κάλιο.

Δεν περιέχει το ένζυμο Καταλάση και ως εκ τούτου έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα.

Κρυσταλλώνει μετά από πολύ καιρό (μετά από 1,5 χρόνο)।

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: