Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

17 χρόνια σήμερα χωρίς τον Μάνο Χατζιδάκι.



Γράφει ο Γιώργος Αρκουλής

Οι νέοι έχουν ήδη ανακαλύψει την μεγαλοσύνη του!

Ένας από τους πιο σεμνούς Έλληνες τραγουδιστές (γι’ αυτό και από τους αγαπημένους του), ο προικισμένος Μανώλης Μητσιάς, είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο στον Μάνο Χατζιδάκι (παρόντος του μέντορα Νίκου Γκάτσου) ότι «η νεολαία δεν πολυασχολείται με τον θησαυρό του ελληνικού τραγουδιού και τους αληθινούς δημιουργούς» και ότι «υπερασπίζεται στα νυχτερινά κέντρα και στις πίστες γελοία καψουρο-γυφτο-τράγουδα, με ελεεινούς στίχους». Ο Χατζιδάκις, γέλασε πικρά και απάντησε: «Μανώλη, δεν χρειάζεται να δίνει κανείς εξηγήσεις ή να διαφημίζει την πραμάτεια του. Όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για το καλό ελληνικό τραγούδι, να είσαι βέβαιος ότι θα ψάξει να το ανακαλύψει Και τότε θα το αγαπήσει βαθειά και οριστικά»!

Θυμήθηκα αυτό το (σαφέστατα γνωστό) περιστατικό, πριν λίγη ώρα όταν νεαρή φίλη μου θύμισε μέσω του fb πως σήμερα 15 του Ιούνη, κλείνουν 17 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού Μάνου Χατζιδάκι. Και σκέφτηκα, πόσο δίκιο είχε αυτός που άφησε στα ελληνικά μουσικά μας πράγματα την μεγάλη κληρονομιά: Κύκλος με την κιμωλία, Παραμύθι χωρίς όνομα, 15 Εσπερινοί, Μυθολογία, Αθανασία, Της Γης το χρυσάφι, Τα τραγούδια της αμαρτίας και από κοντά η Στέλλα, ο Δράκος, η Κάλπικη λίρα, και Αμέρικα – Αμέρικα.

Μοναδικός, ιδιοφυής, αεικίνητος ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.
Αυτός ανακάλυψε τον Ιάνη Ξενάκη, αυτός κάλυψε (ουσιαστικά αγάπησε, πίστεψε και επέβαλε) το ρεμπέτικο με την ιστορική ‘διάλεξη’ στο ‘Κεντρικόν’ το 1949, σε ηλικία μόλις 24 ετών! Αυτός ανέβασε (με την δημιουργία του Τρίτου προγράμματος της ΕΡΑ) στα ύψη την ποιότητα του ραδιοφώνου. Οσο για την ‘Ορχήστρα των Χρωμάτων’, τελευταίο του δημιούργημα το 1989, μπορεί να πει σήμερα κάποιος με απόλυτη σιγουριά πως ο Χατζιδάκις έδειξε τον δρόμο της ποιότητας και της σωστής επιλογής.

Μακάρι εκεί όπου βρίσκεται, να μην έμαθε πόσο δύσκολα περνούν οι μουσικοί αυτής της υπέροχης ορχήστρας και με πόσο εξευτελισμό αντιμετωπίζονται από το λεγόμενο
υπουργείο του Πολιτισμού. Τι άλλο;

Α, ναι! Αν όσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί σέβονται την πορεία τους στα ερτζιανά ολόκληρης της Επικράτειας, μακάρι να θυμηθούν σήμερα τον δημιουργό του ‘Μεγάλου ερωτικού’ και του ‘Χαμόγελου της Τζοκόντας’ Αν το κάνουν, είναι βέβαιο πως θα γλυκάνουν τις ψυχές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: