Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Η μετα – επαναστατική Αίγυπτος σε αναζήτηση τουριστών


Οι τουρίστες στη χώρα των Φαραώ ήταν φέτος το Μάρτιο κατά 90% λιγότεροι σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Η εικόνα μοιάζει σουρεαλιστική: Μια κρουαζιέρα με ελαφρύ αεράκι στο Νείλο, μια βόλτα με πανσέληνο στο μνημείο του Ραμσή, του Φαραώ με τη μεγαλύτερη δύναμη στην αιγυπτιακή ιστορία, και ο μουεζίνης καλεί για την προσευχή. Την ίδια στιγμή που τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν τη γειτονική Λιβύη, οι τουρίστες… αποσύρουν την μετά – επαναστατική Αίγυπτο απο τα πλάνα τους και από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Μήπως κάνουν λάθος;

Η Μαίρη και ο Πιερ Κομπαλ, ένα ζευγάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν, ίσως, την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Είχαν «κλείσει» μια οργανωμένη εκδρομή στην Αίγυπτο, πολύ πριν απο την επανάσταση των Αιγυπτίων που είχε σαν αποτέλεσμα την εκπαραθύρωση του Χόσνι Μουμπάρακ απο την προεδρία της χώρας.

Αγνοώντας την ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμούν να πάνε στην Αίγυπτο και δηλώνουν πολύ ευτυχείς για αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος αποτελούσε μέχρι την επανάσταση κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Περισσότεροι απο 11.000.000 τουρίστες την επισκέπτονταν κάθε χρόνο, ενώ το συνάλλαγμα αποτελούσε το 11% του ΑΕΠ της χώρας κάθε χρόνο.

Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία ακυρώνουν το ένα μετά το άλλο τις οργανωμένες εκδρομές στην Αίγυπτο.

Οι τουρίστες στη χώρα των Φαραώ ήταν φέτος το Μάρτιο κατά 90% λιγότεροι σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Πάντως αν κάποιος επισκεφτεί την Αίγυπτο αυτή την περίοδο οι εικόνες που θα αντικρίσει είναι διφορούμενες.

Στο Λούξορ, μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα μόνα «σημάδια» της επανάστασης ήταν κάποια σπασμένα τζάμια αυτοκινήτων.

Τα μνημεία της χώρας δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Στο αιγυπτιακό μουσείο ακριβώς από τη πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο, τα χαμόγελα των στρατιωτών που βρίσκονται στην είσοδο είναι πλατιά, σαν σημάδια της νίκης.

Μέσα στο μουσείο, όπου οι θησαυροί του παρελθόντος επιδεικνύονται κάτω από όχι και τόσο κατάλληλλες συνθήκες (οι τοίχοι ξεφλουδίζουν, τα Φώτα τρεμοπαίζουν), οι ξεναγοί εξιστορούν περισσότερο τα πρόσφατα γεγονότα παρά την ιστορία των μνημείων.

Λίγες δεκάδες είναι οι επισκέπτες καθημερινά – ακόμα και στην αίθουσα με την εκθαμβωτική μάσκα του Τουτανχαμών.

Οι εικόνες με τις ουρές των τουριστών να περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για τνα μνημεία αποτελεί παρελθόν. Οι οικονομικές επιπτώσεις απο αυτή την ραγδαία πτώση του κύματος των επισκεπτών σίγουρα θα είναι τεράστιες. Κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα διορθωθεί αυττή τη κατάσταση.

Ωστόσο ένα νεαρός Αιγύπτιος που πουλάει – πουλούσε μάλλον – σουβενίρ σε χώρο έξω απο τις τις πυραμίδες απαντάει σε έναν αμερικάνο δημοσιογράφο για το θέμα:

«Κάποιες φορές η ελευθερία είναι προτιμότερη ακόμα και απο το φαγητό».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: