Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αποκτά έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο με αναγνωστήριο για να στεγάσει τις συλλογές του από βιβλία για τη βυζαντινή τέχνη, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η αναδιαμόρφωση και ο εξοπλισμός της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν με βάση μελέτη του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Στάικου και το έργο υλοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Κατεβαίνουμε πολλά επίπεδα στους δαιδαλώδεις χώρους του μουσείου. Οι αίθουσες της βιβλιοθήκης λιτές. Το σκούρο ξύλο κυριαρχεί. Ο σχεδιασμός απέριττος. Πίσω από τα υαλοστάσια του αριστερού τοίχου της κεντρικής αίθουσας βρίσκονται οι γαλήνιοι κήποι του μουσείου. Η βιβλιοθήκη παραπέμπει στα παλαιά μοναστηριακά βιβλιογραφεία. Η σχεδιαστική φιλοσοφία ήταν, σύμφωνα με τον κ. Στάικο, να αναπαραχθεί η ατμόσφαιρα μιας μοναστικής κοινότητας επικεντρωμένης στην υπηρεσία του βιβλίου. Χώρους μοναστικού κελιού θυμίζουν και τα δύο μικρά δωμάτια που φιλοξενούν τις συλλογές περιοδικών, πίσω από την κεντρική αίθουσα της βιβλιοθήκης.
Στα εγκαίνια χθες το απόγευμα παρευρέθησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, διευθυντές μουσείων και φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του έργου ως ένα βήμα σε μια πορεία υποστήριξης και αναδιάρθρωσης σπουδαίων βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ωνάση, ξεκινώντας το 1996 από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης εντός του Μητροπολιτικού Μουσείου στη Νέα Υόρκη.
Η βιβλιοθήκη αριθμεί 15.000 τίτλους, 200 σειρές ελληνικών και ξένων περιοδικών και περίπου 2.500 ανάτυπα. Είναι πλουσιότατη σε βιβλία βυζαντινής τέχνης, αλλά διαθέτει επίσης βιβλία ιστορίας και πολιτισμού, ιστορικές και εκκλησιαστικές γραπτές πηγές, λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Αρχικός πυρήνας της βιβλιοθήκης ήταν η συλλογή του ιδρυτή της Χριστιανικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Γεώργιου Λαμπάκη, η οποία χρονολογείται από το τέλος του 19ου αιώνα. Η συλλογή εμπλουτίστηκε στη συνέχεια από τον Γεώργιο Σωτηρίου, διευθυντή του μουσείου από το 1923 ως το 1960, και αργότερα από σημαντικές δωρεές βιβλίων από τις βιβλιοθήκες της Ντούλας Μουρίκη, του Χάρη Χιονίδη, της Μαρίας Θεοχάρη.
Οι επισκέπτες θα βρουν, μεταξύ άλλων, «πλήρη σειρά του “Δελτίου της Χριστιανικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας” και βιβλία για την ιστορία της βυζαντινής τέχνης που δεν βρίσκονται σε άλλες βιβλιοθήκες» ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» η αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου κυρία Αναστασία Λαζαρίδου. Από τα βασικά πλεονεκτήματα της βιβλιοθήκης μάς επισήμανε τη συλλογή καταλόγων μουσείων και εκθέσεων και τα μουσειολογικά βιβλία και περιοδικά. «Το σημαντικό είναι ότι η βιβλιοθήκη ανοίγει στο κοινό» μάς είπε, το οποίο έχει πλέον πρόσβαση σε βιβλία που ως τώρα ήταν στοιβαγμένα και προσπελάσιμα σε περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός εργασιακού χώρου των υπαλλήλων του μουσείου. Απαραίτητη για τους ερευνητές που μελετούν τα παλαίτυπα της συλλογής του μουσείου, η βιβλιοθήκη αποτελούσε, όπως μας είπε η κυρία Λαζαρίδου, και βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στους μελλοντικούς στόχους του μουσείου.
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22) Δευτέρα ως και Παρασκευή, 9.00-13.00.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου