Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011
15 διατροφικές ασπίδες κατά του καρκίνου
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου –της οποίας πρωτοβουλία ήταν και η θέσπιση της 4ης Φεβρουαρίου ως παγκόσμιας ημέρας κατά της επάρατης νόσου– το 43% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη διατροφή. Με την ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας, συγκεντρώνουμε τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, και εντάσσουμε στη διατροφή μας δεκαπέντε «μαγικά» διατροφικά tips που μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας ενάντια στη νούμερο ένα αιτία θανάτων παγκοσμίως.
Η σωστή αναλογία: Δεν έχει βρεθεί ακόμη το φαγητό που μπορεί από μόνο του να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι ο σωστός συνδυασμός φαγητών μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σιγουρευτείτε ότι κάθε γεύμα σας περιέχει τουλάχιστον κατά 2/3 φρούτα και λαχανικά, και όχι περισσότερο από 1/3 ζωικής πρωτεΐνης. Αυτό, τουλάχιστον, συστήνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα ενάντια στον καρκίνο.
Τα σωστά χρώματα: Όσο πιο χρωματιστά είναι τα λαχανικά σας, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καρκίνου περιέχουν. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα λαχανικά σας βοηθούν να διατηρήσετε τη γραμμή σας, πράγμα που, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο είναι μια επίσης ισχυρή ασπίδα εναντίον του καρκίνου. Θέστε σαν στόχο τις πέντε μερίδες τέτοιων λαχανικών την ημέρα –ακόμη και τρεις να καταφέρετε, θα είναι επιτυχία.
Το σωστό πρωινό: Το φολικό οξύ, επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β9, που βρίσκεται σε αφθονία στο τραπέζι του πρωινού –στα corn flakes, τον χυμό πορτοκάλι και τις φράουλες, μεταξύ άλλων– είναι αποτελεσματική ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του μαστού και του ήπατος. Πλούσια σε βιταμίνη Β9 είναι, επίσης, τα σπαράγγια, τα αυγά, οι ηλιόσποροι, τα φασόλια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Τα σωστά αλλαντικά: Σίγουρα, ένα club sandwich, μερικά καναπεδάκια με σαλάμι αέρος ή ένα hot dog μια φορά στις τόσες δεν θα σας κάνουν κακό. Αν, όμως, καταναλώνετε σε τακτική βάση επεξεργασμένα κρέατα, όπως είναι τα προσούτο, ζαμπόν, λουκάνικα και οτιδήποτε καπνιστό ή παστό αυξάνετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Οι σωστές ντομάτες: Για την ακρίβεια, όλες οι ντομάτες. Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ευθύνεται η λυκοπένη, η ουσία που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της, ή κάποιο άλλο συστατικό της, κάποιες έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ντομάτας με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά, ακόμη και για τα επεξεργασμένα παράγωγα της ντομάτας, όπως ο χυμός και ο πελτές.
Τα σωστά σταφύλια: Η ρεσβερατρόλη, ουσία που βρίσκεται σε αφθονία στα κόκκινα σταφύλια, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει πως η συγκεκριμένη ουσία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε διαφορετικά κύτταρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ακόμη αποδειχτεί επαρκώς ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να προλάβει ή -πολύ περισσότερο- να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Η σωστή ποσότητα αλκοόλ: Πολλές μορφές καρκίνου, όπως αυτή του συκωτιού, του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του μαστού συνδέονται με το αλκοόλ. Σύμφωνα με την American Cancer Society, μάλιστα, ακόμη και η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα των δύο ποτών για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ιδιαίτερα οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά τους, συνίσταται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που είναι ασφαλές να καταναλώνουν.
Η σωστή ενυδάτωση: Τελευταίες έρευνες συνδέουν το νερό με την προστασία από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Κι αυτό όχι μόνο γιατί το νερό αραιώνει την συγκέντρωση καρκινογόνων ουσιών στην ουροδόχο κύστη, αλλά και γιατί αυξάνοντας τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα μειώνει τον χρόνο κατά τον οποίο οι ουσίες αυτές έρχονται σε επαφή με την κύστη.
Το σωστό τσάι: Εργαστηριακές έρευνες συνδέουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού με την επιβράδυνση ή την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου σε κύτταρα δέρματος, συκωτιού, μαστού και προστάτη. Επίσης, κάποιες μακροχρόνιες έρευνες συνδέουν το τσάι με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του παγκρέατος.
Το παντοδύναμο φασόλι: Τα φασόλια είναι τόσο θρεπτικά, που δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως βοηθούν και στην προστασία ενάντια στον καρκίνο. Οι θρεπτικές ουσίες τους προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από ζημιές που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου, ενώ εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει πως οι συγκεκριμένες ουσίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου, και τον εμποδίζουν να εκκρίνει ουσίες που μολύνουν τα κοντινά σε αυτόν κύτταρα.
Το λάχανο και άλλα πράσινα φυλλώδη: Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορούν να «ζωντανέψουν» μια σαλάτα και –πολύ σημαντικότερο– να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να αμυνθεί και να προλάβει μορφές καρκίνου που περιλαμβάνουν εκείνες του μαστού και του πνεύμονα. Επιπλέον, τα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το σπανάκι προσφέρουν στον οργανισμό άφθονο φολικό οξύ, φυτικές ίνες και καροτενοειδή, που προστατεύουν από τον καρκίνο του φάρυγγα, του παγκρέατος, του δέρματος, του πνεύμονα και του στομάχου.
Το σωστό μαγείρεμα: Ο τρόπος που μαγειρεύεται το κρέας μπορεί να κάνει την διαφορά. Το μαγείρεμα στον ατμό, όπως και το βράσιμο του κρέατος παράγουν λιγότερα ύποπτα για την εμφάνιση καρκίνου χημικά σε σχέση με το τηγάνισμα ή το ψήσιμο. Αν μάλιστα προσθέσετε πολλά λαχανικά στο κρέας που βράζει, ενισχύεται την «ασπίδα» σας.
Οι φράουλες και τα βατόμουρα: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι φράουλες και τα συγγενή τους φρούτα, όπως τα μούρα και τα βατόμουρα, πολεμούν τον καρκίνο με διάφορους τρόπους, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποδυνάμωση ορισμένων καρκινογόνων ουσιών και την επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Η σωστή ποσότητα ζάχαρης: Αν και δεν έχει κατηγορηθεί ευθέως για την εμφάνιση καρκίνου, η ζάχαρη ενδέχεται να εξουδετερώσει άλλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές που τον καταπολεμούν, αλλά και να αυξήσει το θερμιδικό φορτίο, προκαλώντας αύξηση βάρους, η οποία συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Αντικαταστήστε την ζάχαρη στη διατροφή σας με φρούτα, που είναι εξίσου γλυκά και πολύ πιο υγιεινά.
Μην βασίζεστε στα συμπληρώματα: Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι πολύτιμα για την θωράκιση του οργανισμού σας ενάντια στον καρκίνο, εφόσον προσλαμβάνονται απευθείας από τις τροφές και όχι από συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείτε ότι υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή.
Η.Κ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου