Μία λέξη που θα πει ένα παιδί στο προαύλιο ή ακόμα και ένα νήπιο σε παιδικό σταθμό (!) θα το ακολουθεί σε όλη του την ζωή…
Περισσότεροι από 10.000 μαθητές δημοτικών σχολείων μέσα σε ένα χρόνο, έχουν επισημανθεί ως «ρατσιστές» ή «ομοφοβικοί» για λέξεις που είπαν σε ήσσονος σημασίας διαφωνίες μεταξύ παιδιών.
Ακόμη και νήπια σε βρεφικούς σταθμούς τιμωρούνται γιατί διέπραξαν τα λεγόμενα «εγκλήματα μίσους», διότι χρησιμοποίησαν λέξεις όπως ‘white trash’ ή «gaylord».
Τα σχολεία αναγκάζονται να αναφέρουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν τα παιδιά στην διεύθυνση της εκπαίδευσης, η οποία και τηρεί μητρώο συμβάντων.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 30.000 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου ετησίως έχουν χαρακτηριστεί ως «φανατικοί» (‘bigots’), λόγω του ότι παραβαίνουν τους κανόνες ‘κατά του εκφοβισμού’ (‘anti-bullying rules’).
Το σχολείο μπορεί να κρατήσει επίσης στο αρχείο, το όνομα του μαθητή και την «παράβαση». Το ‘φακέλωμα’ ακολουθεί τον μαθητή όταν πηγαίνει στο Γυμνάσιο και τον συνοδεύει ακόμα και όταν ο μαθητής αλλάξει σχολείο.
Και αν κάποιο Πανεπιστήμιο ή κάποιος μελλοντικός εργοδότης απευθυνθεί στο σχολείο για να πληροφορηθεί την διαγωγή του μαθητή, ο ‘φάκελος’ με τα ‘περιστατικά’ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταστρέψει τη ζωή του παιδιού.
Τα στοιχεία για το έτος 2008-9 είχαν ληφθεί στο πλαίσιο του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας (‘Freedom of Information Act’) από το γκρουπ για τις ατομικές ελευθερίες, με την ονομασία ‘Manifesto Club’.
Έτσι, 29.659 ‘ρατσιστικά περιστατικά’ έχουν αναφερθεί από τα σχολεία στις τοπικές αρχές της εκπαίδευσης στην Αγγλία και την Ουαλία. Από αυτά, 10.436 ήταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 41 στο νηπιαγωγείο.
Ο Δήμος του Birmingham είχε τον υψηλότερο αριθμό, με 1.607 ‘κρούσματα ρατσισμού’. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα «ρατσιστικά» κρούσματα αφορούσαν μόνο λέξεις και ονόματα.
Ωστόσο, σε 51 περιπτώσεις ασχολήθηκε η αστυνομία, καθώς σχολεία ζήτησαν την βοήθεια αστυνομικών σε 38 περιστατικά, σύμφωνα με την έκθεση του Manifesto Club.
Σε ένα Δημοτικό, οι δάσκαλοι κατέγραψαν ένα περιστατικό όπου τρεις μαθητές της Τετάρτης Δημοτικού, είπαν σε έναν συμμαθητή τους ότι ήταν «γκέι» και δεν μπορούσε να παίξει μαζί τους.
Ο συντάκτης της έκθεσης του Μανιφέστο Κλαμπ, Adrian Hart, (φωτο), δήλωσε: «Αισθάνομαι ότι η ίδια η παιδική ηλικία βρίσκεται κάτω από επίθεση. Είναι απολύτως αλήθεια ότι αυτές οι πολιτικές παρερμηνεύουν εντελώς τα παιδιά.
«Η αναφορά ρατσιστικών συμβάντων δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός προβλήματος ρατσισμού στα σχολεία της Βρετανίας με τον να καταγράφουμε καθημερινά πειράγματα του προαυλίου, παιδικές προσβολές - το είδος δηλαδή των πραγμάτων που κάθε εκπαιδευτικός ξέρει ότι συμβαίνει εκεί έξω στο προαύλιο».
Η κυβέρνηση των Εργατικών απαίτησε το 2002 από τα σχολεία να παρακολουθούν και να αναφέρουν όλα τα κρούσματα ‘ρατσισμού’ στις τοπικές αρχές μετά την εισαγωγή του ‘Νόμου για Φυλετικές Σχέσεις’ (‘Race Relations Amendment Act), το 2000.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να καταγράφουν το όνομα του φερομένου ‘δράστη’ και του ‘θύματος’ και να περιγράφουν το συμβάν και την τιμωρία.
Τον Μάρτιο του 2007, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων για την Παιδεία κάλεσε τα σχολεία να καταγράψουν όλα τα είδη της παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένων θέματα που αφορούν ομοφυλόφιλους και άτομα με αναπηρία.
Οι Εκπαιδευτικές Αρχές, επίσης, άρχισαν να απαιτούν τα σχολεία να υποβάλλουν στοιχεία για ‘ομοφοβικά περιστατικά’, παράλληλα με ρατσιστικά περιστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου