Το σύνδρομο που προκαλείται από τη συχνή χρήση του Ιnternet αναλύει ο συγγραφέας Νίκολας Καρ
ΒΟΣΤΩΝΗ Η χρήση του Ιnternet και η εμμονή με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημιουργούν εθισμό στη διαρκή ροή πληροφοριών και εμποδίζουν τη συγκέντρωση του νου και τον στοχασμό οδηγώντας σε ένα σύνδρομο το οποίο ονομάζεται Διαταραχή Διάσπασης της Προσοχής (DΑD). Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλά είναι τα email μας τόσο πιο διασπασμένη είναι η προσοχή μας.
Ο Νίκολας Καρ, συγγραφέας του βιβλίου Στα ρηχά:Να τι κάνει το Ιnternet στο μυαλό μας, λέει ότι το βασικό ανθρώπινο ένστικτο για αναζήτηση νέων πληροφοριών και κοινωνική δικτύωση μας έχει εθίσει στο «εύκολο αλλά ρηχό» ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πολλοί υπάλληλοι γραφείου ελέγχουν τα e-mail τους ως και 30 φορές την ώρα.
«Εχουμε γίνει σαν τα ποντίκια σε εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας, σαν πειραματόζωα που πατάμε άσκοπα μοχλούς με την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε κάποια ψίχουλα κοινωνικής ή διανοητικής τροφής. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ακαταμάχητα τα ψηφιακά μηνύματα είναι η αβεβαιότητα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι κάποιο σημαντικό e-mail περιμένει να το ανοίξουμε, παρ΄ ό,τι ξέρουμε ότι τα περισσότερα μηνύματα που έρχονται online είναι ασήμαντα» λέει ο Καρ στο περιοδικό «Εsquire».
Δεν είναι ο πρώτος που φοβάται ότι η ψηφιακή εποχή μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις για την υγεία του εγκεφάλου μας. Τον περασμένο μήνα μία από τους πιο διαπρεπείς επιστήμονες που ειδικεύονται στον εγκέφαλο προειδοποίησε ότι η εμμονή με τα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Τwitter και το Facebook, μπορεί να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των ανθρώπων.
Η δρ Σούζαν Γκρίνφιλν τ πιστεύει ότι η συνεχής χρήση υπολογιστών και Ιnternet μπορεί να «καλωδιώνει με έναν άλλον τρόπο τον εγκέφαλο» μειώνοντας το διάστημα συγκέντρωσης της προσοχής μας.
Η νευροεπιστήμων λέει ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να βρίσκεται πίσω από την «ανησυχητική αύξηση» των κρουσμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΑDΗD) και την αύξηση στη χρήση του φαρμάκου Ritalin για τη θεραπεία της. Επιπλέον, η χρήση μηχανών αναζήτησης στο Ιnternet για να βρούμε πληροφορίες μπορεί στο μέλλον να εμποδίσει την ικανότητά μας για μάθηση.
Η Μαριάν Γουλφ, νευροεπιστήμων στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Μασαχουσέτη, προειδοποιεί ότι καθώς περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στους υπολογιστές μπορεί να χάσουμε κυκλώματα νευρώνων στον εγκέφαλό μας που ενισχύονται από την ανάγνωση βιβλίων και τη σκέψη για το περιεχόμενό τους.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου