Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Απαγόρευση της πώλησης των φαρμακευτικών βοτάνων
Μετά από οδηγία της Ε.Ε. το Γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να εισάγει στο νομικό καθεστώς της χώρας την απαγόρευση της απλής πώλησης των βοτάνων μετά την 1η Απριλίου 2011. Η οδηγία, που είναι προς όλες τις χώρες από 20.09.2010, απαιτεί τα φυσικά αυτά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.
Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια. Αφορά βέβαια και τα τροπικά βότανα που μέχρι τώρα εισάγονταν απλά σαν προϊόντα διατροφής.
Παράδειγμα το δικό μας τσάι του βουνού, που είναι γνωστό ότι κάνει καλό στο κρυολόγημα, για να το διαθέσει κανείς για αφέψημα(διατροφή) θα πρέπει να πάρει άδεια σαν φάρμακο πρώτα. Ποιος όμως και πως θα το κάνει αυτό; Προφανώς οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι ο απλός συλλέκτης που πάει στο Βουνό για να το μαζέψει.
Το βλέπουμε λοιπόν και αυτό: προϊόντα της φύσης, που μέχρι τώρα τους αποδιδόταν μια ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν θα χαρακτηρίζονται πια σαν διατροφικά, αλλά σαν φάρμακα. Μόνο όποιος μπορεί να εξασφαλίσει πατέντα για αυτά και στη συνέχεια προστατευόμενη εμπορική ονομασία, θα μπορεί να τα διαθέσει στην αγορά, προς μεγάλη ευχαρίστηση της φαρμακοβιομηχανίας(1).
Στη Γερμανία λοιπόν Κίνηση Πολιτών μάζευε μέχρι χθες 11/11/2010 υπογραφές για να τις μεταβιβάσει στο κοινοβούλιο, ώστε να μην ενσωματώσει την οδηγία στο δίκαιό της.
[η διεύθυνση που μαζεύει υπογραφές είναι του ίδιου του γερμανικού κοινοβουλίου και το κάνει υπό τύπον διαβούλευσης, γιατί φαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να ενσωματώσει την οδηγία και θέλει να μαζέψει υπογραφές, σαν επιχείρημα προς την Ε.Ε.
Η διεύθυνση που φαίνονται όλα αυτά είναι:https://epetitionen.bundestag.de/index.php?action=petition;sa=details;petition=14032
Εκεί μπορεί να δει κανείς(στα γερμανικά φυσικά)ότι υπάρχει και πανευρωπαϊκό μάζεμα υπογραφών με στόχο το 1.000.000 υπογραφές. ]
Στην Ελλάδα πιθανά να έχει ήδη ενσωματωθεί ή να πρόκειται να ενσωματωθεί στο δίκαιο, χωρίς κανείς να το πάρει είδηση. Είναι συνηθισμένη αυτή η πρακτική των κυβερνήσεων.
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου