Μ ια θαυμάσια έκδοση! «Ρεμπέτικο» -(το κακό βοτάνι)- ένα καταπληκτικό κόμιξ του David Prudhomme. Σημειώνει ο δημιουργός στον πρόλογό του:
«Ελληνας δεν είμαι, ούτε μουσικός κι ούτε καν καπνίζω.
Αλλά το ρεμπέτικο, αυτό το σύμπαν με το αναρχικό πνεύμα, με παρέσυρε από τότε που το ανακάλυψα.
Στην αρχή μού κίνησε το ενδιαφέρον το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε, μέσα στις κακόφημες γειτονιές, στις φυλακές, στους τεκέδες, στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Μετά σαγηνεύτηκα από τις μορφές του ρεμπέτικου, τους μουσικούς, τους ρεμπέτες, τους περιθωριακούς, αδέλφια στη δυστυχία και στην εξορία.
Ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία και τα παράλιά της, επιβίωσαν ζώντας σε παράγκες στα λιμάνια των μεγάλων πόλεων».
Λέει και λίγα ακόμα με λόγια στον πρόλογό του ο David Prudhomme κι αμέσως μετά αρχίζει ο χείμαρρος των εικόνων! Ζωγραφική με λόγια, όπως σε όλα τα μεγάλα κόμιξ. Μια εικαστική ραψωδία με την τέχνη του Prudhomme να απογειώνεται έως το επίπεδο της γλώσσας του σώματος -οι χάρτινες φιγούρες του έχουν την πλαστική ικανότητα της έκφρασης σκέψεων, συναισθημάτων, στάσης. Νομίζεις ότι κινούνται πάνω στο χαρτί, χορεύουν, ανασαίνουν.
Σκοτεινή εποχή που πάει για σκοτεινότερη.
Τέτοιες στιγμές η γελοιογραφία ανακαλείται εξ εφέδρων. Το γέλιο είναι όπλο, διότι είναι σκέψη.
Μακάρι τα πράγματα να πήγαιναν καλύτερα και οι γελοιογραφίες να έκαναν απλώς πλακίτσα.
Ομως μαζί με την κρίση, «επανήλθε» και η πολιτική. Κυρίως αυτή που τη διαχειρίζεται. Και, βεβαίως, η κριτική σε αυτήν τη διαχείριση με προεξάρχουσα τη γελοιογραφία. Ψάξτε τα βιβλιοπωλεία. Κυκλοφορούν ήδη Μητρόπουλος και ο άρτι εκδοθείς ΚΥΡ (από τον «Καστανιώτη») υπό μορφήν ημερολογίου, όπως κάθε χρόνο.
Με τα ανθρωπάκια του ΚΥΡ να μας λένε κάθε μέρα καλημέρα όλην την επόμενη χρονιά, το νέον έτος θα είναι αν όχι ευτυχές (λόγω ανωτέρας βίας), πάντως χαμογελαστό -έστω κατά στιγμές- με εκείνο το χαμόγελο που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι ματιές που ξέρουν η μία τι βλέπει η άλλη.
Από τις εκδόσεις «Α/συνέχεια» κυκλοφορεί επίσης και το άλμπουμ του εκλεκτού συναδέλφου Πάνου Μαραγκού («Εθνος») με τίτλο «Μαζί τα φάγαμε» - εν τέλει έγραψε ιστορία με αυτήν του τη φράση ο κ. Πάγκαλος. Μάλιστα, απ' ό,τι μαθαίνω (έχω κάτι άκρες με τους θεούς) η Ιστορία σκέφτεται αυτή ακριβώς η φράση να 'ναι η επιτύμβια του κυρ Πάγκαλου κατά το στυλ του γνωστού προηγούμενου: «Ω ξειν, αγγέλλειν Συβαρίταις...»
Τέλος με τρεις τίτλους «game over», «home sweet home» και «politicosaurus» χτυπάει ο πολυβραβευμένος στο εξωτερικό συνάδελφος Μιχάλης Κουντούρης («Ελεύθερος Τύπος») από τις εκδόσεις «Kasseris», εν Ρόδω εδρεύουσες - ελπίζω να μην αφήσουν την Αθήνα παραπονεμένη από αντίτυπα.
.....................................................
Με την ευκαιρία, ψάξτε τα βιβλιοπωλεία για παλαιότερα άλμπουμ γελοιογράφων, του Ηλία Μακρή, του Ανδρέα Πετρουλάκη, του Γιάννη Ιωάννου, του Solup, του Γιάννη Καλαϊτζή, για να αναφέρω μόνον λίγους και ενδεικτικώς, θα εκπλαγείτε διαπιστώνοντας πόσον επίκαιρα είναι. Και πόσο καλό κάνουν στην υγεία. Ψυχική και πνευματική, διότι για τη σωματική φροντίζει το αφεντικό -να έχετε ένα πιάτο φαΐ και (να) έχει ο Θεός (καλά τον Γιωργάκη που μας το εξασφάλισε). Αμήν.
«Καλά Χριστούγεννα» σε όλους μας όπως μας ευχήθηκε και ο εν λόγω Γιωργάκης πέρσι το Πάσχα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου