Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η Πάτρα, «πειραματόζωο» του πολυπολιτισμού

261210-patraH Ιταλία τους στέλνει πίσω, η Τουρκία αρνείται να τους προωθήσει στις πατρίδες τους και ο νέος δήμαρχος Πάτρας, ετοιμάζεται να τους φιλοξενήσει μόνιμα. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και ο Θεός βοηθός...

Το πείραμα της Πάτρας...
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος δήμαρχος Γιάννης Δημαράς ετοιμάζεται να ζητήσει σύντομα την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για τη μόνιμη εγκατάσταση των χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην περιοχή. Δημιουργώντας μόνιμο οργανωμένο καταυλισμό για αρχή, κοντά στο λιμάνι της Πάτρας, με έξοδα του δημοτών φυσικά. Και δεν πρόκειται για ένα από τα γνωστά πολυπολιτισμικά πειράματα. Είτε πετύχει το πείραμα είτε όχι, οι πολίτες της Πάτρας δεν θα ερωτηθούν. Η εξέλιξη αυτή βεβαίως αναμένεται να προκαλέσει τις θυελλώδεις αντιδράσεις των Πατρινών. Δεν είναι όμως ο κ. Δημαράς ο οποίος συνέλαβε πρώτος την ιδέα. Η πρώτη που μίλησε για μόνιμη εγκατάσταση των λαθρομεταναστών στην Πάτρα, είναι η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή της για το θέμα, υποσχέθηκε την ανέγερση κατοικιών για τους λαθρομετανάστες. Προφανώς, ο έντονος προβληματισμός των Πατρινών δεν απασχολεί ούτε τη νέα διοίκηση του δήμου, ούτε και την κ. Νταλάρα φυσικά. Προκύπτει από τη στάση της Ιταλίας να επιστρέφει πίσω στην Πάτρα όσους λαθρομετανάστες συλλαμβάνει, αλλά και την πάγια θέση της Τουρκίας να μην δέχεται να τους προωθήσει στις πατρίδες τους.

Τότε κανείς δεν υποψιαζόταν τίποτα...

Οι πρώτοι λαθρομετανάστες εμφανίστηκαν στην Πάτρα το 1996. Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά το 2001 από την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Από το 2008, άρχισαν να καταφθάνουν μεταξύ άλλων και Σομαλοί. Για να έχουν άμεση πρόσβαση στο λιμάνι, το 1996 δημιουργήθηκε στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ ένας μικρός καταυλισμός. Οι κάτοικοι όμως απαίτησαν να απομακρυνθούν και έτσι μεταφέρθηκαν σε κατασκηνώσεις. Εγκατέλειψαν όμως γρήγορα τις κατασκηνώσεις και επέστρεψαν στο λιμάνι και το 1998 δημιούργησαν δεύτερο καταυλισμό. Σήμερα υπάρχουν τρεις καταυλισμοί σε απόσταση 800 μέτρων περίπου μεταξύ τους, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Στον ένα καταυλισμό ζουν μόνο Αφγανοί, στο δεύτερο μόνο Σομαλοί και στον τρίτο όλοι οι υπόλοιποι, Παλαιστίνιοι, Κούρδοι, Ασιάτες, κ.α. Σε κάθε καταυλισμό υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1200 άτομα. Αρκετοί ακόμα ζουν διασκορπισμένοι σε ελεύθερα οικόπεδα, ερειπωμένα σπίτια και αλλού, μέσα στην πόλη. Γιατί η Πάτρα; Το λιμάνι της Πάτρας λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία, αλλά και της ανύπαρκτης φύλαξης του λιμανιού, αποτελεί πόλο έλξης λαθρομεταναστών με προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης. Και διευκολύνει αφάνταστα τους δουλεμπόρους της Ανατολής να θησαυρίζουν. Με αμοιβή αρκετών χιλιάδων δολαρίων ανά άτομο, αναλαμβάνουν να περάσουν από τα ελληνικά σύνορα προς την Πάτρα ορδές παράνομων μεταναστών. Από εκεί, με τη βοήθεια του δουλεμπορικού δικτύου ή και μόνοι τους, κρύβονται σε φορτηγά που αποβιβάζονται με τα πλοία της γραμμής στην Ιταλία.

Βία και απόγνωση

Η κλιμάκωση της βίας και της εγκληματικότητας στην Πάτρα δεν έχει προηγούμενο. Οι πολίτες ζουν καθημερινά με τον φόβο μιας επίθεσης σε βάρος τους για λίγα ευρώ, ενώ βλέπουν την αξία της περιουσίας τους να μειώνεται δραματικά όλο και περισσότερο από την υποβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών. Πλέον των καταστροφών που καλούνται συχνά να αποκαταστήσουν έπειτα από τις οδομαχίες μέσα στην πόλη. Οι συχνές συγκρούσεις ομάδων Αφγανών και Σομαλών μεταξύ τους και όλων εναντίον όλων για τον έλεγχο των καλύτερων σημείων από τα οποία παρακολουθούν τα πλοία και τα φορτηγά προς στο λιμάνι δεν έχουν τέλος, γίνονται όλο και πιο βίαιες..

Aγρια επεισόδια με μολότoφ, μαχαίρια και λοστούς - Αστυνομία πουθενά...

Την περασμένη Πέμπτη η απαίτηση των Αφγανών, όλοι οι υπόλοιποι, Σομαλοί, Παλαιστήνιοι, Κούρδοι, Ασιάτες, κ.α. να τους πληρώνουν 50 ευρώ κάθε φορά για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στο λιμάνι, μετέτρεψε έναν καυγά μερικών ατόμων σε γενικευμένη σύγκρουση εκατοντάδων λαθρομεταναστών μεταξύ τους με μολότωφ, σιδηρολοστούς, μαχαίρια και πέτρες στους κεντρικότερους δρόμους γύρω από το λιμάνι. Με τους Πατρινούς να παρακολουθούν μουδιασμένοι τα σπασμένα καταστήματα και τα αυτοκίνητα τους και την Αστυνομία να μην έχει να στείλει μια διμοιρία ΜΑΤ να απομακρύνει τους ταραξίες... Ένα περιστατικό ακόμα το οποίο δεν έπαιξε καθόλου στα αθηναϊκά media είναι και το εξής... 250 περίπου λαθρομετανάστες προ ημερών πάλι, οπλισμένοι με ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια και πέτρες βγήκαν από τον καταυλισμό και όρμησαν να κρυφτούν σε επιβατηγό πλοίο της ΑΝΕΚ που θα εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής Πάτρα -Αγκόνα και είχε ανοίξει την μπουκαπόρτα για να υποδεχθεί τους επιβάτες. Οι ελάχιστοι υπάλληλοι της εταιρίας δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το λεφούσι και κάλεσαν τις Αρχές. Πέντε ώρες οι άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας ξετρύπωναν τους λαθρομετανάστες μέσα από το πλοίο χωρίς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, να καταφέρουν να τους βρουν όλους. Μέχρι το μηχανοστάσιο είχαν κρυφτεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: