Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Δήλωση Πατριάρχου Σερβίας Ειρηναίου για την καθαίρεση του επισκόπου Αρτεμίου

Σχετικά με την καθαίρεσι του Σεβασμιωτάτου επισκόπου Αρτεμίου ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος χθές δήλωσε τα εξής:

"Η Συνοδος της Ιεραρχίας όχι μόνο δύναται να καθαιρέσει τον επίσκοπο, αλλά είναι και το μόνο όργανο της Εκκλησίας που έχει δικαίωμα να το κάνει. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι το κορυφαίο διοικητικό και δικαστικό σώμα της Σερβικής Εκκλησίας και ώς τέτοιο είναι επάνω από το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας η οποία απαρτίζεται από όλους τους Αρχιερείς δικάζει τους επισκόπους και ο πρώην επίσκοπος Αρτέμιος το γνωρίζει πολύ καλά. Όταν δεν συνεδριάζει η Σύνοδος της Ιεραρχίας και οι ανάγκες απαιτούν την καταδικαστική απόφαση/ετυμηγορία, είναι δυνατόν ο επίσκοπος να δικάζεται από τους 12 Αρχιερείς οι οποίοι ορίζονται. Εντούτοις όταν συνεδριάζει η Ιεραρχία, αυτή μεταβάλλεται σε Δικαστήριο και έγκυρα/νόμιμα καταδικάζει τον επίσκοπο. Δεν υπάρχει δυνατότης έκκλητου διότι η Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι το κορυφαίο σώμα της Εκκλησίας.... Απλούστατα, τον πρώην επίσκοπο Αρτέμιο κατεδίκασαν όλοι οι πάροντες Αρχιερείς στην Ιεραρχία, οι οποίοι είναι τριπλάσιοι απ' ότι θα ήταν στο Δικαστήριο. Ένα παράδειγμα της δυνάμεως της Συνόδου της Ιεραρχίας είναι η παύση και η καθαίρεσι του πρώην Πατριάρχου Ιεροσολύμων το 2005. Τον απήλαξε από τα καθήκοντα η Ιεραρχία, και μετά τον καθήρεσε και τον έκανε μοναχό" http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/98777/Artemije-kod-Konuzina .

Πηγή: ΘΕΟΛΟΓΟΣ στις 23.11.10

Σχόλιο: Αναρτημένο στα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Ατυχής προσπάθεια του Πατριάρχη να παρουσιάσει την παράνομη και αντικανονική απόφαση καθαίρεσης του επισκόπου Αρτεμίου ως σύννομη και κανονική.

Όποιο κι αν είναι το αρμόδιο να δικάσει σώμα, είτε εκκλησιαστικό δικαστήριο 12 επισκόπων είτε η Ιεραρχία στο σύνολό της, ποια δίκη γίνεται χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και την απολογία του κατηγορουμένου;


Τα "αποφασίζομεν και διατάζομεν" δεν αποτελούν δικαστική μέθοδο ούτε για την εκκλησιαστική ούτε για την κοσμική δικαιοσύνη.


Η αποστέρηση δε του δικαιώματος προσφυγής σε κάποιο "εφετείο" ή το έκκλητο, όπως συνήθως λέγεται στην εκκλησιαστική διακιοσύνη, δείχνει ότι η απόφαση είναι προκατασκευασμένη και η δίκη στημένη.


Ας μην ξεχνάει ο Πατριάρχης ότι στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει ούτε αλάθητος Πάπας ούτε και αλάθητη Σύνοδος. Σύνοδοι κατεδίκασαν και στο παρελθόν μεγάλους Αγίους. Αλλά οι αποφάσεις τους ούτε Ορθόδοξες, ούτε κανονικές και σύννομες ήταν. Αυτές οι Σύνοδοι είναι γνωστές ως ληστρικές. Μήπως τέτοιας ληστρικής Συνόδου ηγείται ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: