Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ανεπίτρεπτη παρεκτροπή του κ. Πάγκαλου

Πλήρως απομονωμένος έχει βρεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά τις δηλώσεις του για τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες θεωρεί ένα «από τα πλέον αντιπαραγωγικά τμήματα της δημόσιας διοίκησης». Δεν ήταν μόνο οι αντιδράσεις από αξιωματικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Αστυνομίας. Ούτε οι φωνές διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση. Σαφέστατες αποστάσεις από τις δηλώσεις του κράτησε και ο υπουργός 'Aμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνοντας μάλιστα με νόημα ότι αυτός εκφράζει την κυβερνητική πολιτική σε ότι αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις.



Η απάντηση στις δηλώσεις Πάγκαλου του Ναυάρχου ε.α. Νίκου Παππά, κυβερνήτη του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλος» το οποίο το 1973 κατέφυγε στην Ιταλία σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς απαντάει στον Θόδωρο Πάγκαλο
:
Τον σημερινό Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, γιό του παλαίμαχου του Β’ΠΠ αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας Γεώργιου Πάγκαλου, ανεψιό του Ναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Θησέα Πάγκαλου και εγγονό του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, γνωρίζω προσωπικά, τον θεωρώ φίλο μου και θαυμάζω την ιδιαίτερη ευφυΐα και καλλιέργειά του. Απορώ, όμως, για την αδυναμία του να χαλιναγωγήσει την παρορμητικότητά του που τον οδηγεί σε ανεπίτρεπτες παρεκτροπές.
Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας –με την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης- την επικαιρότητα σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, συνεχίζοντας την υποβάθμιση και ευτελισμό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων –που ως τάση κυριαρχεί κατά τη μεταπολίτευση- χαρακτήρισε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ως τους πλέον αντιπαραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί έρχονται να προστεθούν σε άλλους κατά καιρούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από πρωτοκλασάτα στελέχη της πολιτικής.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της απαξίωσης αυτής είναι και το γεγονός ότι από το 1974 οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων παίρνουν σήμερα τον βασικό μισθό Πρωτοδίκη και ανάλογα απαξιωμένοι είναι οι μισθοί των κατώτερων βαθμοφόρων.
Σημειώνω απλά, για την ενημέρωση του κ. Πάγκαλου ότι, κατά τη διάρκεια της επτάχρονης τυραννίας 67-74 η πλειονότητα των στελεχών των ΕΔ που αντιστάθηκαν σ’ αυτήν υπέστησαν βαρύτερες επιπτώσεις από εκείνες των αντιστασιακών πολιτών. Και στο στέριωμα της ακλόνητης πια Δημοκρατίας μας, που όλοι απολαμβάνουμε –και περισσότερο οι στεγαζόμενοι στο ναό της- συνέβαλαν τα μέγιστα και οι Ε.Δ.
Εάν ο κ. Αντιπρόεδρος μπορούσε να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κινδύνους για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της, όπως π.χ. το Λουξεμβούργο, ας «κλείσει» τους αντιπαραγωγικούς κλάδους περικόπτοντας τις αμυντικές δαπάνες και εκποιώντας τους άχρηστους εξοπλισμούς προς όφελος άλλων κοινωφελών τομέων… Εάν νομίζει ότι διατρέχουμε κινδύνους ας φροντίσει να μην απαξιώνει έτσι πρόχειρα και υβριστικά τα στελέχη από τα οποία απαιτεί το μέγιστο προσφέροντάς τους το ελάχιστο , και ας αναλογιστεί σε ποια Ελλάδα θα μιλούσε σήμερα χωρίς την …αντιπαραγωγικότητα των στρατιωτικών και της δικής του οικογένειας.


Βιογραφικό Νίκου Παππά
Ο Νίκος Παππάς πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό και στην οργάνωση του Κινήματος του Ναυτικού τον Μάιο του 1973 εναντίον της δικτατορίας. Το σχέδιο του κινήματος προέβλεπε την άφιξη του Στόλου στη Σύρο και την πρόσκληση όλων των πολιτικών στο νησί για τον σχηματισμό Πολιτικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Όταν τα σχέδια των Κινηματιών αποκαλύφθηκαν και το Κίνημα δεν μπόρεσε να εκδηλωθεί, ο Αντιπλοίαρχος τότε Νίκος Παππάς, Κυβερνήτης του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ, εγκατέλειψε την Νατοϊκή Άσκηση στην οποία συμμετείχε το πλοίο και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του κινήματος στη διεθνή σκηνή. Από το σύνολο του πληρώματος που ήθελε να τον ακολουθήσει, επέλεξε 30 από τους νεότερους, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Η απόφασή του πυροδότησε τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της χούντας και, εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε το συντριπτικότερο χτύπημα στη δικτατορία. Ο Νίκος Παππάς γεννήθηκε στη Κύμη Ευβοίας, θαλασσινός από τα γενοφάσκια του διέπρεψε στη θάλασσα και έγραψε τη δικιά του Ιστορία σε όλες τις βαθμίδες της σταδιοδρομίας του. Διετέλεσε επί πενταετία Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση Γρίβα και στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα, τιμήθηκε από την επίσημη Πολιτεία, την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη αλλά και από τους απλούς πολίτες σε όλη την έκταση της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: