Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η λύση του προβλήματος

http://panosz.files.wordpress.com/2010/11/j.jpg
Το ελληνικό πρόβλημα θα τελειώσει όταν από τις ελληνικές τράπεζες θα εκταμιευτούν από τους καταθέτες 20-25 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου των καταθέσεων για να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το περιβάλλον στην ελληνική οικονομία να καταστεί αναλόγως ελκυστικό.


Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα εξόδου καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες λόγω ανησυχίας για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.


Kώστας Στούπας

Σηκώνουν χρήματα από τις τράπεζες...

Η παρακάτω επιστολή αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του θέματος που είχε ο μέσος όρος των επιστολών που έλαβε η στήλη τις τελευταίες μέρες.

Κε Στούπα,
Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση και θα ήμουν ευγνώμων να είχα μια απάντηση. Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι πάρα πολύ για την ελληνική οικονομία, επειδή δεν έχω εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που είναι στη βουλή.

Έχοντας δουλέψει 38 συναπτά έτη κατόρθωσα, μέσα από οικονομίες και σωστές επενδυτικές επιλογές, να μαζέψω κάποια χρήματα. Τώρα όμως φοβάμαι ότι, έτσι όπως ενεργούν οι πολιτικοί μας, θα τα χάσω. Γιατί η μικροπολιτική ιδιοτελής νοοτροπία τους θα οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική εξαθλίωση.

Θα ήθελα λοιπόν να μου υποδείξετε πως θα μπορέσω να βγάλω ένα κεφάλαιο της τάξεως των 300.000 ευρώ σε τράπεζες εξωτερικού, όχι υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών. Πως μπορώ να ανοίξω λογαριασμό στο εξωτερικό;

Ευχαριστώ
ΤΤ

Απάντηση: Αγαπητέ φίλε είναι πολύ εύκολο να ανοίξεις ένα λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα του εξωτερικού μέσω διαδικτύου, με ένα τηλεφώνημα ή με το να πας εκεί. Στη συνέχεια, με τον αριθμό λογαριασμού ΙΒΑΝ δίνεις μια εντολή στην τράπεζά σου να σου μεταφέρει τα χρήματα εκεί.

Αν το κάνεις αυτό όμως, αυξάνεις τη πίεση και την πιθανότητα κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας με επιπτώσεις στη ζωή σου και τη ζωή των παιδιών σου. Ο ίδιος δεν συμφωνώ με αυτή την πρακτική για λόγους ηθικούς αλλά και ρεαλιστικούς.


Κατά πρώτον, όλη ιστορία αγαπητέ, μοιάζει σαν κάποιος να έχει κηρύξει τον πόλεμο στη χώρα και εμείς να επιλέγουμε να φύγουμε στο εξωτερικό για σπουδές ή απλώς επειδή μπορούμε να το κάνουμε.


Κατά δεύτερον, ευτυχώς για εμάς η κρίση του ελληνικού χρέους και του οικονομικού μοντέλου συνέπεσε με μια παγκόσμια κρίση χρέους και σημαντική κρίση της ευρωζώνης. Σήμερα οι πιθανότητες να διαλυθεί η ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια είναι περισσότερες από πέρυσι και πολύ περισσότερες από πρόπερσι.


Ας μη γελιόμαστε, η διάλυση της ευρωζώνης θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωση αυτή δεν ξέρω που θα μπορούσαν να είναι ασφαλείς οι οικονομίες σου.


Θεωρώ πιθανό ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια προσπάθεια για συνολική επίλυση του προβλήματος της κρίσης χρέους.

Αυτή η επίλυση θα περιλάβει και τη χώρα μας που έχει ένα δημόσιο χρέος δύσκολα διαχειρίσιμο.

Για την Ευρωζώνη, τα επόμενα χρόνια, υπάρχουν οι δυνατότητες να διαλυθεί ή να προχωρήσει με ένα άλμα σε μια μορφή ολοκλήρωσης της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Θεωρώ το δεύτερο πιθανότερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: