Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
Βλαστικά κύτταρα «χτίζουν» γερούς μυς
Δοκιμές σε ποντίκια που είχαν υποστεί μυϊκούς τραυματισμούς έδειξαν ότι οι μύες «ανάρρωσαν» και έγιναν διπλάσιοι σε μέγεθος
ΣΙΚΑΓΟ Η έγχυση βλαστικών κυττάρων σε ποντίκια που είχαν υποστεί μυϊκούς τραυματισμούς έκανε τους τραυματισμένους μυς να «αναρρώσουν» και να γίνουν διπλάσιοι σε μέγεθος μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Μάλιστα τα ποντίκια που απέκτησαν μετά την παρέμβαση μυϊκό σύστημα... του Μighty Μouse, του σούπερ ποντικού των καρτούν, παρέμειναν δυνατά και «φουσκωτά» για το υπόλοιπο της ζωής τους, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Κολοράντο στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine».
Αν τα αποτελέσματα αυτά αποδειχθεί ότι μπορεί να ισχύουν και για τον άνθρωπο, αναμένεται να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για ασθένειες που «πλήττουν» τους μυς, όπως η μυϊκή δυστροφία. Ισως το νέο επίτευγμα οδηγήσει επίσης και σε παρεμβάσεις που θα κάνουν τους ανθρώπους να αντιστέκονται στη φυσική φθορά των μυών που εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου, σημειώνουν οι αμερικανοί επιστήμονες. «Επρόκειτο για ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα. Είδαμε ότι τα μεταμοσχευμένα βλαστικά κύτταρα μετατρέπονται σε μυϊκά και χαρίζουν αντίσταση στη γήρανση των μυών, κάνοντάς τους να διατηρούν τη δύναμη και τη μάζα τους» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Μπράντλι Ολγουιν.
Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε με νεαρά ποντίκια που εί χαν υποστεί τραυματισμούς στα πόδια. Οι ειδικοί ενέχυσαν στα ζώα μυϊκά βλαστικά κύτταρα τα οποία είχαν ληφθεί από άλλα νεαρά ποντίκια.
Οπως προέκυψε, η έγχυση των κυττάρων όχι μόνο οδήγησε σε αποκατάσταση των τραυματισμών αλλά και σε αύξηση του μεγέθους των μυών κατά 170%. Αν και οι επιστήμονες πίστευαν αρχικώς ότι οι αλλαγές αυτές θα ήταν παροδικές, αποδείχθηκε ότι διήρκεσαν για ολόκληρη τη ζωή των πειραματόζωων (το προσδόκιμο ζωής τους είναι περί τα δύο χρόνια).
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι η διεξαγωγή της διαδικασίας σε υγιείς μυς δεν φάνηκε να δίνει τα ίδια αποτελέσματα, γεγονός που μαρτυρεί ότι είναι σημαντικό η έγχυση να γίνεται σε τραυματισμένες περιοχές ώστε να υπάρχει αποκατάσταση και ανάπτυξη των μυών.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ανακαλύψουν μελλοντικά φάρμακα ή και συνδυασμούς φαρμάκων που θα μιμούνται τη συμπεριφορά των μεταμοσχευμένων βλαστικών κυττάρων.
Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι παρά τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα στα ποντίκια, ο δρόμος από το ποντίκι ως τον άνθρωπο είναι μακρός.
Οι επιστήμονες από το Κολοράντο ξεκινούν τώρα πειράματα με έγχυση μυϊκών βλαστικών κυττάρων ανθρώπων ή μεγάλων ζώων σε ποντίκια προκειμένου να ανακαλύψουν αν θα εμφανιστεί αντίστοιχη βελτίωση.
πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου