Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

NANOΝΕWS

Τι είναι; Οχι, δεν είναι ομπρέλα, ούτε ασιατική βεντάλια. Είναι η φωτογραφία ενός νούφαρου που έχει ληφθεί κάτω από την επιφάνεια του νερού έτσι ώστε να φαίνεται το κοτσάνι του.


Οικοσυστήματα σε μετρητά!

Πόσο αποτιμάται η αξία των διαφορετικών «οικοπέδων» της Γης σε σχέση με το τι προσφέρουν στο περιβάλλον; Αυτό επιχειρεί να αποτυπώσει η Μελέτη της Οικονομίας των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας (ΤΕΕΒ).

$1.195.000 Ακριβότερο «οικόπεδο» οι κοραλλιογενείς ύφαλοι γιατί τονώνουν τον τουρισμό, προστατεύουν από καταιγίδες και είναι φυτώρια ψαριών.

$215.000 Δεύτερα σε αξία τα δέλτα των ποταμών.Χρήσιμα στον καθαρισμό των αποβλήτων, στην προστασία από καταιγίδες και φυτώρια ψαριών.

ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΙΣ
«... βράσε όρυζα»
Την κλασική αυτή φράση χρησιμοποιούν αρκετοί συν-Ελληνες όταν θέλουν να εκφράσουν πιο κόσμια την απογοήτευσή τους για κάτι. Εμείς εδώ αναφέρουμε μια εκδοχή για την ιστορική προέλευσή της (δανεισμένη από ένα παλαιό βιβλίο του Τάκη Νατσούλη),προσθέτοντας και τις αναπόφευκτες προεκτάσεις...

Βαλκανικοί πόλεμοι: ένα ελληνικό τάγμα αποκομμένο από τους υπολοίπους προελαύνει στο βουλγαρικό έδαφος με πενιχρότατα εφόδια και το μόνο φαγητό που παρέχεται είναι σκέτο βρασμένο ρύζι.Στο χωριό Λάμπροβο οι πεινασμένοι στρατιώτες κάνουν επιδρομή στους ορνιθώνες και μαζεύουν κότες για να τους κάνει ο μάγειρος Εμμανουήλ Αναπλιώτης επιτέλους κάτι καλύτερο,αλλά ο εντιμότατος ταγματάρχης Αγγελάκης διατάσσει να επιστραφούν οι... αιχμάλωτες, οπότε από κάποια απογοητευμένα χείλη ακούστηκε η φράση: «Μανώλη, βράσε όρυζα (και πάλι)». Εδώ λοιπόν προστίθεται εκ μέρους μας και η εξής πραγματολογική παρατήρηση: Το ρύζι το αποφλοιωμένο δεν είναι, ως γνωστόν, η καλύτερη τροφή, αφού ο φλοιός περιέχει πολλά και πολύ χρήσιμα συστατικά. Ωστόσο, όπως παρατηρεί στο βιβλίο του «Η αναίμακτη επανάσταση» ο Tristram Stuart,«ενώ οι ευρωπαϊκοί στρατοί κουβαλούσαν τα αναρίθμητα και βαρύτατα βαρέλια με παστό κρέας, οι στρατιώτες της Ανατολής, Ινδοί και Μογγόλοι ήταν από το 1600 ακόμη σε πολύ καλύτερη φόρμα με προμήθειες που περιελάμβαναν φακές και ρύζι».Οπότε οι έλληνες στρατιώτες της εποχής υπήρξαν τυχεροί στην ατυχία τους.

Gliese 581 g... αγνοείται!
Ως πριν από λίγο πιστεύαμε ότι βρέθηκε η καινούργια Γη.Η κάπως μυστηριώδης ονομασία για πλανήτη Gliese 581 δηλώνει τον αστέρα,με δικό του «ηλιακό» σύστημα,ενός καταλόγου φτιαγμένου το 1957 από τον γερμανό αστρονόμο Βίλχελμ Γκλίζε που γύρω του, μεταξύ άλλων,περιστρέφεται ο πλανήτης με την επισήμανση g και σε αυτόν θεωρείται ότι υπάρχουν τρεχούμενα νερά και θερμοκρασίες ανάλογες με αυτές της Γης.Ουάου! Το ότι βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά και κάθε έτος φωτός αντιστοιχεί περίπου σε 1 τρισεκατομμύριο χιλιόμετρα το είχαμε αφήσει να το σκεφθούμε λίγο αργότερα.

Και καλά κάναμε,διότι κάποιοι ελβετοί αστρονόμοι (δεν είναι ανέκδοτο) είπαν «Πού ΄ν΄ τος αυτός;» σε συνέδριο στο Τορίνο,εννοώντας ότι αναζητούν τον συγκεκριμένο πλανήτη και δεν τον βρίσκουν.Και άλλοι είπαν ότι, αντί για φωτεινές ακτίνες,ο ήλιος του πλανήτη αυτού στέλνει ακτίνες Ρέντγκεν.Και τώρα το ξαναψάχνουν το θέμα και μάλλον θα πούμε ότι δεν θα πάρουμε.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί τα περιστέρια που βλέπω στον Αγνωστο Στρατιώτη περπατούν έτσι κορδωμένα και κουνούν συνέχεια το κεφάλι τους εμπρός- πίσω;
Δεν είναι πάντως γιατί μιμούνται τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς. Ούτε επειδή, όπως επιμένουν οι παλαιότεροι, αν δεν έκαναν έτσι θα έπεφταν προς τα εμπρός- για λόγους ισορροπίας δηλαδή στο βάδισμά τους.Η αιτία είναι η ανάγκη να εστιάζουν κάθε φορά σε κάτι που έχει κινήσει την προσοχή τους. Εμείς εστιάζουμε και παρακολουθούμε, όταν βρισκόμαστε σε ένα όχημα εν κινήσει, κάποιο σημείο ακίνητο έξω μόνο με τα μάτια μας. Γιατί είναι πολύ πιο ευκίνητα από αυτά του περιστεριού. Εκείνο, όμως, επειδή είναι αναγκασμένο και να περπατάει, έχοντας κρατήσει για λίγο το κεφάλι του ακίνητο αμέσως μετά πρέπει να ακολουθήσει το υπόλοιπο σώμα που έχει ήδη προχωρήσει και γι΄ αυτό σπρώχνει το κεφάλι του προς τα εμπρός.Ακόμη και αν πάρει κάποιος το περιστέρι στην παλάμη του και προχωρήσει με κάποια ταχύτητα, θα διαπιστώσει αυτή την παλινδρομική κίνηση της κεφαλής, η οποία επομένως δεν οφείλεται στο περπάτημα και στην ισορροπία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: