Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Οδοιπορικό στη Πρασιά

(μέρος τρίτο)

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μέσα από τους συνοικισμούς της Πρασιάς,
αφήνουμε το ιστορικό Βασιλέσι και επανερχόμαστε στη διασταύρωση των Φουσιανών συνεχίζοντας προς Πρασιά ή Κυπαρίσσι.

Περνάμε από τη σιδερένια γέφυρα του ποτραμού Πρασιώτη και μετά από ένα χιλιόμετρο στη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά.

Με δύο μικρές ανηφορικές στροφές βρισκόμαστε στην Πλατεία του συνοικισμού.

Η πλατεία είναι τεράστια και στη μέση της δεσπόζει ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως.Πρόκειται για Βασιλική με ανεξάρτητο τρούλο, όπου και το καμπαναριό της.
Στη Πλατεία γίνονται πολλές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Μια από αυτές είναι και η γιορτή του καλαμποκιού τον Αύγουστο.

Από την κεντρική πλατεία το δέντρο Κυπαρίσσι απέχει μόνο 100 μέτρα .Πρόκειται για γιγάντιο δέντρο με ύψος 35 μέτρα και περίμετρο στη βάση του κορμού του 7 μέτρα.

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Πρασιάς. Συνδέθηκε κυρίως με την προφητεία του Αποστόλου και Μάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού για την απελευθέρωση του γένους μας από τον τούρκικο ζυγό. Έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με κατεύθυνση ανατολική συνεχίζουμε και στα δύο χιλιόμετρα προσεγγίζουμε το πλάτωμα του Αι Λιά. Ακόμα σώζονται τα ερείπια του μικρού ναού του Προφήτη Ηλία που στα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε αντρικό μοναστήρι αλλά και στο περίγυρό του κατέλυσε ο Πατροκοσμάς ,που συγκέντρωσε τους κατοίκους των χωριών μας για να τους στηρίξει πνευματικά και ηθικά με το φλογερό κήρυγμά του και τα θαύματα που επί τόπου πραγματοποίησε

Από το σημείο αυτό με τα πόδια μπορούμε σε ౩౦౦ μέτρα να φθάσουμε στο μικρό ύψωμα που ονομάζεται “Κάστρο”.Εκεί σύμφωνα με τις παραδόσεις βρίσκονταν το κάστρο της αρχαίας πόλης ,υπήρχε ναός,οικήματα,νεκροταφείο και ήταν χτισμένο σε στρατηγικό σημείο μιας και ο θεατής βλέπει προς όλες τις κατευθύνσεις και ελέγχει όλες τις κινήσεις.

Από το πλάτωμα του Αι Λιά αριστερά κινούμενοι με το αυτ/το φθάνουμε σε δύο λεπτά στον επάνω μαχαλά της Πρασιάς. Εκεί υπάρχουν ακόμη δύο ναοί με τοιχογραφίες και χρονολογίες από το 1650 περίπου. Είναι ο ναός της Γέννησης του Χριστού <<Χστός>> και ο ναός του Αγίου Νικολάου.
Εκεί τα παλιά χρόνια στο κοιλώδες του εδάφους σχηματίζονταν από τη βροχή μικρές λιμνούλες.Ψηλότερα μέχρι τη θέση Κούτσουρο βλέπουμε σκορπισμένα σπίτια και καλύβες.Πρόκειται ίσως για το ψηλότερο οικισμό του Δήμου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: