Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν σε παράγκες, οι περισσότεροι από αυτούς σε άθλιες συνθήκες. Ο αριθμός τους προβλέπεται να μεγαλώσει – σε λίγα χρόνια θα είναι 1,4 δισεκατομμύρια. Όλοι αυτοί είναι μακριά; Σχεδόν… Γιατί έχουμε κι εμείς στην πλούσια Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις παραγκουπόλεις μας. Μια από αυτές είναι ο καταυλισμός των Ρομά στην Περαία.
Ο καταυλισμός δεν είμαι μεγάλος: 44 οικογένειες, 400 άτομα περίπου μένουν μόνιμα – περιστασιακά ο πληθυσμός αυξάνει (μέχρι 1000 άτομα, λένε) γιατί ο χώρος χρησιμοποιείται από περαστικούς Ρομά, αναλόγως με τις ανάγκες του εμπορίου.
Αλλά οι περαστικοί είναι περαστικοί – ας μείνουμε προς το παρόν στους μόνιμους.
Ο καταυλισμός μιλάει από μόνος του: υπάρχει φτώχεια, υπάρχει στέρηση, υπάρχουν βασικές ανάγκες ακάλυπτες, αλλά δεν υπάρχει εξαθλίωση. Αντίθετα, όποιος μιλήσει με τους γείτονές μας Ρομά θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για χαμογελαστούς και αξιοπρεπείς ανθρώπους.
Ασχολούνται, σχεδόν όλοι, με την «ανακύκλωση» (το λένε οι ίδιοι). Είναι δηλαδή παλιατζήδες: καθαρίζουν σπίτια και αυλές από παλιές συσκευές – και από ο,τιδήποτε έχει μέταλλο. Με το χαρτί δεν ασχολούνται, γιατί έχει πολύ χαμηλή ανταλλακτική αξία. Δε δουλεύουν μόνο στην περιοχή μας, αλλά σε όλους τους γύρω νομούς. Έχουν αγροτικά, άδειες οδήγησης, ΑΦΜ – και η Τροχαία τους ταράζει στις κλήσεις. Τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν πάνε στο στρατό. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες Ρομά είναι αγράμματοι – για τις γυναίκες δεν το συζητάμε καν.συνέχεια εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου