Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστροφή στο χωριό!

Ελληνες εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής

Η παγκόσμια ιστορία είναι και ένα αφήγημα μεταναστεύσεων. Ανθρωποι αφήνουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν και να εργαστούν, ενώ άλλοι εγκαταλείπουν τα ξένα μέρη και επιστρέφουν εκεί απ΄ όπου ξεκίνησαν. Σε μια τέτοια «κυκλική» συγκυρία φαίνεται να βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Λίγο η οικονομική κρίση και οι απολύσεις, λίγο οι ασφυκτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας στις μεγάλες πόλεις, λίγο και η ανάγκη για φύση και καθαρό αέρα οδηγούν χιλιάδες έλληνες στους δρόμους της παλιννόστησης στην ύπαιθρο, επαναφέροντας (εν μέρει) την πληθυσμιακή και αναπτυξιακή ισορροπία της Ελλάδας.


Πιο τυχεροί ανάμεσα στους παλιννοστούντες είναι αυτοί που προέρχονται από περιοχές που γνωρίζουν τουριστική ανάπτυξη, καθώς η επιστροφή στο χωριό συνοδεύεται συνήθως από... μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σχέδια. «Το φαινόμενο της “επιστροφής στις ρίζες” εμφανίζεται κατ΄ εξοχήν στην Κεφαλλονιά. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι το 1981 ο πληθυσμός της ήταν 21.000 κάτοικοι, ενώ σήμερα είναι 42.000. Ετσι ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός, άνθησε η οικοδομή και δημιουργήθηκαν θέσεις απασχόλησης» σχολιάζει στο «Βήμα» ο νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Δ. Γεωργάτος .

Δεν είναι μόνον ο τομέας του τουρισμού όμως που προσφέρει ευκαιρίες στους παλιννοστούντες με επιχειρηματικό δαιμόνιο. Ο 30χρονος κ. Π. Μαντασάς έλαβε πριν από τρία χρόνια την απόφαση να εγκαταλείψει την Αθήνα όπου μεγάλωσε και τη θέση του ως χρυσοχόου σε γνωστό οίκο κοσμημάτων για να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, την Οκτωνιά Αλιβερίου Ευβοίας. Εκεί άνοιξε το δικό του χρυσοχοείο και εργαστήριο και- όπως δηλώνει- η ζωή του άλλαξε ριζικά. «Αν και ήμουν ευχαριστημένος από τις απολαβές της δουλειάς μου, δεν άντεχα τους φρενήρεις ρυθμούς της Αθήνας. Στην επαρχία ζεις πιο ήρεμα και την ίδια στιγμή έχεις την ευκαιρία να αρχίσεις κάτι δικό σου στο οποίο επενδύεις το μεράκι και τη δημιουργικότητά σου» σχολιάζει ο ίδιος στο «Βήμα».

Ο ενθουσιασμός του κ. Μαντασά «μεταδόθηκε» και στους γονείς του και σύντομα ο συνταξιούχος στρατιωτικός κ. Τ. Μαντασάς και η σύζυγός του Νατάσα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον γιο τους στον τόπο από τον οποίο οι ίδιοι είχαν φύγει πριν από τέσσερις δεκαετίες! Σήμερα δηλώνουν πανευτυχείς μακριά από το νέφος και την πίεση της πρωτεύουσας, ενώ η κυρία Μαντασά έχει έναν επιπλέον λόγο για να νιώθει δημιουργική. «Εργάζομαι καθημερινά στο χρυσοχοείο του Παντελή και με γοητεύει τόσο η επαφή με τους πελάτεςόσο και το “επιχειρηματικό” σκέλος της δουλειάς» σχολιάζει η ίδια, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχε ασχοληθεί μόνο με τα οικιακά και δεν είχε βιώσει παρόμοιες εμπειρίες.

Ο Παντελής Μαντασάς με τη μητέρα του Νατάσα στο χρυσοχοείο που άνοιξε στην Οκτωνιά Αλιβερίου Ευβοίας
Η επιστροφή στις ρίζες ευνοείται και από έναν ακόμα παράγοντα: την κατασκευή υποδομών που διευκολύνουν τις μεταφορές και «μικραίνουν» τις αποστάσεις. Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο της Εγνατίας οδού έχει δείξει με τις έρευνές του ότι το μεγάλο αυτό έργο έχει λειτουργήσει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της ζώνης επιρροής του. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτές του Νομού Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, που αυξήθηκε τόσο η αγοραστική δύναμη όσο και ο ίδιος ο πληθυσμός. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Χωρικού Σχεδιασμού (ΕSΡΟΝ) η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» λειτούργησε ευεργετικά για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των κοντινών της νησιών. Το ίδιο ισχύει και από τη βελτίωση των μεταφορών στον χώρο του Αιγαίου, γεγονός που έκανε τα νησιά του πιο θελκτικά για εγκατάσταση.

Μάκης Σπανός,Μαρία Ιωαννίδου και Κωνσταντία
ΑΘΗΝΑ/ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
«Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα»
«Ζούμε στην Ικαρία εδώ και δύο χρόνια και έχουμε αντιληφθεί ότι η ζωή στο νησί δεν κινείται απλώς σε διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά “διδάσκει” στον άνθρωπο μια καινούργια φιλοσοφία ζωής. Εδώ δεν υφίσταται ο υπερκαταναλωτισμός της πόλης και οι άνθρωποι επενδύουν στα απλά πράγματα· στις οικογενειακές στιγμές, στους φίλους, στην επαφή με τη φύση. Ανοίξαμε ένα μπαράκι στον Χριστό Ραχών, καλλιεργούμε τους αμπελώνες της οικογένειας και παράγουμε το δικό μας κρασί, ενώ στο μέλλον σχεδιάζουμε να ασχοληθούμε και επαγγελματικά με την οινοποιία. Εδώ γεννήθηκε και η κόρη μας και είμαστε πανευτυχείς που θα έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει σε ένα καθαρό και πανέμορφο περιβάλλον, ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα, αντί να βρίσκεται κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος της πρωτεύουσας. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, κυρίως τον χειμώνα με την έντονη υγρασία και τους ισχυρούς ανέμους. Ομως ένα ποτήρι κρασί και καλή παρέα δίπλα στο τζάκι αρκούν για να νιώθεις γεμάτος- και αν σου λείψει η επαφή με τον “έξω κόσμο” υπάρχει πάντα το... ΑDSL, που επιτέλους ήρθε και στο νησί μας»!

Γιώργος Μωραΐτης
ΑΘΗΝΑ - ΝΥΔΡΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
«Η ζωή της πόλης δεν ήταν για μένα»
«Μεγάλωσα στην Αθήνα, μα κάθε καλοκαίρι το περνούσα στο σπίτι της γιαγιάς μου στο Βλυχό, ένα μικρό χωριό κοντά στο Νυδρί Λευκάδας. Ανέκαθεν υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου η επιθυμία να εγκαταλείψω την ασφυκτική ζωή της πρωτεύουσας, αλλά διαρκώς το ανέβαλλα. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο! Οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν σκυθρωποί και κουρασμένοι· παντού γκρίνια, άγχος, πίεση και διαπληκτισμοί.

Ηταν πλέον ξεκάθαρο: δεν ήταν αυτή η ζωή που ήθελα να ζω. Και κάπως έτσι έβαλα πλώρη για τη Λευκάδα, με σκοπό να ανοίξω ένα καφέ-μπαρ σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που μου μεταβίβασε η οικογένειά μου. Αν και είμαι καινούργιος στην “επαρχιακή ζωή” έχω ήδη αντιληφθεί ότι οι ήρεμοι ρυθμοί επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν ελεύθερο χρόνο, να ασχολούνται με τα χόμπι τους και εν τέλει να νιώθουν πιο...

ισορροπημένοι. Ταυτόχρονα, τα επιχειρηματικά μου σχέδια με κρατούν διαρκώς απασχολημένο, ενώ το γεγονός ότι η ψυχαγωγία δεν απαιτεί τόσα έξοδα όσα στην πρωτεύουσα μου επιτρέπει να αποταμιεύσω γρήγορα το αναγκαίο κεφάλαιο για να τα υλοποιήσω».


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: