Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας


Ο Αύγουστος για τoν Ελληνισμό, είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά όχι μόνο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν το μήνα αυτό, όπως ο άνανδρος τορπιλλισμός της ’Έλλης". Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες, μέχρι τον ευλογημένο Δεκαπενταύγουστο.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως και στις χώρες της διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες, τιμάται με τον δυνατόν καλύτερο η μνήμη της Θεομήτορος και η μετάστασή της από την γη στον ουρανό.

Κατά τον συναξαριστή, τη μετάσταση της Παναγίας ανήγγειλε στην ίδια ο Άγγελος τρεις μέρες πριν την πραγμάτωσή της. Εκείνη με χαρά δέχτηκε το άγγελμα αφού θα συναντούσε τον πολυαγαπημένο και μονάκριβο γιο της στην Άνω Ιερουσαλήμ, στη θριαμβεύουσα Εκκλησία Του.

«Κάλεσε στο σπίτι της συγγενείς και γείτονες, τους ανακοίνωσε το επίκεντρο μεγάλο ταξίδι «σαροϊ την οικίαν, ετοιμάζει την κλίνη και πάντα τα προς ταφήν επιτήδεια».

Οι γυναίκες καθώς άκουσαν για την αναχώρηση από την παρούσα ζωή της Θεομήτορος, «μετ’οιμωγής ωλοφύροντο». Η Παναγία τις διαβεβαίωσε πως όχι μόνον αυτές αλλά όλον τον κόσμο δεν θα παύσει να φροντίζει και μετά την μετάσταση. Θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία του κόσμου.Υπόσχεση που τηρεί μέχρι σήμερα. Και θα τηρεί ως τη συντέλεια του κόσμου.

Εμείς οι Έλληνες και ως έθνος έχουμε πολλές φορές βεβαιωθεί για την τήρηση της μεγάλης αυτής υπόσχεσης. Η Παναγία είναι η Μάνα η δική μας και του έθνους μας. Τον Αύγουστο η Εκκλησία μας γιορτάζει άλλες τρεις μεγάλες γιορτές. Η πρώτη στις 6 Αυγούστου είναι της Μεταμορφώσεως όπου ο κύριος αφού πρώτα μίλησε στους μαθητές του για τον θάνατο, τα πάθη και τη σταυρική του θυσία, πήρε τρεις από αυτούς, ανέβηκε στο όρος Θαβώρ κι εκεί "μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών και έλαμψε το πρόσωπο αυτού ως ο ήλιος, τα δε ημάτια του αυτού εγένετο λευκά ως το φως". Με τον τρόπο αυτό σφράγισε το μυστήριο της αιωνιότητας κι έδωσε μια πρόγευση απ’ αυτό που υπάρχει πέρα από τη φυσική πραγματικότητα.

Η άλλη μεγάλη γιορτή είναι του Κοσμά του Αιτωλού. Τούτος ο νέος ισαπόστολος που η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου, έσωσε το γένος μας από τον αφανισμό. Έκτισε σχολείο και υποχρέωσε τις μανάδες να μαθαίνουν τα παιδιά τους γράμματα. Αυτός ο πατρο-Κοσμάς ήταν ο μεγάλος φωτιστής και αναμορφωτής του Γένους, που γνώριζε όσο κανείς άλλος τη δύναμη της παιδείας. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα θα το ζήλευαν ακόμη και σήμερα. Ήταν τόσο σίγουρος για τη δύναμη της παιδείας που ανάγκαζε όπου υπήρχαν δύο εκκλησίες η μία να γίνεται σχολείο και η άλλη να λειτουργιέται για να πληρώνεται ο δάσκαλος.

Η τέταρτη γιορτή είναι της Αποτομής της κεφαλής του Προδρόμου που γιορτάζεται στις 29 Αυγούστου. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος με την γυμνή σαν δίστομο μαχαίρι αλήθεια του δεν υποτάχθηκε σε καμιά σκοπιμότητα.

Όμως η αλαζονεία και η φιληδονία μιας γυναίκας θα τον αποκεφαλίσει. Ο Ιωάννης θανατώθηκε γιατί δεν υποτάχθηκε στην εξουσία και υπηρέτησε με πάθος την αλήθεια και την ελευθερία του λόγου. Μαστίγωσε την κοινωνική αδικία και ζήτησε όσο κανείς άλλος την δίκαιη κατανομή των αγαθών. Η φωνή του φωνή βροντερή στην έρημο διαπερνά τους αιώνες και φτάνει ως εμάς ως την ερημιά των συγχρόνων μεγαλουπόλεων και των πολιτειών του κόσμου. Καυτηριάζει την εξουσία που εκβιάζει τους πολίτες όσο κι αν εκείνη κλείνει τα’ αφτιά της. Το καυτό σίδερο της φωνής του κάποτε θα κατακάψει την αδικία.

Ωστόσο ο Αύγουστος είναι όπως είπαμε ο μήνας της Παναγίας, της Μάνας που αγκαλιάζει όλο τον κόσμο. Και μεσιτεύει στον υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: