Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Κάνει ζέστη; Τρώμε σαν σπουργίτια!


Ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να απαλλαγεί από τις περιττές θερμίδες



Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσει κάποιος την αφόρητη ζέστη στις τσιμεντουπόλεις. Οι περισσότεροι επιλέγουν να ζήσουν «αγκαλιά» με το κλιματιστικό: στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο γραφείο. Αλλοι υιοθετούν περιβαλλοντικώς ορθές λύσεις, όπως είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Στον δρόμο όμως, κάτω από τον καυτό ήλιο, ο οργανισμός πρέπει να είναι θωρακισμένος για να αντέξει. Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν διατροφή «σπουργιτιού», λένε οι ειδικοί. Ετσι, όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος τόσο πρέπει το πιάτο μας να αδειάζει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτο , το μεγαλύτερο μυστικό για να αντέχουμε στη ζέστη είναι η απώλεια βάρους. «Εχουμε γίνει ο πιο υπέρβαρος λαός του πλανήτη» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις ημέρες καύσωνα πρέπει να ακολουθούμε υποθερμιδική δίαιτα. «Οταν έχει ζέστη μειώνουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στο μισό. Δηλαδή, αν κάποιος χρειάζεται 2.000 θερμίδες την ημέρα πρέπει να καταναλώνει 1.000 με 1.200 το πολύ» αναφέρει ο ίδιος. Τονίζει ωστόσο ότι ο περιορισμός των θερμίδων πρέπει να προέρχεται από τη μείωση της κατανάλωσης στα κρέατα και στα λιπαρά φαγητά και όχι από φρούτα και λαχανικά. Με άλλα λόγια, τις ημέρες που το θερμόμετρο «χτυπάει κόκκινο» ένα σωστό διαιτολόγιο περιλαμβάνει μισό κιλό λαχανικών την ημέρα και τέσσερις με πέντε μερίδες φρούτων. Ο κ. Καφάτος καταρρίπτει τον μύθο που λέει ότι όταν κάνει ζέστη τα αλμυρά φαγητά και τα σνακ προλαμβάνουν την αφυδάτωση. «Επιπλέον αλάτι, δηλαδή δύο με τρία κουταλάκια, χρειάζονται μόνο όσοι εργάζονται χειρωνακτικά, σε βαριές εργασίες και σε εξωτερικούς χώρους.Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα κουταλάκι την ημέρα» σημειώνει ο καθηγητής. Αντίθετα με το αλάτι, απαραίτητο είναι το νερό, ή εναλλακτικά τα αφεψήματα. «Ενα με δύο λίτρα νερού την ημέρα χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.Αυτή την ποσότητα μπορεί να την πάρει κάποιος πίνοντας νερό ή καταναλώνοντας σούπες, αφεψήματα,λαχανικά και φρούτα. Μάλιστα, τα αφεψήματα, π.χ. από δίκταμο, μαντζουράνα, ελληνικό τσάι,θυμάρι,δυόσμο κ.ά.,έχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν κατά των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η νόσος Αλτσχάιμερ, κτλ.» εξηγεί ο κ. Καφάτος.

Για τις... κρίσεις υπογλυκαιμίας ο καθηγητής προτείνει σπιτικό παγωτό παρασκευασμένο από γάλα. Οπως τονίζει, τα περισσότερα παγωτά του εμπορίου περιέχουν λάδι ινδικής καρύδας, το οποίο είναι κατά 70% με 80% κορεσμένο λίπος.

Ο καύσωνας ευνοεί και τις πυρκαγιές
Πολύ υψηλός είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες των συγκεκριμένων περιοχών «ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών».

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής παρακαλούν σήμερα τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

Επίσης πυροσβέστες συνέλαβαν χθες έναν 46χρονο ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, για πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σε τακτικό ανακριτή με την κατηγορία εμπρησμού δασικής έκτασης κατ΄ εξακολούθηση. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο 46χρονος είχε συλληφθεί και πέρυσι τον Ιούλιο για τον ίδιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: