Η υπόθεση Πατσίφικο και ο Πατροκοσμάς!..
Τι έλεγε ο Πατροκοσμάς για τους δυσβάστακτους φόρους και πώς αυτό το θέμα έχει μια ιστορική συγγένεια με την γνωστή «υπόθεση Πατσίφικο» ή τα λεγόμενα «Παρκερικά», που βύθισαν τότε οικονομικά την Ελλάδα, όπως ακριβώς επιχειρούν να κάνουν και σήμερα ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες, που δεν συμπαθούν την Ελλάδα. Αλλά, αν λάβουμε υπόψη τις αισιόδοξες προβλέψεις του σημερινού Πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα δικαιωθεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, που έλεγε ότι «δεν θα μπορέσουν»!..
Μέσα στο βιβλίο μας: «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς», που ο κοσμαγάπητος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός χαρακτήριε «εθνικό ευαγγέλιο», υπάρχουν ορισμένες προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που έχουν μία καθαρά οικονομική διάσταση. Ας διαβάσουμε τη σχετική περικοπή αφού αυτά που έλεγε ο Προφήτης του Ελληνισμού έχουν να κάνουν και με το σήμερα!..
99. "Θα σας ρίξουν παρά πολύ• θα σας ζητήσουν να τον πάρουν πίσω, αλλά δεν θα μπορέσουν".
Αλλού, για την παραπάνω προφητεία, γράφεται ότι «δεν θα προφθάσουν». Θα πέσουν πολλά «πακέτα» και δάνεια για να μας ελέγχουν οικονομικά. Όμως δεν θα προλάβουν να πάρουν πίσω το χρήμα τους, από κάποια πολύ σοβαρή αιτία, όπως την έκρηξη του μεγάλου Πολέμου! Για τον ίδιο λόγο αναγράφεται σε άλλη προφητεία την Νο 67:
«Θα σας επιβάλουν μεγάλο και δυσβάστακτο φόρο αλλά δεν θα προφθάσουν...» .Αυτά σημειώνει –και με το δίκιο του- ο Λεόντιος Μοναχός Διονυσιάτης.
Η προφητεία αυτή, όσο κι αν αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών, δείχνει να μιλάει για κάποιο οικονομικό ζήτημα, δεδομένου ότι όλοι σχεδόν οι υπόδουλοι Έλληνες ήσαν καταχρεωμένοι από τη βαριά φορολογία και τους μεγάλους τόκους που καλούνταν να πληρώσουν οι σκλαβωμένοι Έλληνες στους διάφορους τοκογλύφους (171).
Ακόμη και σήμερα ο γνωστός Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Χοακίν Αλμούνια, έχει συνέχεια «πάρε-δώσε» με την ελληνική κυβέρνηση για να ρυθμίσει τις οφειλές της Χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να μας επιβάλλουν ακόμη και την διαβόητη «επιτήρηση» στα οικονομικά της Χώρας μας, χωρίς τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχουν τις προσδοκίες τους και να πάρουν τα λεφτά τους πίσω, δεδομένου ότι αυτό το θέμα θέλει μεγάλη συζήτηση για το αν χρωστάμε εμείς ή μας χρωστούν ορισμένοι κύριοι της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως πάντα τονίζουμε, ο Πατροκοσμάς δεν μιλάει ποτέ για κάτι μικρό και ασήμαντο, αλλά για κάτι πολύ σοβαρό και το οποίο θα σηματοδοτεί τις εξελίξεις σε πολλά σοβαρά εθνικά ή θρησκευτικά ζητήματα. Και ασφαλώς, ένα από αυτά τα θέματα, που είχαν οικονομικό αντίκρυσμα στη Χώρα μας, ήταν τα λεγόμενα «παρκερικά» ή «πατσιφικά».
Τα παρκερικά, ως γνωστόν, είναι η ονομασία των μέτρων αποκλεισμού που πήρε η Μ. Βρετανία εναντίον της Ελλάδας (Ιανουάριος 1850). Η ονομασία προήλθε από τον Άγγλο ναύαρχο Γουίλιαμ Πάρκερ, ο οποίος ζήτησε να αποζημιωθεί ο Πατσίφικο και να ικανοποιηθεί η χώρα του (Πορτογαλία) ως προς το καθεστώς της Σαπιέντζας και άλλων μικρών νησιών. Μετά την άρνηση της Ελλάδας ο Πάρκερ πραγματοποίησε το ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά (6 Ιανουαρίου). Η πραγματική, όμως, αιτία των παρκερικών ήταν ο φόβος της Βρετανίας μήπως ο βασιλιάς Όθωνας συμπράξει με τη Ρωσία, στην περίπτωση κήρυξης ρωσοτουρκικού πολέμου. Τελικά, κάτω από την πίεση της Ρωσίας και της Γαλλίας, η βρετανική κυβέρνηση διέταξε να λυθεί ο αποκλεισμός και δέχτηκε την υποχρεωτική διαιτησία των δύο δυνάμεων σχετικά με το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης του Δαβίδ Πατσίφικο.
Αξίζει το κόπο να διαβάσουμε διεξοδικότερα τι πρόβλημα δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή στην Χώρα μας:
Ο Δαβίδ Πατσίφικο (1784-1854) ήταν ένας έμπορος και τυχοδιώκτης από το Γιβραλτάρ, εβραϊκής καταγωγής. Έχοντας πορτογαλική υπηκοότητα, χρημάτισε πρόξενος της Πορτογαλίας στο Μαρόκο (1835) και στην Αθήνα από το 1837. Το 1842 παύτηκε από τη θέση αυτή και λίγο αργότερα, χάρη στις γνωριμίες που είχε, κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα και την αγγλική υπηκοότητα, ενώ συνέχισε να ζει στην Αθήνα.Στις 4 Απριλίου 1847, λοιπόν, ημέρα της Ανάστασης, οι Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν για να κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα, όπως ήταν το έθιμο, αλλά η αστυνομία τούς το απαγόρεψε λόγω της επίσκεψης του Γάλλου βαρόνου Ρότσιλντ στην Αθήνα. Επειδή ο λαός θεώρησε ως υπαίτιο της απαγόρευσης αυτής τον Πατσίφικο, πλήθος κόσμου έφτασε εξαγριωμένο ως το σπίτι του, στο οποίο προξένησε πολλές ζημιές. Ο Πατσίφικο κατέφυγε στην αγγλική πρεσβεία και ζήτησε υπέρογκη αποζημίωση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Πάλμερστον απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει στον Πατσίφικο το ποσό των 886.736 δραχμών, ποσό υπέρογκο για την εποχή εκείνη!
Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, αρνήθηκε και τότε ο ναύαρχος Πάρκερ, με διαταγή της αγγλικής κυβέρνησης, πραγματοποίησε με το στόλο του αποκλεισμό του Πειραιά. Τελικά, με επέμβαση της ρωσικής και της γαλλικής κυβέρνησης, καταρτίστηκε επιτροπή διαιτησίας, που όρισε την αποζημίωση σε 3.750 δρχ. Η ελληνική κυβέρνηση αποζημίωσε τον Πατσίφικο, ο οποίος αναχώρησε από την Ελλάδα και έτσι λύθηκε ο ναυτικός αποκλεισμός της χώρας. (172)
Βλέπουμε, λοιπόν, πώς ο Πατροκοσμάς προέβλεπε συγκλονιστικά γεγονότα, που σημάδεψαν τις τύχες του Έθνους και της Ορθοδοξίας μας.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου