Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Σωφρονισμός – Αντεκδίκηση: 1 – 0

Η Νορβηγία έχει να παρουσιάσει ένα πρότυπο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης τα αποτελέσματα του οποίου ενισχύουν τη θέση όσων υποστηρίζουν το σωφρονισμό έναντι της ανταποδοτικής λογικής του οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Το νορβηγικό σύστημα επιδεικνύει ότι η ανθρώπινη αντιμετώπιση των εγκλείστων τελικά παράγει καλύτερους πολίτες.

Σύμφωνα με το άρθρο Sentenced to Serving a Good Life (Καταδικασμένοι στην Έκτιση Καλής Ζωής) του William Lee Adams, στο περιοδικό Time (12/7/2010), υπάρχουν σωφρονιστικά ιδρύματα στη Νορβηγία όπου οι φυλακισμένοι ζουν σε χρωματιστά ξύλινα σαλέ, διακοσμημένα με ακριβά έργα μοντέρνας τέχνης, χωρίς κάγκελα στα παράθυρα και χωρίς καμία περίφραξη. Οι κατάδικοι εκεί, απολαμβάνουν την ωραία θέα, κάνουν ιππασία και ψήνουν μπάρμπεκιου, ενώ έχουν πρόσβαση σε σινεμά, σολάριουμ και χειμερινό σκι. Παράλληλα, άλλοι καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα ή συντηρούν μικρές κτηνοτροφικές μονάδες, και άλλοι εργάζονται ή εκπαιδεύονται στην παραπλήσια πόλη. Μαγειρεύουν οι ίδιοι και χρησιμοποιούν ελεύθερα μαχαίρια, τσεκούρια και ηλεκτρικά πριόνια!

Σε μία τέτοια φυλακή στο νησί Bastoy, υπάρχουν 5 μόνο βραδυνοί φύλακες για 125 κρατουμένους. Ακόμη και οι φυλακές ύψιστης ασφαλείας, προσπαθούν να λειτουργούν με αντίστοιχο σωφρονιστικό πνεύμα που έχει ως σκοπό να φτιάξει καλύτερους ανθρώπους αντί απλώς να τιμωρεί. Τα στατιστικά αποτελέσματα που έχει να επιδείξει η Νορβηγία είναι σαφώς καλύτερα χωρών που εφαρμόζουν ανταποδοτικά δίκαια, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για παράδειγμα το ποσοστό υποτροπής στη Νορβηγία είναι μόλις 20% ενώ σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. ή το Ηνωμένο Βασίλειο αγγίζει το 60%.

Βεβαίως για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, προϋπόθεση είναι να έχει αποκτήσει ολόκληρη η κοινωνία μία αντίστοιχη παιδεία, αλλά και να έχει σχηματιστεί μία σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Πως αλλιώς θα ήταν δυνατό να ισχύει, στις φυλακές Bastoy ο κανόνας (ο οποίος μάλιστα τηρείται!) ότι σε περίπτωση απόδρασης, οι φυλακισμένοι υποχρεούνται να καλέσουν τις αρχές ώστε να ενημερώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους;

Δυστυχώς στη χώρα του φιλότιμου, ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: