Η λέξη βερεσέ μας είχε λείψει είναι η αλήθεια. Την είχαμε εγκαταλείψει στα άχρηστα του λεξιλογίου μας ως μη έχουσα πλέον θέση και χρήση. Μα και τώρα επισήμως δεν προφέρεται ποτέ και πουθενά και από κανέναν. Να μάθει η πολυκατοικία ότι ψωνίζω βερεσέ… Άπα πα. Έτσι λοιπόν η λέξη παραμένει σε πλήρη ισχύ αλλά εκπέμπεται μεταξύ συζύγων κυρίως και πάντα με μυστικό τρόπο. Τα εν οίκω μη εν δήμω μα κατά τα άλλα πουλάμε γόητρο φορώντας την γνωστή οικογενειακή μας πανοπλία της σοβαρότητας και της ξενοιασιάς όταν συναντιόμαστε με γνωστούς ή και τελείως αγνώστους. Και βεβαίως ξέρουμε να δείχνουμε ότι εμείς είμαστε σχεδόν ανέγγιχτοι από την οικονομική κρίση. Είναι όμως και του χαρακτήρα μας αυτό το ελληνικό πείσμα του να μην μαρτυράμε στους άλλους το μαρτύριο που περνάμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Μέσα σε αυτό θα τολμούσα να πω το ηρωικό ομαδικό πνεύμα αυτοπειθαρχίας, που δείχνουμε όλοι αυτό το διάστημα, ήταν σκέτα απογοητευτικό και εκτός πραγματικότητας το γλέντι που έγινε επάνω στο ιστορικό μας θωρηκτό «Αβέρωφ». Λέτε όσοι αντιδράσαμε να χρειαζόμαστε ομαδική ψυχοθεραπεία όπως μας συνέστησε η μαμά του γαμπρού; Δεν νομίζω. Διακοπές χρειαζόμαστε.
Έψαξα στο διαδικτυακό Βικιλεξικό για την λέξη βερεσέ και ως συνήθως συμβαίνει στις απρόσωπες διαδικτυακές πετρελαιοπηγές της ερήμου του Internet – συγχωρέστε μου το άχτι που έχω σε όλο αυτό το παγκόσμιο κορδελιό των δήθεν portals και του Internet - δεν βρήκα το νόημα της λέξης που έψαχνα. Λείπει ο ορισμός (ή οι ορισμοί) αυτής της λέξης, αυτή είναι απάντηση από το ελεύθερο λεξικό. Ένοιωσα για μια ακόμα φορά ένας προδομένος διψασμένος ψηφιακός Βεδουίνος που τολμώ να έχω την αναίδεια ή την πολιτισμική αμορφωσιά να ψάχνω για τέτοιες έννοιες μέσα σε ένα ακαλλιέργητο πλανητικό σκουπιδαριό και μάλιστα για λέξεις Ελληνικές της δική μας καθομιλουμένης γλώσσας αργκό.
Το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης διαθέτει λογιών-λογιών όπλα πέραν του βερεσέ. Αμυντικά (διαίτης) : Μα γιατί αδυνάτισες έτσι Κώστα; Ααα κάνω κάποια δίαιτα. Επιθετικά (απρόσμενη εμφάνιση συγγενών χωρίς να προηγηθεί τηλεφώνημα) : Λοιπόν είπαμε μιας και ήμασταν κοντά να περάσουμε για καφέ αν και εγώ το είπα να μην έλθουμε ντάλα μεσημέρι Σάββατο για επίσκεψη γιατί θα σας κόψουμε από το φαγητό!
Μα δεν φταίνε οι άνθρωποι που πεινάσανε και δεν έχουν φαγητό. Εξ άλλου δημόσια πια χωρίς ενοχές προτείνονται τέτοια μέτρα. Σας μεταφέρω αυτό που πήρε το μάτι μου σε γνωστή εφημερίδα : «Τρείς γνωστοί σεφ προσπάθησαν με 50 ευρώ να φτιάξουν το εβδομαδιαίο μενού μιας τετραμελούς οικογένειας. Μολονότι δεν τα κατάφεραν απολύτως- ο ένας χρειάστηκε λίγο περισσότερα χρήματα και ο άλλος προτείνει επίσκεψη σε φιλικό σπίτι για το βράδυ της Κυριακής! Ο κ. Μπαξεβάνης κατάφερε να φτιάξει το εβδομαδιαίο μενού τετραμελούς οικογένειας, χωρίς να ξεφύγει από το όριο των 50 ευρώ, μαγειρεύοντας ωστόσο μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Το βράδυ της Κυριακής τα λεφτά έχουν τελειώσει, οπότε προτείνω ψωμί και αλάτι. Εναλλακτικά, επίσκεψη σε φιλικό σπίτι». Ο τολμών νικά αλλά και δεν πεινά…
Σε δημοσιεύματα του καθημερινού τύπου περιλαμβάνεται και ότι «το σίγουρο είναι ότι φθηνά τρόφιμα, όπως και το φθηνό καύσιμο είναι πράγματα που θα διηγιόμαστε στα εγγόνια μας». Σύμφωνα πάλι με άρθρο που διάβασα με τίτλο «Παρελθόν τα φθηνά τρόφιμα διεθνώς» ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε χρόνο μετά το 1985, οι αγρότες μπορούν να προτείνουν την τιμή στην οποία θα ήσαν διατεθειμένοι να μην καλλιεργήσουν τη γη τους. Η ανάδειξη του περιβάλλοντος, ο περιορισμός της διάβρωσης των εδαφών, η προστασία της άγριας ζωής είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το αμερικανικό κράτος πληρώνει στις περιπτώσεις αυτές τους αγρότες. Κοντά 36 εκατομμύρια εκτάρια είναι σήμερα στο πρόγραμμα. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στην Ευρώπη. Ο συμβιβασμός για τον οριστικό τερματισμό της παλαιάς αγροτικής πολιτικής είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση.»
Ποιά είναι όμως η νέα αγροτική πολιτική; Ποιοί θα την καθορίζουν; Κάποιοι μιλούν για τις γενετικές καλλιέργειες σαν τρόπο επίλυσης της σημερινής ακριβής αγροτικής παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της εταιρείας Monsanto μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται διεθνώς στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα πηγαίνει στα ουράνια, καθώς οι γενετικές καλλιέργειες μοιάζουν ρεαλιστικές. Κανείς όμως εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να εμπιστευθεί μία βιοτεχνολογία που παρεμβαίνει στην φύση και στα αγαθά της, κυριολεκτικά στον γενετικό τους κώδικα για την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος της ανθρωπότητας ό,τι και αν τους υπόσχεται. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Για τα επιδοτούμενα βιοκαύσιμα λέγεται ότι συμφέρουν (για απάτη έχει μιλήσει το περιοδικό TIME σε άρθροThe trouble with Biofuels").
Αλλά ως εδώ ας είναι τα σοβαρά. Εξ άλλου διακεκριμένοι ψυχίατροι και ψυχολόγοι συνιστούν προς όλους μας να μην παρακολουθούμε διαρκώς δελτία ειδήσεων γιατί πλέον ως εδώ και μη παρ’ εκεί. Και μέχρι να επικρατήσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες πολιτικές αλλά και φυσικές, βάλτε τα παγούρια σας να παγώνουν στο ψυγείο για τον απογευματινό νεσκαφέ σας, σταθεροποιηθείτε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα και πάρτε έναν υπνάκο.
Μία πρόταση μόνο και τελειώνω :
Θα ενθυμείσθε ότι οι Ιάπωνες ξεκίνησαν ξαφνικά την αεροπορική τους επίθεση στο Περλ Χάρμπορ κατά των Αμερικανών στις 7 Δεκεμβρίου 1941 με την πολεμική κραυγή του Ναυάρχου Ισορόκου Γιαμαμότο «Τόρα, Τόρα, Τόρα». Κωδικές λέξεις που ήθελαν ευθύς εξ αρχής να αιφνιδιάσουν και να σαραβαλιάσουν το ηθικό του αντιπάλου. Σε μετάφραση : «Τίγρης, τίγρης, τίγρης». Θα προτείνω στα σοβαρά και στα αστεία και κόντρα στα πάσης φύσεως νομίσματα – όχι μόνο τα τραπεζικά - να υιοθετήσουμε και εμείς οι Έλληνες μια παρόμοια πολεμική κραυγή ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι η οικονομική κρίση :
«Βερεσέ, Βερεσέ, Βερεσέ!» του "
Υ.Γ. Να θυμάστε : Κρατείστε το ηθικό σας ψηλά και ίσως αυτό αποδειχτεί το πιο σκληρό νόμισμα τελικά για να βγούμε νικητές. Και ακόμη, μην φέρεσθε σαν ξεμυαλισμένοι Βεδουίνοι. Να διαβούμε πρώτα την Σαχάρα και μετά θα μπορείτε να ξεσπάσετε ελεύθερα!
Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010
Βερεσέ βερεσέ βερεσέ!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου